Βρόμικα παιχνίδια με το «πόθεν έσχες»

Κατατέθηκε τροπολογία για τις προθεσμίες, που δίνει σε πολλούς τη δυνατότητα να υποβάλουν σε 6 μήνες

Υποπτα παιχνίδια με τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» παίζει η κυβέρνηση, καθώς φάσκει και αντιφάσκει όχι μόνο μέσω δηλώσεων, αλλά και μέσω των νομοθετικών πρωτοβουλιών της. Χθες κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία που προβλέπει την παράταση της προθεσμίας υποβολής για… κάποιες κατηγορίες υπόχρεων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024, αποδίδοντας την απόφαση σε τεχνικές δυσκολίες, δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα σε επιτηδείους να κρύψουν τυχόν περίεργες διαδρομές του χρήματος. Αυτοί οι απαράδεκτοι χειρισμοί συνδυάζονται με την πολιτική κόντρα που έχει ξεσπάσει για τα «πόθεν έσχες» τόσο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη τους τελευταίους μήνες και με κορύφωση την εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές.

Για τα οχήματα

Σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε από τους συναρμόδιους υπουργούς στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα ανασφάλιστα οχήματα, παρατείνεται η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης «πόθεν έσχες» μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2024. Στην τροπολογία αναφέρεται πως όσοι είναι υπόχρεοι υποβολής δήλωσης έχουν τη δυνατότητα να την καταθέσουν στη σημερινή πλατφόρμα και δεν θα έχουν υποχρέωση να υποβάλουν νέα δήλωση όταν τεθεί σε λειτουργία η νέα που προετοιμάζεται. Ειδική πρόβλεψη γίνεται για τα μέλη της κυβέρνησης και για προέδρους κομμάτων, οι οποίοι εξαιρούνται της παράτασης για κατάθεση «πόθεν έσχες» και οφείλουν να τα υποβάλουν έως 30 Ιουνίου.

Υπόχρεοι

Η υποβολή γίνεται ηλεκτρονικά από:

• Τα μέλη της κυβέρνησης, τους υφυπουργούς, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, βουλευτές, ευρωβουλευτές και όσους διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων.

• Υπόχρεοι είναι επίσης γενικοί και ειδικοί γραμματείς Βουλής και Γενικής Κυβέρνησης, υπηρεσιακοί γραμματείς και υποστηρικτικό πολιτικό προσωπικό.

• Ολους τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τους γραμματείς των αποκεντρωμένων διοικήσεων, τους συντονιστές αποκεντρωμένων διοικήσεων, τους αντιπεριφερειάρχες, τους προέδρους και τα μέλη των περιφερειακών συμβουλίων, τους προϊσταμένους των Γενικών Διευθύνσεων και διευθύνσεων των Περιφερειών, καθώς και τους προϊσταμένους και τους υπαλλήλους των οργανικών μονάδων.

• Δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς.

• Μέλη Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

• Συμβολαιογράφους.

• Διοικητές, υποδιοικητές και στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος και των πιστωτικών ιδρυμάτων.

• Μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων.

• Αστυνομικούς.

• Δημοσιογράφους, ιδιοκτήτες, διαχειριστές μέσων ενημέρωσης.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα