Βουλή: Αναψε πράσινο για τα 20 μαχητικά F-35

Νίκος Δένδιας: Η προμήθειά τους διασφαλίζει τη δυνατότητα αποτροπής οποιασδήποτε απειλής κατά της χώρας από οπουδήποτε κι αν προέρχεται

Πράσινο φως για την απόκτηση των 20 μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 άναψε η Βουλή, με την αρμόδια επιτροπή Εξοπλιστικών, η οποία συνεδρίασε χθες, να εγκρίνει κατά πλειοψηφία τη σχετική σύμβαση. Ο Νίκος Δένδιας αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίασης δήλωσε στις κάμερες έξω από τη Βουλή ότι με την προμήθειά τους διασφαλίζεται η δυνατότητα αποτροπής οποιασδήποτε απειλής κατά της χώρας από οπουδήποτε κι αν προέρχεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και η Νίκη διαφώνησαν με την προμήθεια των F-35, ενώ το ΠΑΣΟΚ, παρά τις επιφυλάξεις, υπερψήφισε. Ιδίως σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, εξήγησε πως είναι αρνητικός, επειδή κατά τη γνώμη του η προτεραιοποίηση στις Ενοπλες Δυνάμεις είναι διαφορετική αυτή τη στιγμή. Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, πρέπει να γίνει αποκατάσταση του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού και υποστήριξη του μεταφορικού στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας σε συνάρτηση με το δημοσιονομικό κόστος για τη χώρα μας.

Σημειωτέον πως κριτική για το υψηλό, όπως ανέφεραν, κόστος της σύμβασης άσκησαν και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης. Είναι ενδεικτικό εξάλλου πως κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση, όπως προαναφέρθηκε, της «πράσινης» παράταξης, δεν στήριξε την εισήγηση του υπουργείου, με χαμηλότερης ή αυξημένης έντασης κριτική προς τις επιλογές της κυβέρνησης. Από την πλευρά του ωστόσο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας ανέφερε πως πρόκειται για τα πιο εξελιγμένα αεροσκάφη που πετούν αυτή τη στιγμή, κάνοντας λόγο για «σημαντικό όπλο που θα δώσει μεγάλες δυνατότητες στην Πολεμική Αεροπορία».

Αναφερόμενος δε στην «Ατζέντα 2030», ο υπουργός Εθνικής Αμυνας μίλησε για την έναρξη διερεύνησης της συμμετοχής στο πρόγραμμα ναυπήγησης της φρεγάτας Constellation, της νέας γενιάς φρεγάτας του αμερικανικού ναυτικού. «Eφόσον αποφασίσουμε τη ναυπήγησή της, μετά από αυτό το αρχικό στάδιο θα αποτελέσει σημαντικό όπλο για το Πολεμικό Ναυτικό. Θα είναι το δεύτερο μεγάλο όπλο μετά τις φρεγάτες “Belharra” που θα μπορέσει να στηρίξει την πορεία του Πολεμικού Ναυτικού στον 21ο αιώνα» ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.

Σε κάθε περίπτωση, μετά τις εξελίξεις στη Βουλή και την έγκριση του ελληνικού Κοινοβουλίου, η χώρα μας βρίσκεται εφεξής ανάμεσα στις ομολογουμένως λίγες χώρες που διαθέτουν τα υπερσύγχρονα μαχητικά. Απομένει πλέον η τυπική έγκριση της επιστολής προσφοράς και αποδοχής από το ΚΥΣΕΑ, ώστε να επιστραφεί άμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού προηγουμένως έχει υπογραφεί και από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουργείου Αμυνας.


Στο στόχαστρο του Βελόπουλου ο υπουργός Εθνικής Αμυνας

Κατά του Νίκου Δένδια έβαλε ο Κυριάκος Βελόπουλος, χαρακτηρίζοντάς τον «δελφίνο» και κατηγορώντας τον μάλιστα ότι παρέδωσε όλη την ΑΟΖ νότια του Καστελόριζου στην Τουρκία, προσθέτοντας μάλιστα πως το γεγονός ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας είναι υποψήφιος «δελφίνος» επιβεβαιώνεται από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας και το κύμα κριτικής κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης επιτέθηκε και στον Χάρη Δούκα ότι απαξιώνει την πολιτική, όταν πριν καν συμπληρώσει ένα χρόνο στο δημαρχιακό αξίωμα βάζει υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Επί της ουσίας, ο Κυριάκος Βελόπουλος καταλόγισε στον κ. Δούκα ότι λειτουργεί «καιροσκοπικά και πολιτικάντικα». Την ίδια ώρα, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την ψήφιση της παράτασης της σύμβασης για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Θρακικού Πελάγους, καταδικάζοντας την υποκρισία και την ατολμία της κυβέρνησης και ψηφίζοντας παρών.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης στράφηκε και κατά της κυβέρνησης με φόντο τη βόμβα στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα, αναφέροντας, απευθυνόμενος προς τα «γαλάζια» και τα κυβερνητικά έδρανα, πως «κάνατε την Αθήνα Καμπούλ. Αυτό την κάνατε, Αφγανιστάν, Πακιστάν και Καμπούλ».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα