Επιμένουν στα μέτρα κατά της ακρίβειας!

Η κυβέρνηση έδωσε παράταση έξι μηνών, παρότι έχουν αποτύχει παταγωδώς. Εως το τέλος του 2024 το «καλάθι του νοικοκυριού»

Την πρώτη επίσκεψη σε υπουργεία στα οποία άλλαξε την ηγεσία τους μετά τον ανασχηματισμό και χειρίζονται σημαντικά χαρτοφυλάκια πραγματοποίησε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η αρχή έγινε από το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο ανεπιτυχώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει το ισχυρό κύμα της ακρίβειας που πλήττει ολόκληρη τη χώρα.

Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώνει την παράταση των μέτρων κατά της ακρίβειας για ένα εξάμηνο, τα οποία, ωστόσο, έχουν αποτύχει στην πράξη, με τις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ να παραμένουν στα ύψη. «Είχαμε μείωση του πληθωρισμού, αλλά πρέπει να μειωθούν και οι τιμές στο ράφι» παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός. Αξίζει να σημειωθεί πως κάποια από τα ισχύοντα μέτρα έληγαν ούτως ή άλλως στο τέλος του έτους, όπως το τρίμηνο μπλόκο στις προσφορές σε περίπτωση ανατιμήσεων.

Παράταση έως το τέλος του 2024 παίρνουν το «καλάθι του νοικοκυριού» και το πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων, την ίδια ημερομηνία λήγει και το μέτρο για το πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους στο βρεφικό γάλα. Σε έκτακτο μέτρο μετατρέπεται, παράλληλα, η πρωτοβουλία για τις «καθαρές» τιμές από το χωράφι.

«Είναι παρεμβάσεις που έχουν αρχίσει να φέρνουν τα πρώτα αποτελέσματα. Τον μήνα Μάιο είχαμε τον έβδομο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη, κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και αρχίζουμε να βλέπουμε ενδείξεις αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού. Σκοπός είναι να μιλάμε για μείωση των τιμών στο ράφι, ειδικά στο σούπερ μάρκετ και ειδικά στα τρόφιμα, και πιστεύουμε ότι η συνέχιση της πολιτικής αυτής θα μπορεί σύντομα να μας οδηγήσει σε ακόμα πιο ουσιαστικά μετρήσιμα αποτελέσματα» υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ωστόσο, την ώρα που πραγματοποιούνταν η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Ανάπτυξης, η Κομισιόν έδινε στη δημοσιότητα τη νέα έκθεσή της για την ελληνική οικονομία, στην οποία αναφέρει πως οι τιμές στα τρόφιμα θα υποχωρήσουν σταδιακά. Στον υπολογισμό αυτής της εκτίμησης προφανώς έχουν ληφθεί υπόψη τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση και μέχρι στιγμής δεν έχουν φέρει κανένα απολύτως αποτέλεσμα.

Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, επανέλαβε το φαιδρό επιχείρημα πως το ζήτημα της ακρίβειας είναι και ευρωπαϊκό, επαναλαμβάνοντας την επιστολή που απέστειλε πριν από λίγες εβδομάδες στην Κομισιόν για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις που βάζουν διαφορετικές τιμές σε παρεμφερή προϊόντα, ανάλογα με το μέγεθος της αγοράς. «Το ζήτημα αυτό πρέπει να απασχολήσει και τη στρατηγική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την επόμενη πενταετία, δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις, αλλά και τους καταναλωτές, τα φαινόμενα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στόχος μου να φέρω εις πέρας αυτή την αποστολή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα