Πανικός στο Μαξίμου με Καραμανλή και Σαμαρά!

Στην κυβέρνηση Μητσοτάκη επικρατεί μεγάλος εκνευρισμός, παρά τη θεσμική απάντηση του Παύλου Μαρινάκη

Aμηχανία και παγωμάρα επικρατούσαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τις ομιλίες των Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, που ήταν ένα σφυροκόπημα στο σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ήταν εκείνος που ανέλαβε να απαντήσει θεσμικά, λέγοντας πως «δεν σχολιάζουμε δηλώσεις πρώην πρωθυπουργών». Ωστόσο, υπερασπιζόμενος το κυβερνητικό έργο, απάντησε ουσιαστικά και στις σημαντικότερες αιτιάσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών.

Επισήμως μπορεί να μη σχολιάζουν, υπάρχει όμως μεγάλος εκνευρισμός πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου, γιατί βλέπουν πλέον ότι παίρνει σάρκα και οστά η εσωκομματική αντίδραση και η αμφισβήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της πολιτικής του, που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Για τον λόγο αυτό με διάφορους τρόπους (μεταξύ των οποίων είναι και με πληρωμένες γραφίδες) επιχειρούν να απαξιώσουν την εκδήλωση και όσα είπαν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί.

Παρ’ όλα αυτά όμως και σε αντίθεση με την παγωμάρα στο Μαξίμου, χθες επικρατούσε ιδιαίτερη ικανοποίηση σε μεγάλο κομμάτι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. «Επρεπε να ειπωθούν όσα ειπώθηκαν και ο πρωθυπουργός οφείλει πλέον να τα ακούσει» έλεγαν πολλοί, υπογραμμίζοντας πως «το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αν ερμηνευθεί ως τυχαίο ή συγκυριακό, θα είναι λάθος ερμηνεία και στρουθοκαμηλισμός».

Επίσης, σημαντική εξέλιξη και δείγμα των δυσκολιών που θα έχει στο εξής ο πρωθυπουργός είναι ότι αναζωπυρώθηκαν οι αντιδράσεις για πιθανή επανεκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας. «Θεωρώ ότι η Σακελλαροπούλου έχει κάνει έναν κύκλο, νομίζω ότι αυτός ο κύκλος πρέπει να κλείσει» είπε χαρακτηριστικά χθες ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών, όταν ρωτήθηκε εάν θα την ψήφιζε εκ νέου.

Ο βουλευτής Αχαΐας είπε ότι ο επόμενος ΠτΔ θα μπορούσε να είναι κάποιος από την παράταξη ή τον ευρύτερο χώρο της. «Θα μπορούσε να είναι σίγουρα κάποιος από την παράταξη. Απ’ ό,τι είδαμε, ο κ. Σαμαράς δεν ενδιαφέρεται, δεν ξέρω για τον κ. Καραμανλή αν ο ίδιος έχει ενδιαφέρον, αλλά σίγουρα θα μπορούσαμε να δούμε ανθρώπους που ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της παράταξης».

Αιχμές

Στο μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μπορεί να είπε ότι δεν σχολιάζει, ωστόσο άφησε τις αιχμές του και απάντησε στους κυρίους Σαμαρά και Καραμανλή. Τόνισε πως την ώρα της εκδήλωσης «ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε ένα εφημερεύον νοσοκομείο, το Λαϊκό».

Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά: «Αυτό το οποίο έχει καθήκον να κάνει μία κυβέρνηση, είναι να απαντήσει στα αιτήματα του παρόντος με όρους παρόντος και μέλλοντος». Αναφερόμενος στη συζήτηση περί της διεύρυνσης της Ν.Δ. (την οποία ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε μετάλλαξη), σχολίασε πως «αυτή η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν μονόδρομος για να πάει η χώρα παρακάτω, μία στρατηγική δηλαδή λελογισμένης διεύρυνσης, πάντοτε με σεβασμό στις αρχές, στις αξίες και στην ιδρυτική διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας».

«Το αν τη δουλειά την κάνει κάποιος που είναι από μικρός στη Ν.Δ. ή αν την κάνει κάποιος που συστρατεύεται με τις αρχές και τις αξίες της Ν.Δ. λίγο ενδιαφέρει τους πολίτες. Την κοινωνία ενδιαφέρει να τηρούνται τα υπεσχημένα» είπε, ενώ για τις αντιδράσεις κατά κυβερνητικών στελεχών που προήλθαν από άλλους χώρους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι πολλά εξ αυτών, όπως ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επιδοκιμάστηκαν εκλογικά από τους πολίτες.

Απάντησε επίσης και στις απόψεις των δυο πρώην πρωθυπουργών για τα εθνικά μας θέματα. «Προασπίζουμε τα εθνικά συμφέροντα, χωρίς όμως κορόνες και λαϊκισμό» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Οι Ελληνες πρωθυπουργοί υπηρετούν το εθνικό συμφέρον και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε» υπογράμμισε και συνέχισε: «Η Ελλάδα με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι πιο ισχυρή σε διπλωματικό επίπεδο και στην άμυνα». Επίσης, ο βουλευτής Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στον Σκάι είπε πως «ήταν μια εκδήλωση που συνιστούσε ένα πολιτικό γεγονός, που όμως, κατά τη δική μου άποψη, δεν δημιουργεί κάποιο πολιτικό ή κυβερνητικό ζήτημα. Η Ν.Δ. είναι ανοιχτό πολιτικό κόμμα, τεράστιος οργανισμός, είναι πλεονέκτημα να μπορούμε να συζητούμε και να κατατίθενται απόψεις ανοιχτά, τολμηρά, πολλές φορές αιχμηρά, αλλά εντελώς ανυστερόβουλα».


Η Ντόρα μετά τις γκριμάτσες ανέλαβε την υπεράσπιση του Κυριάκου

Παρακάμπτοντας την ουσία της ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά, η Ντόρα Μπακογιάννη ανέλαβε χθες τον ρόλο του υπερασπιστή του αδελφού της, χλευάζοντας τον πρώην πρωθυπουργό για τη σκληρή κριτική στην κυβερνητική πολιτική που είχε ασκήσει στο Πολεμικό Μουσείο, κριτική σε σημείο… χλευασμού!

Μετά τις αποδοκιμαστικές γκριμάτσες που έκανε την ώρα που μιλούσε ο κ. Σαμαράς, χθες η κυρία Μπακογιάννη, μιλώντας στον Σκάι, είπε πως «ο κ. Σαμαράς κατέθεσε την προσωπική του πικρία, το ότι δεν τον παίζουνε… » Επίσης σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει ακόμα πιο πολύ την εκδήλωση και ειδικά την ομιλία του κ. Σαμαρά, τόνισε πως της έκαναν εντύπωση κάποιες παρουσίες «όπως η κυρία Θάνου, που χειροκροτούσε με ενθουσιασμό τον κύριο Σαμαρά».

Σχετικά με τις ομιλίες των δύο πρώην αρχηγών της Ν.Δ., η κυρία Μπακογιάννη σχολίασε: «Ηταν δύο τελείως διαφορετικοί λόγοι, ο Καραμανλής έκανε μια ανάλυση για την Ευρώπη και τα εθνικά θέματα, πράγματα για τα οποία συμφωνούμε όλοι. Ο κ. Σαμαράς κατέθεσε την προσωπική του πικρία, ότι δεν τον παίζουνε». Στο ερώτημα γιατί τα είπε όλα αυτά στον πέμπτο χρόνο διακυβέρνησης της Ν.Δ., η κυρία Μπακογιάννη είπε «επειδή το πολιτικό σύστημα χτυπήθηκε στις ευρωεκλογές και υπάρχει μεγάλη αναταραχή στα άλλα δύο κόμματα, θεωρεί ότι είναι το μομέντουμ στο οποίο μπορεί να προχωρήσει κι εκείνος στην κατάθεση των δικών του απόψεων. Με γεια του, με χαρά του, δεν πειράζει».

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα