Παρακάλια Γεραπετρίτη στα Σκόπια για τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Συνεχείς δηλώσεις, οι οποίες προκαλούν λύπη για την ισχύ της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Σε όλα τα μέτωπα, μάλιστα. Και στις σχέσεις με την Τουρκία και με το Ισραήλ και με τις αραβικές χώρες. Το αποκορύφωμα είναι η στάση των Σκοπιανών, οι οποίοι συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το όνομα «Μακεδονία» και η Αθήνα εξακολουθεί να παρακαλάει για την πιστή τήρηση της κατάπτυστης Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη (κεντρική φωτό), που ουσιαστικά καλεί τους Σκοπιανούς να σεβαστούν τη συμφωνία, αλλιώς κινδυνεύει η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας τους, μοιάζει σαν κούφια απειλή κι έτσι την εκλαμβάνουν και οι βόρειοι γείτονές μας: «Στη Βόρεια Μακεδονία, η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας αποφάσισαν συστηματικά και επίμονα να μη χρησιμοποιούν στον δημόσιο λόγο στο εσωτερικό τη συνταγματική ονομασία της χώρας. Αυτό συνιστά κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία προβλέπει την ενιαία χρήση του ονόματος Βόρεια Μακεδονία τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Η συμμόρφωση προς το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες αποτελεί τη βάση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και δεν νοείται επιλεκτική εφαρμογή του. Η πορεία προς την ευρωπαϊκή ένταξη δεν μπορεί να νοηθεί παρά μόνο με πλήρη υιοθέτηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και με πλήρη και χωρίς όρους συμμόρφωση προς το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες».

Οι απειλές στην Κύπρο

Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε και στις απειλές που δέχθηκε η Κύπρος από τη Χεζμπολάχ: «Βρισκόμαστε εν μέσω δύο φρικτών πολέμων, οι οποίοι ταλανίζουν την υφήλιο. Tη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία και τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Ειδικά για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή να πούμε ότι, παρά τις προσπάθειες που γίνονται σε σχέση με την ειρηνευτική διαδικασία, εξακολουθούν να υπάρχουν κλιμάκωση και επέκταση των εχθροπραξιών. Συνιστά απαράδεκτη ενέργεια η απειλή εναντίον κράτους-μέλους, κατά της υπόστασης και της κυριαρχίας του. Στεκόμαστε στο πλευρό της Κύπρου, η οποία αυτή τη στιγμή απειλείται ωμά και κυνικά».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα