Ανταρσία 87 στελεχών κατά Κασσελάκη

Ανοιχτή επιστολή με την οποία βάλλουν για «μαύρο» χρήμα, εκλογικό αποτέλεσμα, κλείσιμο της «Αυγής», εκκαθαρίσεις

Θεσμική διέξοδο στην κρίση στην οποία βυθίζεται αύτανδρος ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να δώσουν χθες 87 στελέχη, την ώρα που το κόμμα μετεωρίζεται στο χείλος της αβύσσου. Με επιστολή που απηύθυναν στον πρόεδρο δηλώνουν, όπως χαρακτηριστικά συνοψίζει στη «δημοκρατία» ένας από τους υπογράφοντες, «τη διαφωνία και την αγανάκτησή τους, που υπερβαίνει τρέχουσες εσωτερικές αντιθέσεις, μπροστά στο “φαινόμενο Κασσελάκη” και σε θέματα εσωκομματικής δημοκρατίας, ηγετικού αυταρχισμού με το κλείσιμο της “Αυγής” και ποινικοποίησης της αντίθετης άποψης, ανυπόστατων καταγγελιών για “μαύρο” χρήμα, που προσβάλλουν το ήθος του κόμματος και κυρίως την ανυπαρξία πολιτικής».

Τα στελέχη αυτά, μεταξύ των οποίων βρίσκονται έξι νυν και πολλοί πρώην βουλευτές αλλά και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που εντάσσονται στο «κλίμα Τσίπρα», απορρίπτουν την εκδοχή Κασσελάκη για το εκλογικό αποτέλεσμα και θεωρούν ότι σε συνθήκες θεαματικής υποχώρησης της Ν.Δ. ο προοδευτικός χώρος ηττήθηκε στις κάλπες. Την ίδια στιγμή, υπογραμμίζουν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενότητα του προοδευτικού χώρου», κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα τον Σ. Κασσελάκη ο οποίος προτιμά ένα μικρό περιχαρακωμένο «ιδιόκτητο κόμμα», όπως αναφέρουν στη «δημοκρατία», επειδή εκτιμά ότι «η δυναμική των πραγμάτων τον προσπερνά».

Οι «87» που προτείνουν εμμέσως δημοψήφισμα υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων: «Η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι πλειοψηφικό κοινωνικό αίτημα και σε αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε, με τη συγκρότηση μιας μεγάλης προοδευτικής συμμαχίας, ενός μετώπου σε κοινοβουλευτικό και κοινωνικό επίπεδο, που θα κερδίσει τη Ν.Δ. στις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε αυτές κι αν γίνουν. Ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να είναι πρωταγωνιστικός σε αυτές τις εξελίξεις. Γι’ αυτό απαιτείται μια συντεταγμένη συζήτηση στο κόμμα μας, τόσο για το εκλογικό αποτέλεσμα όσο και για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν. Τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος πρέπει να πάρουν τις τελικές αποφάσεις».

Το κείμενο «μανιφέστο» απέναντι στον Κασσελάκη συνυπογράφουν, μεταξύ άλλων, οι Αλέκος Φλαμπουράρης, Χ. Σπίρτζης, Γ. Βασιλειάδης, Αθηνά Λινού, Κατερίνα Νοτοπούλου, Μίλτος Ζαμπάρας, Ολγα Γεροβασίλη, Γ. Ραγκούσης, Ζανέτ Τσίπρα, Αννα Φιλίνη και Δ. Χαλαζωνίτης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κασσελάκης, έχοντας πληροφορηθεί τη συλλογή υπογραφών, έσπευσε να προαναγγείλει προχθές τη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κ.Ε. για την επόμενη εβδομάδα. Η πλευρά Τεμπονέρα, κατά πληροφορίες, θεωρεί την κίνηση των «87» βούτυρο στο ψωμί του Κασσελάκη, σημειώνοντας ότι προέχει η ευθυγράμμιση με το εκλογικό μήνυμα και όχι οι αδιάφορες και ελεγχόμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες.


Βγάζει τώρα κομματικό… δίσκο για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι

Κομματικό… δίσκο βγάζει ο Στέφανος Κασσελάκης, σε μια δραματική προσπάθεια να πείσει ότι τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε δεινή κατάσταση και ότι από τον Αλέξη Τσίπρα «παρέλαβε χάος»… Με ηλεκτρονικό μήνυμα από τις ΗΠΑ -από τις οποίες, όταν επισκέπτεται, προκαλεί διαπιστωμένα εσωκομματικές κρίσεις- ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διεμήνυσε στους βουλευτές του κόμματος ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά και ζήτησε να βάλουν πλάτη.

Στο μήνυμά του λέει χαρακτηριστικά: «Οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το κόμμα μας επιτάσσουν τη μέγιστη δυνατή οικονομική συμβολή όλων. Σας παρακαλούμε να συνδράμετε είτε με δωρεά είτε με σύναψη δανείου, προκειμένου να καλυφθούν οι υποχρεώσεις μηνός Ιουνίου για τα Μέσα του κόμματος, συνολικού ύψους 375.146 ευρώ» (ήτοι 199.197 «Αυγή», 175.949 «Στο Κόκκινο»). Είχε προηγηθεί απειλητικό τελεσίγραφο στους εργαζομένους ότι «είναι πιθανό να υπάρξει καθυστέρηση στην καταβολή της μισθοδοσίας του μηνός Ιουνίου»… Ο Κασσελάκης καλεί τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ να προσφέρει τον οβολό του, λέγοντας θεατρικά ότι ο ίδιος θα δώσει το παράδειγμα δωρίζοντας το μέγιστο ποσό που επιτρέπεται, δηλαδή 20.000 ευρώ.

Οσον αφορά τους εργαζομένους στην «Αυγή», ισχυρίστηκε ότι τους προτάθηκε να αναλάβουν οι ίδιοι το φύλλο, αλλά «δεν εισακούστηκε». Πρόκειται πάντως για απόφαση που, σύμφωνα με στελέχη του κόμματος, έλαβε μόνος του, αν και ο ίδιος δηλώνει τώρα ότι το λουκέτο στην «Αυγή» είχε αποφασιστεί επί Τσίπρα. Για την εν γένει οικονομική κατάσταση του κόμματος η εκπρόσωπος Βούλα Κεχαγιά έχει υπαινιχθεί ότι συγκεκριμένα στοιχεία θα παρουσιάσει ο Κασσελάκης άμα τη αφίξει εξ Αμερικής… Να σημειωθεί πάντως ότι η τελευταία έκθεση Εσόδων – Δαπανών που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές του 2023 δεν εμφανίζει αποκλίσεις.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα