Ο ΣΥΡΙΖΑ πάει με φόρα προς τρίτη διάσπαση

Το ξεκαθάρισμα λογαριασμών, το οποίο φαίνεται διακαώς να επιδιώκει ο Στ. Κασσελάκης στην προσπάθειά του να ελέγξει το κόμμα και να αναχαιτίσει τις ζυμώσεις για την Κεντροαριστερά, πλησιάζει ολοταχώς

Η εμπρηστική ανακοίνωση του Στ. Κασσελάκη από τις ΗΠΑ όπου παρεπιδημεί φέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο μιας τρίτης διάσπασης. Σε κάθε περίπτωση τον εγκλωβίζουν σε μια δεινή περιπέτεια, από την οποία, όπως πολλοί συμφωνούν, δεν πρόκειται να βγει αλώβητος.

  • Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου

Ο πρόεδρος του κόμματος τεντώνει το σκοινί, αποκαλύπτοντας ότι στόχος του είναι «ένας δικός του ΣΥΡΙΖΑ». Ωστόσο, οι βαριές ηθικές σκιές που άπλωσε κατά του προκατόχου του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, αν έχει να καυχιέται για κάτι, όπως σημειώνουν στον κύκλο των πιστών στελεχών του, είναι η χρηστή διαχείριση στα οικονομικά της χώρας αλλά και του ίδιου του κόμματος, συνιστούν μια πρόκληση που δεν καταπίνεται εύκολα. Εχει συγκεντρωθεί, όπως διαπιστώνεται, άφθονη καύσιμη ύλη και το ξεκαθάρισμα λογαριασμών -κυριολεκτικά σε τούτη την περίπτωση-, το οποίο φαίνεται διακαώς να επιδιώκει ο πρόεδρος στην προσπάθεια να ελέγξει το κόμμα και να αναχαιτίσει τις ζυμώσεις για την Κεντροαριστερά, πλησιάζει με φόρα.

Οι διαθέσεις των μετώπων που διαμορφώνονται θα φανούν στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα συνεδριάσει στις 30 Ιουνίου, την ίδια μέρα που συγκαλείται και η Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτές τις μέρες μοιάζει με καζάνι που βράζει. Η βασική αιτία, όπως αναφέρουν οι επικριτές του προέδρου, έγκειται στο γεγονός ότι απέφυγε να συγκαλέσει τα κομματικά όργανα για την αποτίμηση του δυσμενούς εκλογικού αποτελέσματος. Ενδεικτικό ότι χθες οι βουλευτές Συμεών Κεδίκογλου, Γιώργος Καραμέρος και Χάρης Μαμουλάκης με επιστολή τους προς τον Σωκράτη Φάμελλο ζήτησαν να συγκληθεί η Κ.Ο. για να συζητήσει τη νέα εκλογική ήττα. Οπως δηλώνουν στελέχη, ο ανασφαλής Κασσελάκης «δεν στέκεται στα γεγονότα, αλλά στην αυθαίρετη ερμηνεία τους».

Ετσι, με βάση την εκδοχή του, ο ΣΥΡΙΖΑ που κατρακύλησε εκλογικά είναι ο βασικός «υπαίτιος» για τη μεγαλύτερη ιστορικά εκλογική καθίζηση της Ν.Δ. που την γκρέμισε από την ανυπόφορη αυταρέσκεια του 41%. Οπως δεν κουράζεται να δείχνει, ο Κασσελάκης ασφυκτιά στο σημερινό «κοστούμι» του ΣΥΡΙΖΑ. Σκοπός του είναι να διαλύσει εκ βάθρων τη σημερινή οργανωτική δομή και να φέρει στο προσκήνιο «δεξαμενές σκέψης» και στελέχη απολύτως προσηλωμένα στις εντολές του και στο μοντέλο «κόμματος-επιχείρησης» που θέλει να επιβάλει.

Aλλαγές

Οι αλλαγές των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιηθούν μετά το Καταστατικό Συνέδριο, που τοποθετείται τον προσεχή Οκτώβριο. Παρεμπιπτόντως, αν εφαρμοστεί η καταστατική διάταξη για τρεις κοινοβουλευτικές θητείες που ποτέ δεν ίσχυσε και την οποία προανήγγειλε στο αμερικανικό διάγγελμά του, εκτός Βουλής μένουν οι Αλέξης Τσίπρας, Ολγα Γεροβασίλη, Νίκος Παππάς, Παύλος Πολάκης, Νίνα Κασιμάτη, Θεοδώρα Τζάκρη κ.ά.

Μέχρι τότε ο Κασσελάκης και οι γύρω του θα συνεχίσουν, όπως όλα μαρτυρούν, να καλλιεργούν ψυχροπολεμικό κλίμα, δείχνοντας την έξοδο σε «ανεπιθύμητους», όπως οι Διονύσης Τεμπονέρας, Χρήστος Σπίρτζης και άλλα στελέχη των παλαιών προεδρικών και της πλευράς των συμμάχων, τα οποία πάντως δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να του κάνουν τη χάρη. Τα υπαινικτικά σχόλια και οι ευθείες προσβολές που αντάλλαξαν τις προηγούμενες ώρες ο Κ. Ζαχαριάδης με τον Π. Πολάκη είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου…


Δυσάρεστη εξέλιξη! Κλείνει το καθημερινό φύλλο της εφημερίδας «Αυγή»

Τέλος εποχής για το καθημερινό φύλο της εφημερίδας «Αυγή». Με απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος είχε προϊδεάσει για τις δυσάρεστες εξελίξεις με το εμπύρετο διάγγελμα εξ Αμερικής, μπαίνει λουκέτο στην ιστορική εφημερίδα της ανανεωτικής Αριστεράς, τη διεύθυνση της οποίας ανέλαβαν κατά καιρούς σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες (Βασίλης Ευφραιμίδης, Μανώλης Γλέζος, Λεωνίδας Κύρκος, Γρηγόρης Γιάνναρος), ενώ αποτέλεσε φυτώριο παραγωγής δημοσιογράφων και όχημα διακίνησης ιδεών.

Το κλείσιμο της καθημερινής «Αυγής» ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ο οικονομικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαυροκεφαλίδης, παρουσία και του διευθυντή της εφημερίδας, Σπύρου Σουρμελίδη. Τα δύο στελέχη φέρεται ότι διαβεβαίωσαν πως δεν θα υπάρξουν απολύσεις και ότι το πλεονάζον προσωπικό θα «διοχετευτεί» στην κυριακάτικη έκδοση και στην ιστοσελίδα avgi.gr., κάτι που προκαλεί ήδη ανησυχία στους εργαζομένους, οι οποίοι φοβούνται ότι θα τους πάρει αναπόφευκτα η μπάλα των περικοπών.

Aνακοίνωση

Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση που εξέδωσαν στο άκουσμα της δυσοίωνης είδησης: «Μόλις μας ανακοινώθηκε ότι με απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος κλείνει από ΑΥΡΙΟ το καθημερινό φύλλο της ΑΥΓΗΣ. Ως εκ τούτου, καλούμε συνέλευση σήμερα στις 7 μ.μ. στα γραφεία της εφημερίδας, προκειμένου να οργανώσουμε τη συλλογική μας αντίδραση».

Από την πλευρά της, η ΕΣΗΕΑ, το επαγγελματικό σωματείο των δημοσιογράφων, εξέδωσε ανακοίνωση διαμαρτυρίας, στην οποία σημειώνει ότι «αυτός ο “ξαφνικός θάνατος” αποφασίστηκε χωρίς σχεδιασμό, χωρίς διαβούλευση, χωρίς ενημέρωση και κυρίως χωρίς εγγυήσεις για το μέλλον των εργαζομένων. Ανάλογες προσπάθειες είχαν γίνει και κατά το παρελθόν, αλλά συνάντησαν τη σθεναρή αντίδραση των εργαζομένων και τα όποια σχέδια αναστολής της έκδοσης ματαιώθηκαν. Η διακοπή της καθημερινής έκδοσης του ιστορικού εντύπου, στο οποίο υπηρέτησαν κορυφαίοι συνάδελφοι και πολιτικοί προερχόμενοι από την Αριστερά, αποτελεί πλήγμα για τον κλάδο και τραυματίζει την πολυφωνία στην ενημέρωση».

Απολύσεις

Επιπλέον, η ΕΣΗΕΑ ζητά «από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να αναθεωρήσει τη στάση της, να διαβουλευθεί με τις ενώσεις και τους εργαζομένους», διαμηνύοντας πως θα σταθεί στο πλευρό τους… Στο μήνυμά του ο Κασσελάκης αναφέρθηκε στη δεινή οικονομική κατάσταση του κόμματος, κάτι που προμήνυε απολύσεις στα κομματικά μέσα, οι οποίες πιθανώς να επεκταθούν και στον ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο 105.5, διαβεβαιώνοντας ότι θα εξοφλήσει κατά προτεραιότητα τους προμηθευτές…

Σύμφωνα με το Dnews.gr, ο Αλέξης Τσίπρας παρέλαβε αρρύθμιστο τραπεζικό δάνειο ύψους 7.376.000 ευρώ, το οποίο αποπληρώθηκε το 2020. Σήμερα ο δανεισμός του ΣΥΡΙΖΑ είναι μηδενικός και το κτίριο της Κουμουνδούρου ιδιόκτητο, χωρίς βάρη και προσημειώσεις. Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μετά Τσίπρα δεν όφειλε ούτε ένα ευρώ σε αμοιβές εργαζομένων, στις φορολογικές Αρχές και στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ οι οφειλές προς τους προμηθευτές (έπειτα από διπλές εθνικές εκλογές) ήταν στο ύψος των 1.456.000 ευρώ και η εν γένει οικονομική διαχείριση «σφιχτή» και νοικοκυρεμένη, κάτι που διαψεύδει τον ισχυρισμό Κασσελάκη ότι «παρέλαβε χάος»…

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα