Απαγορευτική η προσφυγή στη Χάγη!

Γιατί ο Καραμανλής ανησυχεί για τα επικίνδυνα σχέδια που φαίνεται να επεξεργάζεται το Μαξίμου στα Ελληνοτουρκικά

Πίσω από τις λέξεις των Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά διαφαίνεται η έντονη ανησυχία των δύο πρώην πρωθυπουργών για τις ανησυχητικές εξελίξεις στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και την εμφανή -σε όλους πια- διάθεση της Αθήνας να έρθει σε συμφωνία με την Τουρκία.

Εναν χρόνο μετά την προαναγγελία Μητσοτάκη για υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις που μπορεί να είναι η αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης για να επέλθει συμφωνία με την Τουρκία, οι Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς αποφάσισαν να θέσουν ευθέως και με τρόπο σαφή τη δική τους κόκκινη γραμμή στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, απορρίπτοντας το σενάριο προσφυγής στη Χάγη μεταξύ των δύο χωρών. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν αυτή η επιλογή είναι απόρροια γνώσης ορισμένων γεγονότων που παραμένουν στο παρασκήνιο, ωστόσο ιδιαίτερα ο τρόπος που τοποθετήθηκε ο Κώστας Καραμανλής δείχνει πως στο Μαξίμου κάποια σχέδια είναι υπό επεξεργασία.

Τα λόγια μάλιστα που επέλεξε να χρησιμοποιήσει ο -πάντα μετρημένος και εγκρατής- Κώστας Καραμανλής αποτυπώνουν τον βαθμό της ανησυχίας που επικρατεί στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και στο περιβάλλον του πρωθυπουργού αναφορικά με τις διαθέσεις της κυβέρνησης σε μια ενδεχόμενη προσφυγή στη Χάγη. Ο πρώην πρωθυπουργός, που απέδειξε στον πρωθυπουργικό του βίο πως είναι αμετανόητος πραγματιστής και ένθερμος πατριώτης, αποφάσισε χθες να πει ένα μεγαλοπρεπές «όχι» σε όποιον επεξεργάζεται σχέδιο προσφυγής στη Χάγη εις βάρος των εθνικών συμφερόντων.

«Πιστεύω ότι καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν θα ήταν διατεθειμένη να υποχωρήσει σε μείζονα εθνικά θέματα και να αποδεχθεί ρυθμίσεις σε βάρος των εθνικών συμφερόντων. Πρώτον, διότι αποκλείω την πιθανότητα να το επιθυμεί. Αλλά επιπρόσθετα δεν θα μπορούσε, διότι θα βρισκόταν αντιμέτωπη με την ομόθυμη και σθεναρή αντίδραση των Ελληνίδων και των Ελλήνων» πρόσθεσε με νόημα ο πρώην πρωθυπουργός, θέτοντας «βέτο» σε προσφυγή στη Χάγη για θέματα εθνικής κυριαρχίας.

Προειδοποίηση

«Είναι λοιπόν αδύνατη και αδιανόητη η σύναψη συνυποσχετικού που θα κρύβει τεχνηέντως και εκ του πονηρού, υπό το πρόσχημα της προσφυγής στο Δ.Δ. της Χάγης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, την εκχώρηση με ασαφείς και διπλωματικά ευρηματικές διατυπώσεις δικαιώματος στο Δ.Δ. να αποφανθεί περί του εύρους των χωρικών υδάτων ή ακόμα και της εδαφικής κυριαρχίας νήσων και βραχονησίδων. Είμαι κατηγορηματικός σε αυτό» τόνισε ο κ. Καραμανλής. Προειδοποίησε δε ότι «υφέρπει όμως πάντα ο κίνδυνος, στο όνομα της ύφεσης, των χαμηλών τόνων και των ήρεμων νερών, να δημιουργείται σταδιακά η εντύπωση της αποδοχής της διευρυνόμενης τουρκικής ατζέντας και διεκδικήσεων, άρα βήμα βήμα της δημιουργίας προηγουμένου. Με άλλα λόγια, η διά της διαχρονικής διολίσθησης έκπτωση πάγιων εθνικών θέσεων που εδράζονται στέρεα επί του Διεθνούς Δικαίου».


Ηξεις αφήξεις η απάντηση Κυριάκου στην αμφισβήτηση

Εμμέσως πλην σαφώς απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους Α. Σαμαρά και Κ. Καραμανλή, επαναλαμβάνοντας όμως τις θέσεις που είχε διατυπώσει και μετά το εκλογικό αποτέλεσμα που έφερε τη Ν.Δ. στο 28%. Κατά τη συζήτησή του με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας και πρόεδρο του Ινστιτούτου Jacques Delors Ενρίκο Λέτα στο πλαίσιο του 28ου ετήσιου συνεδρίου «Economist Government Roundtable» είπε, μεταξύ άλλων:

• «Το ένα συμπέρασμα είναι ότι η Ν.Δ. παρέμεινε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα, το δεύτερο ή τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στην Κεντροδεξιά ποσοστιαία στην Ευρώπη. Σαφώς είχαμε θέσει έναν στόχο, τον οποίο δεν κατακτήσαμε, αλλά υπάρχουν διάφοροι λόγοι γι’ αυτό, τους οποίους λαμβάνω πολύ σοβαρά υπ’ όψιν. Δεν είναι μόνο η κούραση με τις συνεχόμενες εκλογές, είχαμε πολύ υψηλή αποχή, αλλά και οι πολίτες αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τις ευρωπαϊκές εκλογές για να μας στείλουν ένα μήνυμα ανησυχίας».

• «Το 2023 πήραμε 41%, αποδείξαμε ότι μπορούμε να έχουμε ένα κεντροδεξιό κόμμα με ευρεία απήχηση που συνδυάζει δεξιούς πολίτες και μετριοπαθείς κεντρώους».

• «Τα επόμενα χρόνια πρέπει να έχουν ως στόχο να συγκλίνουμε με την Ευρώπη και έχουμε τρία χρόνια στη θητεία μας. Οι εκλογές θα γίνουν το 2027».

• «Είμαι ένας πεπεισμένος μεταρρυθμιστής και πήραμε αυτή την εντολή. Πρέπει να εστιάσουμε στις μεταρρυθμίσεις με μετρήσιμο αποτέλεσμα. Το μήνυμα ήταν “πιάστε δουλειά και να πετύχετε τα αποτελέσματα που δεσμευτήκατε”».

• «Το ευρωπαϊκό πολιτικό κέντρο είναι η μόνη πλειοψηφία που δουλεύει. Η Ακροδεξιά πήγε ελαφρώς χειρότερα από ό,τι μερικοί πιστεύουν, αλλά έκανε αισθητή την παρουσία της σε Γαλλία και Γερμανία».

• «Πρέπει να διασφαλίσουμε αυτή την πλειοψηφία και να πάρει η πρόεδρος της Κομισιόν πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο και η Κομισιόν μετά να ξεκινήσει δουλειά για την ανταγωνιστικότητα».


Τι δουλειά είχαν στο Πολεμικό Μουσείο ο Αδωνις και ο Πλεύρης;

Από τις παρουσίες στην προχθεσινή εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο ξεχώρισαν αυτές του Αδωνη Γεωργιάδη και του Θάνου Πλεύρη, που με υποκριτικό ενδιαφέρον έσπευσαν να ακούσουν τους δύο πρώην πρωθυπουργούς να κατακεραυνώνουν την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Και το ερώτημα είναι: Τι δουλειά είχαν να πάνε σε αυτή την εκδήλωση ένας υπουργός και αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και ένας βουλευτής και πρώην υπουργός, που στηρίζουν άνευ όρων και υποσημειώσεων την κυβερνητική πολιτική; Προφανώς το έκαναν για λόγους δημοσίων σχέσεων, μια και θέλουν να τα έχουν καλά με όλους, ακόμα και με εκείνους τους οποίους χλεύαζαν από την περίοδο που ήταν και οι δύο στον ΛΑΟΣ. Χθες, πάντως, ο Αδωνις Γεωργιάδης αρνήθηκε να σχολιάσει τη σκληρή κριτική που εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και την ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη «Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή».

«Παγίως, λέω πάντα το ίδιο: Θα ήταν αλαζονικό και υβριστικό εκ μέρους μου να σχολιάσω τις δηλώσεις ή τις απόψεις του Καραμανλή και του Σαμαρά, γιατί και οι δύο τιμήθηκαν από την παράταξή μας με την εκλογή τους στην προεδρία του κόμματος και από τον ελληνικό λαό εκλεγόμενοι πρωθυπουργοί. Εχουν ελευθερία λόγου και μπορούν να λένε τις απόψεις τους. Δεν σχολιάζω ποτέ» είπε σε δηλώσεις του.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «το νομοσχέδιο των ομόφυλων ζευγαριών έβλαψε πολιτικά τη Νέα Δημοκρατία». Εδώ η υποκρισία του υπουργού Υγείας έπιασε κόκκινο, καθώς όχι μόνο ψήφισε το νομοσχέδιο αυτό, αλλά ήταν και ένας από εκείνους που είχαν αναλάβει να πείσουν τους βουλευτές της Ν.Δ. να το ψηφίσουν.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα