Ανδρουλάκης: Σύρθηκε (τελικά) στις κάλπες!

Ανακοίνωσε στη χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ε. εκλογές για την ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ (όπως ζητούσε η πλειοψηφία των στελεχών) στις 6 Οκτωβρίου

Με μια κίνηση στην οποία εν πολλοίς σύρθηκε θέλοντας και μη, ο Νίκος Ανδρουλάκης έλυσε τον γρίφο που κρατούσε σε ομηρία το κόμμα του και ανακοίνωσε στη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ότι οι κάλπες για την ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., όπως ζητούσε η πλειοψηφία των στελεχών, θα στηθούν στις 6 Οκτώβρη και, αν χρειαστούν επαναληπτικές, και την επόμενη Κυριακή, 13/10/2024.

  • Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου

Ταυτόχρονα με αυτό, απομακρύνθηκε και η περιπέτεια μιας πρόωρης σύγκρουσης για το πρόσωπο του γραμματέα. Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, παρά την πικρία του από την αποτυχία να εκλεγεί ευρωβουλευτής, ανακοίνωσε ύστερα από επίθεση φιλίας του προέδρου ότι παραμένει στο πόστο του και θα συνεχίσει να δίνει το «παρών» στις επικείμενες μάχες.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, όπως αναμενόταν, δήλωσε ότι θα διεκδικήσει ξανά την ψήφο των μελών, ενώ δείχνοντας την ενόχλησή του στα σενάρια των κεντροαριστερών συγκλίσεων που υπερβαίνουν τις προσωπικές του φιλοδοξίες, όπως και του Στ. Κασσελάκη, δήλωσε υψηλότονα «από την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, παρέλαβα κόμμα. Δεν πρόκειται να παραδώσω συνιστώσα». Απέναντί του, όπως επίσης αναμενόταν, θα βρεθεί ο νυν δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, έχοντας θητεύσει μόλις έξι μήνες στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας. Λύνοντας τις απορίες για τη σπουδή που επιδεικνύει, είπε στον Ν. Χριστοδουλάκη ότι και ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, τον οποίο είχε νωρίτερα επικαλεστεί, χρημάτισε δήμαρχος Λισαβόνας, πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και, εν συνεχεία, πρωθυπουργός.

Υποψήφιος θα είναι και ο πιστός στρατιώτης της παράταξης Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος, απευθυνόμενος εμμέσως αλλά αιχμηρά στον σημερινό πρόεδρο που διοίκησε το κόμμα με προσωπικούς του φίλους και άτομα απόλυτης εμπιστοσύνης, του είπε «οι παρέες βεβαίως γράφουν Ιστορία, στην πολιτική όμως την Ιστορία γράφουν κόμματα ανοιχτά, δημοκρατικά, σύγχρονα». Με βάση το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε ο Ν. Ανδρουλάκης και το οποίο ήταν προϊόν συμβιβασμών, μια και δεν μπορούσε να αφήσει το κόμμα να αποσυντίθεται υπό συνθήκες μαζικής αμφισβήτησης, τρεις εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο, θα ανακοινωθούν και επίσημα όλες οι υποψηφιότητες, κάτι που σημαίνει ότι το παιχνίδι παραμένει ανοιχτό μέχρι τότε για τυχόν εκδήλωση κι άλλων επίδοξων δελφίνων, ενώ πρότεινε και δημόσιο τηλεοπτικό διάλογο μεταξύ των υποψηφίων.

Συναίνεση

Σε κλίμα συναίνεσης και οι δύο προτάσεις έγιναν αποδεκτές -«το παιχνίδι ήταν συμφωνημένο» είπε στη «δημοκρατία» στέλεχος παλαιάς κοπής-, στερώντας από τη συνεδρίαση, που άρχισε όπως επί παλαιού ΠΑΣΟΚ με καθυστέρηση μιάμισης ώρας, οποιοδήποτε στοιχείο έντασης και ηλεκτρισμού. Παρ’ όλα αυτά και για τον φόβο των Ιουδαίων, η βλοσυρή ασφάλεια απαγόρευε την είσοδο σε όσους κρατούσαν τσάντες ή μετέφεραν εντός αιθούσης καφέδες και νερά, καθόσον στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης είχε επιτραπεί η συμμετοχή απλών μελών που είχαν έλθει να αποθεώσουν τον Ν. Ανδρουλάκη.

Στην ομιλία του αναγνώρισε ότι έκανε λάθη, επέμεινε ωστόσο ότι το κόμμα υπό την ηγεσία του πέτυχε στόχους που δεν ήταν καθόλου αυτονόητοι. «Η διαφορά μας από τη Ν.Δ. ήταν 30 μονάδες και τώρα έπεσε στο μισό, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ στις 24 μονάδες και σήμερα μόλις στις 2» είπε και κατήγγειλε την ετοιμότητα κάποιων να μεταθέσουν το πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ, «κάνοντας δημόσιο χαρακίρι», την ώρα που «ο ΣΥΡΙΖΑ σπαρασσόταν και η Ν.Δ. υφίστατο στρατηγική ήττα».

Αποκήρυξε την προσπάθεια «ρευστοποίησης του κόμματος» και «ενοποίησης με τον ΣΥΡΙΖΑ» και αποδοκίμασε όσους «σκηνοθετούν» ανάλογα σενάρια ώστε «να ικανοποιηθούν υπερφίαλες φιλοδοξίες». Στην πλευρά αυτή καταλόγισε ότι επιδιώκουν να μετατρέψουν την εσωκομματική διαδικασία «σε παρασκηνιακές συμφωνίες και πασαρέλα προσωπικών φιλοδοξιών».

Ο ίδιος δήλωσε ότι πιστεύει στον διάλογο με τους όμορους χώρους και στη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων με αφετηρία κοινές πρωτοβουλίες στη Βουλή, όπως πρότεινε ο Κασσελάκης, και δεσμεύτηκε για διεξαγωγή μετά τις εκλογές «ενωτικού συνεδρίου» με συμμετοχή όλων των προοδευτικών δυνάμεων για τη σύμπηξη μετώπου. Αίσθηση προκάλεσε η ακροθιγής αναφορά του στην αρχή ότι «ρυθμίσαμε τα χρέη», ενώ σημειώθηκαν οι μελοδραματικοί αλά Κασσελάκη τόνοι που χρησιμοποίησε, εκδραματίζοντας τον μύθο του αυτοδημιούργητου, όταν είπε «δεν μου έχει χαριστεί τίποτε. Κανένας δεν με πήρε από το χέρι για να με ανεβάσει»…


Γερουλάνος: Με τρίπτυχο ευθύνης κατέθεσε την υποψηφιότητά του

«Σχέδιο για την κοινωνία. Κόμμα που ακούει την κοινωνία. Ενότητα με προοπτική. Το τρίπτυχο της ευθύνης στο οποίο δεσμεύομαι» υπογράμμισε ο Παύλος Γερουλάνος, καταθέτοντας την υποψηφιότητά του, η οποία έγινε δεκτή με ζεστό χειροκρότημα.

Ο Παύλος Γερουλάνος παρουσίασε με ετοιμότητα συγκεκριμένη πολιτική πρόταση, απόλυτα συγκροτημένη, με τίτλο «Αναγέννηση», προσδιορίζοντας μεγάλες αλλαγές στη λειτουργία του κράτους και το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, ώστε να διασφαλίζονται, όπως τόνισε, έξι θεμελιώδη δικαιώματα για κάθε πολίτη, τα οποία σήμερα καταπατούνται: «Το δικαίωμα να είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στον νόμο και το κράτος. Το δικαίωμα στη δημοκρατία και τη δυνατότητά μας να συνδιαμορφώνουμε το συλλογικό μας μέλλον. Το δικαίωμα στην ασφάλεια και τη δυνατότητά μας να προγραμματίζουμε τη ζωή μας δίχως άγχος, χωρίς καταπίεση. Τη δυνατότητα να προοδεύουμε, ατομικά και συλλογικά, μέσα από την άμεση και ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση και στον πολιτισμό. Το δικαίωμά μας να έχουμε ίσες ευκαιρίες στους πόρους της δημιουργίας και να δημιουργούμε ανάλογα με τις δυνατότητες και τις δεξιότητές μας. Και τη δυνατότητά μας να εκπροσωπούμαστε επάξια στο διεθνές στερέωμα, εκεί που παίρνονται αποφάσεις που διαφεντεύουν τη ζωή μας».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο σχέδιο αναγέννησης του ίδιου του ΠΑΣΟΚ, ώστε να κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Εξήγησε ότι το σχέδιο που παρουσιάζει βασίζεται συνοπτικά στην ιδέα ότι «η «αναγέννηση της Ελλάδας ξεκινάει από την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ. Διότι οι παθογένειες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε απαιτούν πρώτα από εμάς να αλλάξουμε και να υπηρετήσουμε την πολιτική αλλιώς».

Απευθύνοντας έκκληση να πέσουν οι τόνοι, σημείωσε: «Μην έχετε καμία αμφιβολία: Τη βίαιη αναδιανομή εισοδημάτων και τη βάναυση υπονόμευση του κράτους δικαίου που ζούμε τα τελευταία χρόνια δεν θα τα ανατρέψει ένας άνθρωπος. Εμείς, που πιστεύουμε σε ένα ΠΑΣΟΚ που συνομιλεί με την κοινωνία, γνωρίζουμε ότι η νίκη έρχεται όταν υπάρχει ομάδα, υπάρχει οργάνωση και παρά τις πληγές υπάρχει ενότητα. Το έχω δει να γίνεται το 2009. Ξέρω ότι γίνεται. Και ξέρω πώς να το κάνουμε».


Δούκας: Ζητώ τη στήριξή σας για να νικήσουμε τη Νέα Δημοκρατία

«Δεν κρύβομαι, δεν φοβάμαι, γι’ αυτό είμαι εδώ και ζητώ τη στήριξή σας, για να ξανακάνουμε το ΠΑΣΟΚ κυβερνητική δύναμη. Να νικήσει τη Ν.Δ., όπως στην Αθήνα» υπογράμμισε ο Χάρης Δούκας ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του απέναντι στον Ν. Ανδρουλάκη.

Με τον αέρα του πολιτικού που έδωσε ένα απτό παράδειγμα (εξαιτίας της συγκυρίας) για το πώς οι διάσπαρτες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς μπορούν να έχουν νικηφόρα προοπτική, ο Χ. Δούκας σχολίασε επιθετικά ότι «η τρίτη θέση στο πολιτικό σύστημα δεν μας καθιστά δύναμη ανατροπής», και πρόσθεσε ότι βγαίνει στο ξέφωτο «για να ξαναγίνει το ΠΑΣΟΚ κυβερνητική δύναμη». Είναι φανερό ότι στον αγώνα του για την ηγεσία θα παίξει εξαντλητικά το χαρτί της δημοτικής μάχης. «Στον Δήμο της Αθήνας δώσαμε μια μάχη χαμένη για πολλούς, κι όμως κερδίσαμε» υπογράμμισε, και τόνισε με έμφαση «χρειαζόμαστε επανεκκίνηση και αναγέννηση όχι για να κερδίσουμε τον Κασσελάκη, αλλά για να φύγει ο Μητσοτάκης. Θα νικήσουμε τη Ν.Δ., όπως κάναμε στον Δήμο της Αθήνας».

Στο ερώτημα «γιατί τώρα;», ενώ είναι μόλις έξι μηνών δήμαρχος, που θέτουν πολλές πλευρές απάντησε: «Οι συνθήκες επιβάλλουν το πότε, και τώρα το επιβάλλουν, στη ρωγμή του χρόνου, και χρειάζονται καθαρές απαντήσεις και ευθύνες, και είμαι έτοιμος να τις αναλάβω». Οπως επεσήμανε, «πρέπει να ανοίξει έπειτα από μια μακρά ιστορική πορεία ο κύκλος της υπέρβασης, χωρίς, όμως, εσωστρέφεια και διχόνοια. Οφείλουμε να ξαναγίνουμε κίνημα και κόμμα μελών και όχι στελεχών και μηχανισμών, που δεν θα καταθέτει αποσπασματικές θέσεις, αλλά συνολικό σχέδιο για την ανάπτυξη της χώρας και των πολιτών».

Στο τέλος κατήγγειλε: «Μετά την πρόθεσή μου να διεκδικήσω την αρχηγία του κόμματος, δέχομαι ακραίες επιθέσεις, από τη Δεξιά μέχρι την Ακροδεξιά, και ενορχηστρωτής είναι το Μέγαρο Μαξίμου, και ο ίδιος ο Μητσοτάκης. Είναι ανεπίτρεπτο να δεχόμαστε χωρίς να το καταγγέλλουμε παρεμβάσεις από τον Κ. Μητσοτάκη στα εσωτερικά μας. Καλώ τον προοδευτικό κόσμο, όλο τον κόσμο της παράταξης, να μην ταυτισθεί και να απορρίψει τις απαράδεκτες αυτές μεθοδεύσεις».

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα