Σε δικό του κόσμο στις Σπέτσες ο Στέφανος

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει απομονωμένος στο εξοχικό του, χωρίς να φτάνουν μέχρι το νησί οι φωνές της εσωκομματικής κριτικής

Οι μέρες στις Σπέτσες κυλάνε ήσυχα για τον Στέφανο Κασσελάκη. Απομονωμένος στο εξοχικό με τον σύζυγό του, βγαίνει από το σπίτι μονάχα για να περπατήσει με τον σκύλο του βόλτα στην παραλία με κοντό παντελόνι και σαγιονάρες, δίνοντας την ευκαιρία για μερικά ευκαιριακά πλάνα στους καρτερικούς φωτογράφους. Οι έγνοιες της Αθήνας φαντάζουν πολύ μακριά.

Στο… φτωχικό του δεν φτάνουν οι φωνές της κριτικής όσων στο κόμμα του υποστηρίζουν ότι βαφτίζει νίκη μια πεντακάθαρη ήττα, που σβήνει κάθε προοπτική να χτυπήσει κάποτε με αξιώσεις ο ΣΥΡΙΖΑ τις πόρτες της εξουσίας. Ισως και να αντιλαμβάνεται ότι υπερεκτέθηκε σε αυτήν την προεκλογική περίοδο. Κάποιες «χοντρές» αστοχίες τις αναγνώρισε κι ο ίδιος. Ισως και να ήταν αυτός ο λόγος που δεν συμμετείχε χθες στο Gay Pride της Αθήνας, προκαλώντας την κριτική των δικών του ότι τους «πούλησε». Οταν κάνεις μια ηγετική κίνηση «Τάιλερ, έλα πάνω» στην εξέδρα της τελευταίας προεκλογικής ομιλίας στην Αθήνα και τώρα αποφεύγεις να συμπαρασταθείς στο ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα που σε στήριξε, προκαλείς δυσαρέσκεια, λέγεται ότι του διαμήνυσαν.

Οι περισσότεροι διαπιστώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει με φόρα σε μια περίοδο αναταράξεων. Θα ξεκαθαρίσει το πράγμα, όπως επισημαίνουν, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 30 Ιουνίου, όταν ο Κασσελάκης, που αποφεύγει για την ώρα μια κανονική αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, θα ακούσει τη γνώμη στελεχών που δεν μασάνε τα λόγια τους. Θα βρεθεί, επίσης, αντιμέτωπος με το αίτημα για σύγκλιση των δυνάμεων του προοδευτικού αριστερού χώρου, το οποίο αποκτά μια δυναμική που μπορεί και να τον ξεπερνάει.

«Το αίτημα του κόσμου ήταν ένα σε όλη την προεκλογική περίοδο: “Κάντε κάτι να φύγει ο Μητσοτάκης”. Αυτή ακριβώς η λαϊκή απαίτηση και προσδοκία μίας συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων αποτυπώνεται δημοσκοπικά» σημειώνει ενδεικτικά η Ολγα Γεροβασίλη, που κινείται με μεγάλη προσοχή αυτή την εποχή, προκειμένου αφενός να μην ανοίξει αχρείαστο μέτωπο με τον Κασσελάκη και αφετέρου να εκφράσει τη συλλογική δυσαρέσκεια. Πιο επιθετικά, ο Χρήστος Σπίρτζης επιμένει ότι «πρέπει να κάνουμε δημόσιο διάλογο για να επιτευχθεί σύγκλιση – οι προοδευτικές παρατάξεις οφείλουν να βγουν από τα κομματικά τείχη» και υπογραμμίζει ότι υπό κανονικές συνθήκες σήμερα θα είχαμε εκλογές, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ τα είχε πάει καλά.

Από την πλευρά του ο Χάρης Τσιόκας, που βρίσκεται σε κοινό τόπο με άλλους, προτείνει συνένωση τύπου Γαλλίας, όπως επί Μιτεράν, με επικεφαλής Τσίπρα και Γιώργο Παπανδρέου, προειδοποιώντας, «καθώς ο χρόνος πιέζει, πρέπει να ξεκινήσουν με καθαρή στόχευση οι διαδικασίες, πριν μεταλλαχθεί το πολιτικό σύστημα της χώρας σε αντίγραφο άλλων χωρών, όπου δεν αναμετρώνται εναλλακτικές πολιτικές αλλά απλώς πρόσωπα με τις “υποχρεώσεις” τους». Μέσα σε όλα, ο Στ. Κασσελάκης έχει να αντιμετωπίσει και την ενοχλητική παρουσία Τσίπρα, ο οποίος εγκαινιάζει σήμερα τη λειτουργία του ιδρύματός του και δηλώνει ότι στην τρέχουσα συγκυρία «δεν πρέπει και δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα