Κατακραυγή για τον τραμπούκο βουλευτή

Ο Μητσοτάκης (με καθυστέρηση) διέγραψε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα τον Αυγενάκη, που χτύπησε εργαζόμενο του αεροδρομίου

Αφού επιχείρησαν στην κυβέρνηση επί πέντε μέρες να αποσιωπήσουν το γεγονός, χθες, μετά τη δημοσιοποίηση της καταγγελίας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες και στο Εμπόριο (ΟΣΕΥΠΕ) και του σχετικού βίντεο, ο πρωθυπουργός, μπροστά στην κοινωνική και πολιτική κατακραυγή, αναγκάστηκε να διαγράψει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του τον τραμπούκο βουλευτή Λευτέρη Αυγενάκη, που χτύπησε τον εργαζόμενο του αεροδρομίου.

Δεν χωρά αμφιβολία ότι καλά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τον έδιωξε. Εξάλλου, δεν θα μπορούσε να σταθεί πουθενά αν δεν το έκανε. Μόνο που άργησε να το κάνει, γιατί ο συγκεκριμένος ήταν ένας αποτυχημένος υπουργός και είχε δώσει πολλές αφορμές στα υπουργεία από τα οποία πέρασε για να τον στείλει σπίτι του. Ομως, του παρείχε μια ιδιότυπη και ανεξήγητη ασυλία για πέντε ολόκληρα χρόνια, τον στήριζε, τον εμπιστευόταν και τον είχε στενότατο συνεργάτη του!

Στο υπουργείο Αθλητισμού, ο κ. Αυγενάκης είχε έρθει αντιμέτωπος με όλες τις ομοσπονδίες, ενώ και οι ομάδες ήταν εναντίον του. Το… αυτί του κ. Μητσοτάκη όμως όχι μόνο δεν ίδρωσε, αλλά μετά τις εκλογές του 2023 του ανέθεσε το κρίσιμο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου τα έκανε «μπάχαλο», όπως φάνηκε και από τις κινητοποιήσεις των αγροτών τον περασμένο χειμώνα. Επίσης, οι καταγγελίες από την αντιπολίτευση για σκάνδαλα με απευθείας αναθέσεις έρχονταν η μια μετά την άλλη, αλλά πάντα τον κάλυπταν.

Η χειροδικία του τραμπούκου βουλευτή προκάλεσε και την παρέμβαση του εισαγγελέα. Με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνη Ελευθεριάνου ξεκινά προκαταρκτική εξέταση για όσα καταγγέλλεται ότι έγιναν στο αεροδρόμιο, για τα οποία υποβλήθηκε αναφορά και από βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, τα προς διερεύνηση αδικήματα είναι βία κατά υπαλλήλου, διατάραξη λειτουργίας κοινωφελούς επιχείρησης, παράνομη βία και φθορά πράγματος που χρησιμεύει για την εξυπηρέτηση κοινού οφέλους.

Εξηγήσεις

Χθες, αρκετές ώρες μετά τη δημοσιοποίηση του σχετικού βίντεο και της καταγγελίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον παρέπεμψε στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Ν.Δ. με αίτημα τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπως και έγινε. Πριν από αυτό είχε κληθεί για εξηγήσεις από τη γραμματέα της Ν.Δ., από τον πρόεδρο της Βουλής και στη συνέχεια από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Σταύρο Καλαφάτη. Μετά τη διαγραφή του, ο κ. Αυγενάκης σε ανάρτησή του χαρακτήρισε την απόφαση απολύτως σεβαστή, υποστηρίζοντας πως «θα συνεχίσω να στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις την παράταξη και την κυβέρνησή μας», που σημαίνει ότι δεν παραδίδει την έδρα του!

«Η απόφαση του προέδρου και πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για τη διαγραφή μου από την Κ.Ο. του κόμματός μας είναι απόλυτα σεβαστή. Εδωσα εξηγήσεις σχετικά με το συμβάν και ζήτησα δημοσίως συγγνώμη. Ημουν και παραμένω βουλευτής του νομού Ηρακλείου, και θα συνεχίσω να υπηρετώ τους πολίτες της Κρήτης με το ίδιο πάθος. Ανήκω στη Νέα Δημοκρατία και θα συνεχίσω να στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις την παράταξη και την κυβέρνησή μας» ανέφερε.

Πριν από τη διαγραφή του είχε επιχειρήσει να δικαιολογηθεί δίνοντας πολλές συνεντεύξεις, ψελλίζοντας μισή συγγνώμη και προσπαθώντας με θρασύτητα να πει πως όσα είχε δει όλος ο κόσμος στο βίντεο δεν ήταν έτσι. Χθες το πρωί, λοιπόν, ουσιαστικά αμετανόητος, ανάρτησε αρχικά στον επίσημο λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα κείμενο στο οποίο έκανε λόγο για υπερβολές και ανακρίβειες σχετικά με το περιστατικό, ζητώντας παράλληλα «συγγνώμη». «Είμαι έκπληκτος από τις υπερβολές και ανακρίβειες που διακινούνται σε δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για περιστατικό “άγριου ξυλοδαρμού”, “λιποθυμιών”, “χειροδικιών” από μέρους μου» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Αμηχανία

Το επεισόδιο προκάλεσε ευρύτερα αμηχανία στην κυβέρνηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ήταν σε τηλεοπτικό στούντιο μόλις έγινε γνωστό το γεγονός και από εκεί προανήγγειλε ότι ο κ. Αυγενάκης θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις. «Περιπτώσεις συμπεριφορών, πρώτον, κρίνονται ακαριαία πολλές φορές και, δεύτερον, λογικές “ξέρεις ποιος είμαι εγώ;” στην κυβέρνηση αυτή δεν είναι αποδεκτές. Και νομίζω ότι το έχετε δει σε πάρα πολλές περιπτώσεις» είπε.


Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

Κύμα αντιδράσεων προκαλεί η αντικοινοβουλευτική και άκρως προκλητική συμπεριφορά του Λευτέρη Αυγενάκη, με την αντιπολίτευση σύσσωμη να ζητά την κεφαλή του επί πίνακι. Στο γεγονός ότι ο Λευτέρης Αυγενάκης διεγράφη από βουλευτής αλλά δεν βγήκε εκτός κόμματος της Ν.Δ. επικέντρωσε από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επεσήμανε πως η αντίδραση του πρωθυπουργού προήλθε «με καθυστέρηση ημερών κι αφού πρώτα κυκλοφόρησε το αδιάψευστο βίντεο με το απαράδεκτο περιστατικό χειροδικίας από τον πρώην υπουργό».

Δεν πείθει

Το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι η «συγγνώμη» του κ. Αυγενάκη με 24 ώρες καθυστέρηση και αφού κλήθηκε για εξηγήσεις από τον πρόεδρο της Βουλής δεν πείθει. «Τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές, είναι προϊόν αλαζονείας και έχουμε χρέος να τις απομονώσουμε, γιατί ενισχύουν την απαξίωση της πολιτικής», όπως καταγγέλλει η πράσινη παράταξη. Το ΚΚΕ, από την πλευρά του, καταγγέλλει πως την ώρα που οι εργαζόμενοι στις αεροπορικές εταιρίες και στην επίγεια εξυπηρέτηση είναι εξαντλημένοι από την εντατικοποίηση, ο πρώην υπουργός φτάνει στο σημείο να χειροδικεί σε βάρος εργαζομένου που, όπως προβλεπόταν από τις διαδικασίες, είχε κλείσει την πύλη επιβίβασης.

Την ίδια ώρα, η Ελληνική Λύση καταγγέλλει πως «οι εικόνες φρίκης που δείχνουν μέχρι πρότινος κορυφαίο υπουργό και σήμερα βουλευτή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ξυλοκοπεί υπάλληλο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών προκαλούν φρίκη και αποτροπιασμό. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μετατραπεί σε ένα ανελέητο, αδίστακτο και βαθιά διεφθαρμένο καθεστώς», ενώ στην ξεκάθαρη καταδίκη της άσκησης σωματικής βίας προχώρησαν και τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης.


Το βίντεο-σοκ με τη χειροδικία που έκαψε τον πρώην υπουργό

Και, ξαφνικά, ένα αποκαλυπτικό και συνάμα σοκαριστικό βίντεο, το οποίο αποτυπώνει τη χειροδικία του Λευτέρη Αυγενάκη εις βάρος υπαλλήλου αεροπορικής εταιρίας. Παρότι το απαράδεκτο συμβάν καταγγέλθηκε από την Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες των Αεροδρομίων, το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από την ιστοσελίδα voicenews.gr ήταν εκείνο που δρομολόγησε τις εξελίξεις, καθώς καταγράφει τη στιγμή που ο Λευτέρης Αυγενάκης βρίσκεται σε έξαλλη κατάσταση μπροστά σε υπάλληλο αεροπορικής εταιρίας επειδή έχασε την πτήση του.

Οπως φαίνεται εξάλλου ξεκάθαρα από το βίντεο, ο Αυγενάκης φαίνεται να χτυπά με το χέρι στο πρόσωπο τον εργαζόμενο. Αυτό που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση είναι πως, σύμφωνα με την επίσημη αναφορά της Αστυνομίας, ο πρώην υπουργός και βουλευτής, όταν έγινε το επίμαχο συμβάν στο αεροδρόμιο, επικαλέστηκε τη βουλευτική ασυλία του. Συγκεκριμένα, ο Λευτέρης Αυγενάκης φέρεται ότι είπε «έχω ασυλία» όταν έφτασε αστυνομικός στο σημείο του συμβάντος, στο αεροδρόμιο, σε μια άκρως προκλητική συμπεριφορά.

Αποκλεισμός από τις συνεδριάσεις

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, ο Κώστας Τασούλας ανακοίνωσε τον αποκλεισμό του Λευτέρη Αυγενάκη από τις επόμενες συνεδριάσεις της Βουλής, καθώς του επιβλήθηκε η ποινή της μομφής και του αποκλεισμού. Η συμπεριφορά του προέδρου του Σώματος, ωστόσο, προκάλεσε αλγεινή εντύπωση, καθώς σε μια εκτός τόπου και χρόνου απόπειρα συμψηφισμού έβαλε στο κάδρο και τη Θεανώ Φωτίου για το «Αϊ στο διάολο» που ακούστηκε να λέει στη Βουλή. Σε μια απαράδεκτη κίνηση, ο Κώστας Τασούλας ανακάλεσε τη βουλευτή στην τάξη ύστερα από το προχθεσινό φραστικό επεισόδιο με την Ολγα Κεφαλογιάννη.


Αίσχη στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης με τη φάμπρικα απευθείας έργων σε ημετέρους

Σε τσιφλίκι του είχε μετατρέψει τις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ο μέχρι πρότινος υπουργός του Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος είχε στήσει μηχανές αναπαραγωγής απευθείας έργων σε ημετέρους και ήταν σε γνώση, αν δεν είχαν και την κάλυψη του Μεγάρου Μαξίμου. Το θέμα είχε αναδείξει η «δημοκρατία», χωρίς δυστυχώς να ασχοληθεί κανείς.

Αμέτρητα ήταν τα έργα που έδωσε, είτε με απευθείας ανάθεση είτε με «διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση», που αποτελεί τον πλέον μοντέρνο τρόπο για να παρακάμπτεται η διαγωνιστική διαδικασία, όπως αποκάλυψε πρόσφατα η «δημοκρατία» σε πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο «Ιδού το πάρτι του Αυγενάκη» πριν από έναν μήνα, στις 05/06/2024. Ηταν τόσο οργιώδεις αυτές οι πρακτικές, που στην πρόσφατη επιστολή παραίτησής του ο καθηγητής κ. Χαρουτουνιάν (πρώην πρόεδρος ΕΛΓΟ – Δήμητρα) είχε σημειώσει χαρακτηριστικά για τον Λ. Αυγενάκη: «Μου είναι αδύνατο να υπογράφω απευθείας αναθέσεις έργων, όπως μου ζητείται επιτακτικά, με βάση ποικίλες προφάσεις».

Το πρωτοσέλιδο της «δημοκρατίας» στις 05/06/2024

Στο πλαίσιο αυτό, γύρω από τον Αυγενάκη, υπήρχε ένα μοτίβο το οποίο δεν περνούσε απαρατήρητο. Περιελάμβανε συγκεκριμένα πρόσωπα της εμπιστοσύνης του, καθώς και ορισμένες εταιρίες, οι οποίες φαίνεται πως είχαν προνομιακή μεταχείριση. Οταν ανέλαβε το υπουργείο Αθλητισμού και στη συνέχεια το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στελέχη και εταιρίες μετακινήθηκαν από το ένα στο άλλο, σαν ένα σώμα. Και, μάλιστα, σε υπουργεία τα οποία μεταξύ τους δεν έχουν καμία συνάφεια για να δικαιολογείται η μεταφορά.

Με τη μέθοδο της «διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση» η ΓΕΥΣΗΝΟΥΣ ΑΒΕΕ πήρε τη δουλειά (τροφοδοσία με καφέδες και σνακ σε σεμινάρια νέων αγροτών), ύψους 1.155.898 ευρώ, αφού νωρίτερα ο ανοιχτός διαγωνισμός -τεχνηέντως, όπως φάνηκε- κηρύχθηκε άγονος. Το ενδιαφέρον είναι πως οι άλλες δύο εταιρίες που κλήθηκαν έδωσαν ακριβώς την ίδια προσφορά με ακρίβεια σεντ (συγκεκριμένα έκαναν προσφορά για 1.173.816,75 ευρώ ακριβώς και οι δύο), γεγονός που προφανώς είχε δημιουργήσει βεβαιότητα σε στελέχη της ΕΛΓΟ πως επρόκειτο για… την απόλυτη συνεννόηση.
Ακόμη μία χαρακτηριστική περίπτωση για το πώς λειτουργούσε επί Αυγενάκη το σύστημα των απευθείας αναθέσεων με προνομιακή μεταχείριση είναι και η ΙΚΕ ProExpo, που ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2022, με κεφάλαιο μόλις 1.000 ευρώ.

Ολες οι συμβάσεις – απευθείας αναθέσεις που έχει πάρει η εταιρία αφορούν αποκλειστικά δράσεις σε φορείς που ανήκουν στον αθλητισμό και στην αγροτική ανάπτυξη, και εποπτεύονται από τον ίδιο άνθρωπο, τον Αυγενάκη δηλαδή. Αυτή η εταιρία κατάφερε σε περίπου 1.000 μέρες να πάρει από το Δημόσιο με απευθείας ανάθεση παραπάνω από 80 δουλειές. Δηλαδή, ανά 10 μέρες και κάτι κατάφερνε να παίρνει μια δουλειά από το Δημόσιο χωρίς διαγωνισμό (!). Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, ο τζίρος της αγγίζει, αν δεν ξεπερνά, το 1.000.000 ευρώ. Κερασάκι στην τούρτα της αμετροέπειας του Λ. Αυγενάκη αποτέλεσε η απευθείας ανάθεση (πώς αλλιώς, άλλωστε) λίγες μέρες πριν από την αποπομπή του, ύψους 6.000 ευρώ, προκειμένου να διακοσμήσει το υπουργικό του γραφείο με λουλούδια για το 2024.

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα