Ο ανασχηματισμός της… ανακύκλωσης!

Απογοήτευσε ο Μητσοτάκης, που επανέφερε τα πρόσωπα τα οποία είχε αποπέμψει στο παρελθόν ως αποτυχημένα

Ο… πολυθρύλητος και πολυαναμενόμενος ανασχηματισμός, που ως διά μαγείας θα άλλαζε το κακό κλίμα για την κυβέρνηση, έγινε χθες αιφνιδιαστικά, αλλά έφερε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε άλλη μια φορά ότι δεν έλαβε το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες μέσω της κάλπης των ευρωεκλογών, που ήταν αλλαγή πολιτικής και όχι ανακύκλωση προσώπων. Ενας ανασχηματισμός «μία από τα ίδια», καθώς δεν ήταν δομικός ούτε ριζικός ούτε άλλαξε τη δομή του υπουργικού σχήματος ούτως ώστε να γίνει ευέλικτο και λειτουργικό, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και όχι στην τακτοποίηση προσώπων.

  • Από τον Πάνο Σώκο

Επίσης προκάλεσε απογοήτευση και μουρμούρα στους βουλευτές, που λένε ότι δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες που έχουν η χώρα αλλά και η κυβέρνηση τούτη τη στιγμή. Οι αλλαγές που έγιναν ήταν ελάχιστες και δεν υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις, παρά μόνο ανακύκλωση ίδιων προσώπων, χωρίς ηχηρό μήνυμα για αλλαγή σελίδας. Ομως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «το νέο κυβερνητικό σχήμα χαρακτηρίζεται από αλλαγές και προσθήκες που δηλώνουν τις προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος: Ακρίβεια. Αγρότες και περιφέρεια. Και αποτελεσματικότερο κράτος για καλύτερη καθημερινότητα».

Ωστόσο δεν έγιναν τελικά αλλαγές σε δύο κομβικά για την καθημερινότητα και γενικότερα για την κυβερνητική πολιτική υπουργεία: Στο Οικονομικών και το Υγείας. Κι αυτό γιατί οι Κωστής Χατζηδάκης και Αδωνις Γεωργιάδης αρνήθηκαν να μετακινηθούν. Προφανώς ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι ο Τ. Θεοδωρικάκος στο Ανάπτυξης θα εξαφανίσει την ακρίβεια χωρίς αλλαγή πολιτικής, ο Θ. Λιβάνιος στο Εσωτερικών θα διορθώσει τις αδυναμίες που έχει η περιφέρεια, ο Κ. Τσιάρας στο Αγροτικής Ανάπτυξης θα κατευνάσει τους αγρότες μόνο και μόνο επειδή είναι Θεσσαλός και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος θα ανακόψει τις μεταναστευτικές ροές επειδή ήταν υπουργός Εθνικής Αμυνας…

Η Νίκη Κεραμέως από το υπουργείο Εσωτερικών πήγε στο υπουργείο Εργασίας, σε ένα πιο τεχνοκρατικό και δύσκολο υπουργείο. Η μετακίνησή της οφείλεται στο σκάνδαλο με τα e-mails των αποδήμων, ενώ ακόμα ένας λόγος είναι οι υστερήσεις στη Δημόσια Διοίκηση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις αλλαγές στο ΑΣΕΠ, στο οποίο αναφέρθηκε πριν από μερικές ημέρες και ο κ. Μητσοτάκης.

Λίγοι ήταν κι αυτοί που είδαν την πόρτα της εξόδου, και φαίνεται πως ήταν εκείνοι που θεωρούσε ο πρωθυπουργός ότι δεν έχουν μεγάλο ειδικό βάρος και δεν θα αντιδρούσαν ιδιαίτερα στην απομάκρυνσή τους. Είναι ο πρώην πια υπουργός Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας, που θεωρήθηκε υπεύθυνος για την ακρίβεια, η οποία όμως υπάρχει από το 2021 και τη βασική ευθύνη έχει η κυβερνητική πολιτική, την οποία ο κ. Μητσοτάκης αρνείται να αλλάξει.

Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, που πλήρωσε τα προβλήματα στον αγροτικό τομέα αλλά και τις πληροφορίες και τα δημοσιεύματα (και της «δημοκρατίας») για απευθείας αναθέσεις, ενώ ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Καιρίδης θεωρήθηκε ότι δεν απέδωσε ιδιαίτερα. Στη θέση του προτιμήθηκε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Η πρώην υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου έπεσε θύμα της καραμπόλας και της αδυναμίας του πρωθυπουργού να «κόψει» τη Νίκη Κεραμέως. Αξιοσημείωτη είναι η αξιοποίηση σε ρόλο υφυπουργού του σαμαρικού Κώστα Καραγκούνη στη θέση του υφυπουργού Εργασίας, και του καραμανλικού Κώστα Γκιουλέκα στη θέση του υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης. Στο απυρόβλητο έμεινε ο υφυπουργός Χρ. Τριαντόπουλος, που βρίσκεται στην δίνη των καταγγελιών για το μπάζωμα των Τεμπών των συγγενών των θυμάτων. Επίσης, παρά τις εσωκομματικές αντιδράσεις για την πληθώρα των πασοκογενών, παρέμειναν αμετακίνητα στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ όπως είναι οι Ακης Σκέρτσος, Γιώργος Γεραπετρίτης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Γιώργος Φλωρίδης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Πολυπληθές

Το νέο κυβερνητικό σχήμα είναι επίσης και το πιο πολυπληθές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση πριν είχε 20 υπουργεία και 64 μέλη, εκ των οποίων οι 23 ήταν υπουργοί, οι 4 είναι αναπληρωτές υπουργοί και οι 35 υφυπουργοί. Το νέο κυβερνητικό σχήμα αριθμεί 20 υπουργεία και 66 μέλη (δύο περισσότερα από πριν), εκ των οποίων οι 23 είναι υπουργοί, οι 3 αναπληρωτές υπουργοί και 37 υφυπουργοί.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι ένας ανασχηματισμός που απαντά στο αίτημα των πολιτών «σας εμπιστευόμαστε αλλά γίνετε καλύτεροι, προχωρήστε πιο γρήγορα» και ταυτόχρονα δίνει ένα μήνυμα δυναμικής επανεκκίνησης». Ο πρωθυπουργός, λένε, «αξιολόγησε αποτελεσματικότητα και εργατικότητα και τα κριτήρια επιλογής δεν είναι γεωγραφικά».


Μικρές αλλαγές συνεργατών στον στενό πυρήνα του Μαξίμου

Αλώβητη βγήκε από την κυβερνητική κρίση και τον σκόπελο του ανασχηματισμού η στενή ομάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη που έχει στρατοπεδεύσει στο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός έδειξε απρόθυμος να αλλάξει τον στενό πυρήνα των συνεργατών του, χρεώνοντας σε ορισμένα πρόσωπα τη στρατηγική αποτυχία της κυβέρνησής του σε αυτή τη δεύτερη διακυβέρνησή του.

Αντίθετα, ενίσχυσε οριακά την ομάδα του προχωρώντας σε κάποιες προσθήκες, αν και τα σχέδιά του να επαναφέρει τους Γιώργο Γεραπετρίτη και Σταύρο Παπασταύρου δεν μπόρεσε να τα υλοποιήσει. Συγκεκριμένα, στο Μαξίμου παραμένει αμετακίνητος και ενισχυμένος ο Ακης Σκέρτσος, ενώ ρόλο-κλειδί θα συνεχίσει να έχει ο Παύλος Μαρινάκης. Την ίδια ώρα, μετακινήθηκε εκεί ο Γιώργος Μυλωνάκης, ως υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ. Μάλιστα, σε αυτό το σημείο έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός πως για τη συγκεκριμένη θέση υπήρχαν εισηγήσεις, που εν τέλει δεν προχώρησαν, αλλά και πολλά παρακαλετά, τα οποία δεν ευδοκίμησαν.

Η επικοινωνιακή πυραμίδα

Αναφερόμαστε στην προσπάθεια επιστροφής του Γιώργου Γεραπετρίτη μέσω της μετακίνησης του Κ. Χατζηδάκη στο υπουργείο Εξωτερικών, η οποία ωστόσο δεν ευδοκίμησε γιατί ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας αρνήθηκε να μετακινηθεί, αλλά και στην προσπάθεια του Σταύρου Παπασταύρου να επιστρέψει, η οποία κι αυτή δεν ευδοκίμησε καθώς αντέδρασαν νυν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη. Οι σημαντικότερες ωστόσο αλλαγές έρχονται στην επικοινωνιακή πυραμίδα του Μαξίμου, καθώς ο κλοιός γύρω από τον Αμερικανό γκουρού Γκρίνμπεργκ στένεψε, με αποτέλεσμα ο ίδιος να εγκαταλείψει το εγχείρημα Μητσοτάκη, ενώ ο Δημήτρης Τσιόδρας βρίσκεται ήδη στην Ευρωβουλή.

Ετσι, αναβαθμίζεται σε διευθυντή ο έως τώρα αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Χρήστος Ζωγράφος. Αναβαθμίζεται όμως την ίδια ώρα ο έως σήμερα αναπληρωτής γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Γιώργος Ευθυμίου, που αναλαμβάνει διευθυντής Ενημέρωσης και Διαχείρισης Κρίσεων με γενικό συντονιστικό ρόλο. Τέλος, ρόλο συμβούλου του πρωθυπουργού αναλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο έως σήμερα διευθυντής του «Ελεύθερου Τύπου» Πάνος Αμυράς.


Ομοβροντία αντιδράσεων από την αντιπολίτευση

Ομοβροντία επικριτικών και χλευαστικών σχολίων από την αντιπολίτευση, με βασικότερο ότι το μήνυμα δεν ελήφθη από το Μαξίμου, ακολούθησε τον (μη) ανασχηματισμό. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξε ότι δεν έχει εφεδρείες, ούτε διαθέτει τα στοιχειώδη πολιτικά αντανακλαστικά για να αντιμετωπίσει αυτό που του συνέβη στην κάλπη των ευρωεκλογών. Το μέλλον διαγράφεται ζοφερό για την κυβέρνηση. Είναι χρέος της δημοκρατικής παράταξης να ανασυνταχθεί γρήγορα για να δώσει λύση στη διακυβέρνηση του τόπου» σημειώνει χαρακτηριστικά η Κουμουνδούρου, ενώ για «περσινά ξινά σταφύλια» κάνει λόγο ο Κασσελάκης.

«Αγονο» τον χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας: «Η αποτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, της στεγαστικής κρίσης, η τραγελαφική διαχείριση της αγροτικής πολιτικής και η αποδόμηση του ΕΣΥ δεν αντιμετωπίζονται με κομματικούς συμβιβασμούς, αλλά με στοχευμένες πολιτικές και αλλαγή πλεύσης. Μήνυμα δεν ελήφθη».

Για το ΚΚΕ «ο ανασχηματισμός έρχεται ως συνέχεια της παρερμηνείας και διαστρέβλωσης του εκλογικού αποτελέσματος, που έκανε απ’ την πρώτη στιγμή ο κ. Μητσοτάκης, ότι δήθεν “πήρε εντολή” να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι αντιλαϊκές “μεταρρυθμίσεις”». Σύμφωνα με την Ελληνική Λύση, «ο πρωθυπουργός ακύρωσε το υπουργικό συμβούλιο και προέβη σε ανασχηματισμό, τον οποίο είχε διαψεύσει δύο εικοσιτετράωρα πριν! Η ενέργεια αυτή συνιστά τον ορισμό της πολιτικής απάτης. Δημιουργεί όμως και μεγάλα ερωτηματικά για το ποιος πραγματικά κυβερνά αυτόν τον τόπο. Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χάσει τόσο τη λαϊκή όσο και την ηθική νομιμοποίηση. Εκλογές τώρα». Η ΝΙΚΗ εκτιμά ότι «η κυβέρνηση με την ιστορική ήττα στις ευρωεκλογές έχασε τη δημοκρατική νομιμοποίηση.

Αντί να προκηρύξει εκλογές, έκανε έναν μίνι ανασχηματισμό, αυξάνοντας τον στρατό του υπουργικού συμβουλίου σε 61 πρόσωπα. Επικοινωνιακά παιχνίδια και ανταμοιβές ημετέρων. Ο λαός λέει “τον φτύνουν και αυτός νομίζει ότι βρέχει”». Για «ανασχηματισμό-παρωδία» και «μουσικές καρέκλες» κάνει λόγο η Νέα Αριστερά, τονίζοντας ότι «ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να ελέγξει ούτε την κυβέρνησή του ούτε το κόμμα του. Δεν πήρε κανένα μήνυμα από την κάλπη των ευρωεκλογών».


Η νέα κυβέρνηση

Πρωθυπουργός: Κυριάκος Μητσοτάκης

• Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών:
Υπουργός: Κωστής Χατζηδάκης, αναπληρωτής υπουργός:
Νίκος Παπαθανάσης, υφυπουργός: Χρίστος Δήμας,
υφυπουργός: Θάνος Πετραλιάς

• Υπουργείο Εξωτερικών:
Υπουργός: Γιώργος Γεραπετρίτης, υφυπουργοί: Γιώργος
Κώτσηρας, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Κώστας Φραγκογιάννης

• Υπουργείο Εθνικής Αμυνας:
Υπουργός: Νίκος Δένδιας, υφυπουργός: Γιάννης Κεφαλογιάννης.

• Υπουργείο Εσωτερικών: Υπουργός: Θοδωρής Λιβάνιος,
υφυπουργοί: Βασίλης Σπανάκης, αρμόδιος για την Τ.Α., Κώστας Γκιουλέκας, αρμόδιος για Μακεδονία-Θράκη, Βιβή Χαραλαμπογιάννη.

• Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού:
Υπουργός: Κυριάκος Πιερρακάκης, αναπληρωτής υπουργός
με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό: Γιάννης Βρούτσης,
υφυπουργοί: Ζέττα Μακρή, Ιωάννα Λυτρίβη.

• Υπουργείο Υγείας:
Υπουργός: Αδωνις Γεωργιάδης, αναπληρώτρια υπουργός:
Ειρήνη Αγαπηδάκη, υφυπουργοί: Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Μάριος Θεμιστοκλέους.

• Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών:
Υπουργός: Χρήστος Σταϊκούρας, υφυπουργοί: Βασίλης
Οικονόμου, Νίκος Ταχιάος.

• Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας:
Υπουργός: Θεόδωρος Σκυλακάκης, υφυπουργοί: Νίκος
Ταγαράς, Αλεξάνδρα Σδούκου.

• Υπουργείο Ανάπτυξης:
Υπουργός: Τάκης Θεοδωρικάκος, υφυπουργοί: Ζωή Ράπτη,
Αννα Μάνη – Παπαδημητρίου.

• Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης:
Υπουργός: Νίκη Κεραμέως, υφυπουργοί: Κώστας
Καραγκούνης, Πάνος Τσακλόγλου.

• Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη:
Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υφυπουργός: Ανδρέας
Νικολακόπουλος.

• Υπουργείο Δικαιοσύνης:
Υπουργός: Γιώργος Φλωρίδης, υφυπουργός: Γιάννης Μπούγας.

• Υπουργείο Πολιτισμού:
Υπουργός: Λίνα Μενδώνη, υφυπουργός: Ιάσων Φωτήλας.

• Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου:
Υπουργός: Νίκος Παναγιωτόπουλος, υφυπουργός: Σοφία Βούλτεψη.

• Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας:
Υπουργός: Σοφία Ζαχαράκη, υφυπουργός: Κατερίνα Παπακώστα.

• Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:
Υπουργός: Κώστας Τσιάρας, υφυπουργοί: Διονύσης Σταμενίτης, Χρήστος Κέλλας.

• Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής:
Υπουργός: Χρήστος Στυλιανίδης, υφυπουργός: Στέφανος Γκίκας.

• Υπουργείο Τουρισμού:
Υπουργός: Ολγα Κεφαλογιάννη, υφυπουργός: Ελενα Ράπτη.

• Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης:
Υπουργός: Δημήτρης Παπαστεργίου, υφυπουργός:
Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

• Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας:
Υπουργός: Βασίλης Κικίλιας, υφυπουργοί: Χρήστος
Τριαντόπουλος, Ευάγγελος Τουρνάς.
Υπουργός Επικρατείας: Μάκης Βορίδης.
Υπουργός Επικρατείας: Ακης Σκέρτσος.

• Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ:
Θανάσης Κοντογεώργης.

• Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός
εκπρόσωπος: Παύλος Μαρινάκης.

• Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ: Γιώργος Μυλωνάκης.

{{-PCOUNT-}}41{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα