Δεν προλαβαίνει να μετρά δελφίνους ο Ανδρουλάκης

Οι ραγδαίες μετεκλογικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ., όπου ο Νίκος Ανδρουλάκης άργησε να αντιληφθεί τη δυναμική του αποτελέσματος, λειτουργούν σαν καταλύτης αλυσιδωτών αλλαγών και βρίσκονται στο μικροσκόπιο όλων των πολιτικών δυνάμεων.

Το πρόβλημα ηγεσίας που βρίσκεται στο τραπέζι, σε συνδυασμό με την αποτυχία του Κασσελάκη, προσανατολίζει πολλά στελέχη στους δύο χώρους να πιέζουν για τη συγκρότηση μίας μεγάλης κεντροαριστερής παράταξης, ικανής να εκτοπίσει τον Μητσοτάκη από την εξουσία.

  • Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου

Αυτά την ώρα που είναι καθολικά αποδεκτό ότι αργούν ακόμη οι συνθήκες για τη διαμόρφωση μιας σύγκλισης με βάση τα πρότυπα της Γαλλίας που έφεραν στην εξουσία τον Μιτεράν. Το αμεσότερο πρόβλημα, κατά γενική παραδοχή, τοποθετείται στην πλευρά Ανδρουλάκη, ο οποίος δεν προλαβαίνει να μετρά δελφίνους.

Στην κούρσα της διαδοχής προστέθηκε χθες και ο Χάρης Δούκας, ο οποίος ενσαρκώνει, όπως λέγεται, το πιο επιτυχημένο υπόδειγμα κεντροαριστερών συγκλίσεων. Προξενώντας, ωστόσο, μάλλον αρνητικά σχόλια για τη σπουδή του να σπεύσει να τοποθετηθεί στο κάδρο των επίδοξων διαδόχων ενώ μόλις έξι μήνες νωρίτερα οι πολίτες της Αθήνας τον εξέλεξαν δήμαρχο, άνοιξε τα χαρτιά του για την επόμενη ημέρα στην Κεντροαριστερά με συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», δείχνοντας ότι το γραφείο της πλατείας Κοτζιά τού πέφτει μικρό…

«Το εκλογικό αποτέλεσμα έστειλε μήνυμα ότι η ανασύνθεση της δημοκρατικής παράταξης δεν πρέπει να χαθεί και πάλι σε ατέρμονες συζητήσεις» λέει και ζητά εκλογή ηγεσίας από τη βάση. Είχε προηγηθεί σχόλιο του προεδρικού εκπροσώπου Θ. Γλαβίνα. «Αν ήμουν πολίτης του Δήμου Αθηναίων, θα ήθελα ο δήμαρχός μου να ολοκληρώσει τη θητεία του. Εκτιμώ ότι ο κ. Δούκας θα ολοκληρώσει τη θητεία του και θα προσπαθήσει να κάνει αυτό που κάνει ήδη με πολύ καλό τρόπο και πολύ επιτυχημένα, να είναι ο δήμαρχος Αθηναίων» είπε ενοχλημένος. Πολλά θα ξεκαθαρίσουν στο Πολιτικό Συμβούλιο την προσεχή Τετάρτη όπου ο Ν. Ανδρουλάκης θα λύσει τη σιωπή του, ενώ στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, στο τέλος του μήνα, αναμένεται να παρουσιαστεί ο οδικός χάρτης.

Ασφυκτική πίεση

Στο σημείο που βρισκόμαστε τα πράγματα είναι οριακά. «Επιασε ταβάνι. Να ξεκινήσουν οι διαδικασίες το συντομότερο» λέει («Νέα») ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος που θυμίζει την ασφυκτική πίεση που ασκούσε ο νυν πρόεδρος στην αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. «Η ενδοπαραταξιακή τοξικότητα δεν μας κάνει καλό. Το ΠΑΣΟΚ έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων» ανταπαντά ο Παναγιώτης Δουδωνής, επισημαίνοντας (ΑΝΤ1): «Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι ένα φιλόξενο σπίτι για κάθε νέο άνθρωπο, ο οποίος θέλει την πατρίδα που αξίζει, γιατί πραγματικά αξίζουμε καλύτερα. Ο Ανδρουλάκης ανέλαβε το κόμμα στο 8% και τώρα είναι στο 13%». Παύλος Γερουλάνος, Μανώλης Χριστοδουλάκης και άλλα, νεότερης γενιάς στελέχη (Μιχάλης Κατρίνης, Παύλος Χρηστίδης κ.ά.) βρίσκονται σε στάση αναμονής, σε μια περιπέτεια που μόλις αρχίζει.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα