Τυφλό χτύπημα έξω από το σπίτι της Ιωάννας Κλάπα

Τραυματίστηκε σοβαρά αστυνομικός από την επίθεση με μολότοφ στην οικία της προέδρου του Αρείου Πάγου

Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η Αντιτρομοκρατική για τον εντοπισμό των δραστών της δολοφονικής επίθεσης έξω από το σπίτι της προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννας Κλάπα, που είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του αστυνομικού που εγκλωβίστηκε μέσα στο περιπολικό όπου έριξαν βόμβες μολότοφ. Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής ελέγχουν εξονυχιστικά το οπτικό υλικό από κάμερες ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή του Παπάγου, σε μια προσπάθεια να φτάσουν στα ίχνη και να ταυτοποιήσουν τους δράστες.

Στην επίθεση που σημειώθηκε 45 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης φαίνεται να συμμετείχαν επτά έως οκτώ νεαρά άτομα, ηλικίας 17 έως 20 ετών, που βγήκαν από κοντινό άλσος και πλησίασαν με τα πόδια το συμβατικό όχημα της Αστυνομίας. Οταν είδαν τον αστυνομικό να μπαίνει στο όχημα, εκτόξευσαν τουλάχιστον πέντε μολότοφ οι οποίες εξερράγησαν πάνω στο περιπολικό. Κατά την αυτοψία στο σημείο εντοπίστηκαν υπολείμματα από πέντε γυάλινα μπουκάλια.

Ο 41χρονος αρχιφύλακας, που υπηρετεί στο Αστυνομικό Τμήμα Παπάγου-Χολαργού, τραυματίστηκε σοβαρά, καθώς υπέστη εγκαύματα β΄ βαθμού στα χέρια, στον λαιμό και στο πρόσωπο, και νοσηλεύεται στην Πλαστική Χειρουργική του 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου. Ο ίδιος ο τραυματίας ειδικός φρουρός περιέγραψε στην κατάθεσή του ότι λίγο πριν από τη 1 τα ξημερώματα της Πέμπτης ένα αυτοκίνητο, μέσα στο οποίο ήταν τουλάχιστον τρία άτομα, πέρασε από το σημείο, σταμάτησε και τότε οι δράστες πέταξαν τις μολότοφ.

Από την επίθεση έπιασε φωτιά το περιπολικό, την οποία έσβησαν οι πυροσβέστες που έσπευσαν. Οπτικό υλικό διάρκειας 10 δευτερολέπτων που είδε το φως της δημοσιότητας δείχνει πως οι φλόγες που ξεπήδησαν από το όχημα έφτασαν τα τέσσερα με πέντε μέτρα, πριν φτάσουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Παπάγου

Μετά τη δολοφονική επίθεση οι δράστες ακολούθησαν το αντίστροφο δρομολόγιο και κατευθύνθηκαν πεζή προς το κοντινό άλσος. Μέχρι στιγμής δεν έχει διακριβωθεί αν κατά τη διαφυγή τους από εκεί χρησιμοποιήθηκε κάποιο όχημα. Από την Αντιτρομοκρατική σχηματίζεται κακουργηματική δικογραφία για απόπειρα ανθρωποκτονίας, κατοχή εκρηκτικών υλών, εμπρησμό και έκρηξη. Εκτιμάται πως στόχος της καταδρομικής ενέργειας ήταν να προκαλέσουν θάνατο, με δεδομένο ότι γνώριζαν πως ο σκοπός ήταν μέσα στο περιπολικό.

«Εδώ φαίνεται ότι η επίθεση ήταν σε βάρος του αστυνομικού, ξεκαθαρίζω, και όχι σε βάρος της οικίας. Εδώ δεν ήταν ο στόχος ο φυλασσόμενος. Αυτή είναι η πρώτη εικόνα που έχουμε εμείς. Ουσιαστικά ο στόχος φαίνεται ότι είναι ο αστυνομικός. Δεν έγινε επίθεση σε βάρος της οικίας ή της προέδρου» δήλωσε χθες η εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντία Δημογλίδου. «Η επίθεση έγινε καθαρά εις βάρος του αστυνομικού. […] Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν απλά ήθελαν να σκοτώσουν αυτοί οι άνθρωποι έναν αστυνομικό, να προκαλέσουν πανικό, να του προκαλέσουν τραύματα.

Ο συνάδελφος μπήκε μέσα στο περιπολικό και προφανώς οι άνθρωποι αυτοί του επιτέθηκαν όταν βρέθηκε μέσα στο όχημα. Σταμάτησαν δίπλα του ακριβώς, εκσφενδονίζοντας ουσιαστικά μια μολότοφ εις βάρος του για να κάψουν ζωντανό μέσα στο όχημα τον άνθρωπο αυτόν. Είναι καθαρά μια δολοφονική επίθεση εις βάρος του αστυνομικού» περιέγραψε η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. Οι έρευνες εστιάζουν στους κόλπους του αντιεξουσιαστικού χώρου, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να ήταν η πρώτη φορά που οι νεαροί προέβησαν σε μία τέτοια ενέργεια. Για τον λόγο αυτόν αμέσως μετά την επίθεση πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες έρευνες στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, δίχως όμως να προκύψει κάποια σύλληψη. Οι Αρχές εκτιμούν ότι οι δράστες ήθελαν να στείλουν διπλό μήνυμα με την επιλογή του συγκεκριμένου στόχου προς την Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη.


Καταδίκη της επίθεσης κατά της προέδρου του Α.Π. από όλα τα κόμματα

Στην απερίφραστη καταδίκη της μεταμεσονύχτιας επίθεσης στο σπίτι της προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννας Κλάπα, στου Παπάγου, προχώρησε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έστειλε το μήνυμα πως η δημοκρατία μας και οι πυλώνες της, όπως η Δικαιοσύνη και οι λειτουργοί της, δεν τρομοκρατούνται, καθώς και ότι η άμεση σύλληψη των δραστών είναι απόλυτη προτεραιότητα των Αρχών. Εξάλλου, και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επέμεινε πως γίνονται έρευνες από την Αντιτρομοκρατική προκειμένου να εντοπιστούν και θα εντοπιστούν. Και η αντιπολίτευση, μείζων και ελάσσων, εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για την επίθεση.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση στο σπίτι της προέδρου του Αρείου Πάγου και ευχόμαστε ολόψυχα ταχεία ανάρρωση για τον αστυνομικό που τραυματίστηκε» ανέφερε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Βούλα Κεχαγιά σε δήλωσή της, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει κανένας συμψηφισμός» και «απερίφραστα όποια επίθεση ή κίνηση συνιστά βίαιη πράξη καταδικάζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία». Την επίθεση καταδίκασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Θανάσης Γλαβίνας, ευχόμενος ταχεία ανάρρωση στον αστυνομικό που τραυματίστηκε.

«Η εγκληματική επίθεση στην οικία της προέδρου του Αρείου Πάγου με συνέπεια τον τραυματισμό ενός αστυνομικού είναι απόλυτα καταδικαστέα. Ενέργειες εκφοβισμού της δικαστικής λειτουργίας και της ανεξαρτησίας της δεν είναι ανεκτές στη δημοκρατία μας. Περαστικά και γρήγορη ανάρρωση στον αστυνομικό» ανέφερε σε ανάρτησή του. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το ΚΚΕ, το οποίο με ανακοίνωσή του ξεκαθάρισε πως καταδικάζει την επίθεση στο σπίτι της προέδρου του Αρείου Πάγου, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό του αστυνομικού – φρουρού. «Οι συνθήκες και τα πραγματικά αίτια αυτής της επίθεσης πρέπει να διερευνηθούν. Τέτοιου είδους ενέργειες εξυπηρετούν τελικά όσους επιδιώκουν την ενίσχυση της καταστολής και του αυταρχισμού σε βάρος του λαού» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Την επίθεση καταδίκασαν και ο Κυριάκος Βελόπουλος από βήματος της Ολομέλειας της Βουλής, όπως και τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα