Αναταράξεις για τον ανασχηματισμό!

«Αστραψε» ο Κακλαμάνης κατά Μητσοτάκη, μίλησε για ΠΑΣΟΚοποίηση της Ν.Δ. «Βράζει» η Κοινοβουλευτική Ομάδα

Mε νουθεσίες και οδηγίες του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς για να λάβουν σοβαρά υπόψη τους το μήνυμα που έστειλε ο λαός στις κυβέρνηση, για «περισσότερη δουλειά, λιγότερα λάθη, μεγαλύτερα αποτελέσματα και μικρότερες καθυστερήσεις», συνεδρίασε το Σάββατο το ανασχηματισμένο και πολυπληθέστερο από ποτέ υπουργικό συμβούλιο των 66 μελών!

Ομως οι αναταράξεις για τις επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζονται και εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν -και σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις και δημοσίως- ότι ο ανασχηματισμός δεν απαντά στα προβλήματα και στις ανάγκες της κοινωνίας αλλά και του ίδιου του κόμματος της Ν.Δ.

«Δεν έγινε ανασχηματισμός. Οταν λέγαμε ανασχηματισμός, λέγαμε για αλλαγές σοβαρές. Εφευγαν υπουργοί, έρχονταν άλλοι για πρώτη φορά, τίποτα από όλα αυτά δεν έγιναν τώρα» δήλωσε χθες ο βουλευτής Γιάννης Λοβέρδος, που χαρακτήρισε τους νέους υπουργούς «δήθεν καινούργιους», καθώς, όπως είπε, και πέρσι τέτοια εποχή ήταν υπουργοί σε άλλα υπουργεία. Προχώρησε και σε ένα περιπαικτικό σχόλιο για τους ανασχηματισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας πως ο πρωθυπουργός «κάνει ανασχηματισμό για να βγάλει ή να βάλει στην κυβέρνηση τον Τάκη Θεοδωρικάκο».

Ηχηρότερη όλων όμως ήταν η παρέμβαση του βουλευτή Νικήτα Κακλαμάνη. Με άρθρο του στην «Εστία της Κυριακής» άσκησε συνολική κριτική στην κυβέρνηση εξαπολύοντας κεραυνούς, μεταξύ άλλων, και για τα εθνικά μας θέματα.

«Είναι τουλάχιστον αφελές να πιστεύουμε ότι ένας ανασχηματισμός θα εκτονώσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια» υποστήριξε και μίλησε για ΠΑΣΟΚοποίηση της παράταξης που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. «Διπλή μοναξιά αισθάνθηκε ο παραδοσιακός νεοδημοκράτης με την ιδεολογική προίκα της λαϊκής παράταξης, όπως την έχτισε ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής. Η παραδοσιακή, η γνήσια λαϊκή Δεξιά είχε προ πολλού παραγκωνιστεί από ένα αυτοσχέδιο παράρτημα του ΠΑΣΟΚ εντός της παράταξης. Οπότε, ήταν λογικό και επόμενο πως αυτό θα προκαλούσε αποστροφή, αν όχι οργή» σημείωσε και πρόσθεσε:

«Το σοκαριστικό ποσοστό της αποχής και η άνοδος των “δεξιών” απομιμήσεων, χωρίς σοβαρές προτάσεις και πρόγραμμα, δεν είναι ένα απλό “καμπανάκι” για την κυβέρνηση. Είναι μια μεγάλη “καμπάνα”. Και όλοι ξέρουμε για ποιον χτυπάει. Είναι η ώρα για επιστροφή στις ρίζες της λαϊκής Δεξιάς. Την ώρα που παρατάξεις, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ (που άλλοτε έβγαζαν φλύκταινες με τον όρο “πατρίδα”!), τολμούν και εντάσσουν τώρα τη λέξη “πατριωτισμός” στο αφήγημά τους, η σημερινή Νέα Δημοκρατία δεν φαίνεται να ιδρώνει. Με “λεξιλόγιο πολύ ελληνικό”, λοιπόν, πιστεύω πως είναι ώρα να επιστρέψουμε στις πατριωτικές μας ρίζες και να ασχοληθούμε σοβαρά με τα εθνικά μας θέματα. Με μια εξωτερική πολιτική χωρίς εκπτώσεις, που θα απαντά καταλλήλως στις συστηματικές προκλήσεις της Τουρκίας, της Αλβανίας και των Σκοπίων. Το ίδιο ακριβώς οφείλουμε να κάνουμε και για το Μεταναστευτικό».


«Γαλάζια» εξέγερση (και) για την επανεκλογή της Σακελλαροπούλου

Μπορεί o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και να έχει ταχθεί εμμέσως πλην σαφώς υπέρ της ανανέωσης της θητείας της, όμως το θέμα όχι μόνο παραμένει ορθάνοιχτο, αλλά τέτοια κίνηση θα προκαλέσει αντιδράσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που έκανε χθες ο πρώην υπουργός Νότης Μηταράκης, που τάχθηκε κατά της επανεκλογής της σημερινής Προέδρου.

«Υπάρχουν πάρα πολλά αξιόλογα στελέχη της Κεντροδεξιάς, με ιστορική διαδρομή στην πολιτική, τα οποία θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας. Νομίζω είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει όταν αυτή ωριμάσει». Ο Νότης Μηταράκης δεν ξεκαθάρισε ποια είναι αυτά τα «αξιόλογα στελέχη της Κεντροδεξιάς που έχουν ιστορική διαδρομή στην πολιτική» και το κατά πόσο εννοούσε τον Αντώνη Σαμαρά ή τον Κώστα Καραμανλή. Σε κάθε περίπτωση, η εκ νέου στήριξη από τη Ν.Δ. της κυρίας Σακελλαροπούλου μόνο βέβαιη δεν είναι, όσο κι αν το θέλει ο πρωθυπουργός.

Μετά το κάκιστο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε πιο αδύναμη θέση και δεν θα ρισκάρει να έχει διαρροές «γαλάζιων» βουλευτών στη σχετική ψηφοφορία. Γι’ αυτό δέχεται εισηγήσεις να μην προχωρήσει στην ανανέωση της θητείας και να επιλέξει άλλο πρόσωπο. Στο τραπέζι περιέργως έχει πέσει και το όνομα του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασιούλα, παρότι είναι ξεκάθαρο πως ούτε αυτός έχει το ανάλογο ειδικό βάρος να αναλάβει το υψηλότερο αξίωμα… Κάθε άλλο μάλιστα, αφού πορεύεται ως «γαλάζιος» και όχι υπερκομματικός πρόεδρος της Βουλής. Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας αναμένεται να γίνει στις αρχές του 2025 και μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος ο Πρόεδρος εκλέγεται και με πλειοψηφία 151 βουλευτών ή ακόμη και με σχετική πλειοψηφία χωρίς διάλυση της Βουλής.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα