Ο πρωθυπουργός, παρότι δήλωσε ότι έλαβε το μήνυμα των ευρωεκλογών και θα προβεί σε διορθωτικές κινήσεις, δεν έδειξε διατεθειμένος να αλλάξει πολιτική, αντίθετα τόνισε πως θα πατήσει κι άλλο γκάζι
Παρότι δήλωσε ότι έλαβε το μήνυμα των ευρωεκλογών και θα προβεί σε διορθωτικές κινήσεις, ο πρωθυπουργός δεν έδειξε διατεθειμένος να αλλάξει ουσιαστικά την πολιτική που εφαρμόζει, αντίθετα τόνισε πως θα πατήσει κι άλλο γκάζι.
«Οι εκλογές θα γίνουν το 2027. Θα προχωρήσουμε στις μεγάλες αλλαγές. Δεν θα πατήσουμε φρένο, θα πατήσουμε γκάζι» είπε σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha. Ωστόσο, παραδεχόμενος τη σκληρή πραγματικότητα του 28% για το κόμμα του και τις εύθραυστες ισορροπίες που πρέπει να κρατήσει, είπε πως «το 41% των εκλογών του 2023 δεν υπάρχει πια σήμερα», τόνισε όμως πως είναι «προβληματισμένος αλλά και ανακουφισμένος, γιατί πιστεύω πάντα στη σοφία του ελληνικού λαού και αν ο λαός ήθελε με τον τρόπο του να μας στείλει ένα μήνυμα, νομίζω ότι είναι καλύτερα που το έστειλε τώρα γιατί έχουμε τρία χρόνια μπροστά μας».
Απαντώντας σε ερώτηση για ανασχηματισμό της κυβέρνησης, είπε πως «την Παρασκευή το υπουργικό συμβούλιο θα γίνει με την υπάρχουσα σύνθεση». Ομως με τη φράση του «όσοι είδαν τον κόσμο από πολύ ψηλά είναι η ώρα να τον δουν και από πιο χαμηλά, δεν είναι κακό αυτό. Σε ανύποπτο χρόνο έχω πει πως αξιολογώ τις συμπεριφορές» άναψε φωτιές στους υπουργούς, καθώς επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι σχεδιάζει ανασχηματισμό, όχι όμως τις επόμενες μέρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες δίνεται μία μικρή παράταση για καλύτερη προετοιμασία, καθώς διαπιστώνονται δυστοκίες και στην επιλογή προσώπων και στη νέα θεσμική δομή του υπουργικού σχήματος. Είναι χαρακτηριστικό πως στο ερώτημα για δραστικές αλλαγές προσώπων επισήμανε ότι υπάρχουν δύο επιλογές σε έναν ανασχηματισμό «κάποιος ή να αλλάξει θέση ή να πάει σπίτι του». Υπογράμμισε όμως πως «δεν είναι πολιτική τιμωρία ούτε μπορούν όλοι οι βουλευτές να είναι υπουργοί» και σημείωσε ότι σε έναν ανασχηματισμό «το ζύγι είναι επιχειρησιακό. Προσπαθώ να διαλέγω ανθρώπους που είναι κατάλληλοι».
Ωστόσο, παρότι δήλωσε πως έλαβε το μήνυμα των εκλογών, έδειξε να υποβαθμίζει την άνοδο των κομμάτων που βρίσκονται στα δεξιά της Ν.Δ. και υποστήριξε ότι δεν σχεδιάζει δεξιά στροφή. «Είναι σταγόνα στον ωκεανό οι διαρροές προς τα δεξιά σε σχέση με αυτούς που δεν πήγαν να ψηφίσουν» είπε και τόνισε «το ζήτημα δεν είναι αν θα πάμε προς το κέντρο ή προς τα δεξιά, αλλά αν θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί».
Επίσης αναφερόμενος στα θέματα που στοίχισαν εκλογικά στη Ν.Δ.:
• Παραδέχθηκε ότι η Ν.Δ. υπέστη ζημιά από τα ομόφυλα ζευγάρια. «Ημασταν ένα βήμα πιο μπροστά από το κόμμα μας» τόνισε και πρόσθεσε πως «στενοχωρήσαμε παραδοσιακούς ψηφοφόρους οι οποίοι εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους». Ομως ξεκαθάρισε πως δεν θα καταργηθεί ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο, δηλαδή δεν θα επιτραπεί η τεκνοθεσία.
• Αναγνώρισε ότι η ακρίβεια είναι το πρώτο πρόβλημα που πρέπει να διαχειριστεί η κυβέρνηση. Ομως δεν είπε κάτι διαφορετικό για τη λύση του προβλήματος απ’ ό,τι έλεγε προεκλογικά, καθώς επέμεινε ότι δεν θα μειώσει τον ΦΠΑ και αναφέρθηκε ξανά στην αύξηση του εισοδήματος αλλά στο πλαίσιο των αντοχών του Προϋπολογισμού.
• Δεν συμφώνησε με την άποψη ότι ζητήματα όπως Τέμπη και υποκλοπές έπαιξαν ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα. «Δεν θεωρώ ότι ήταν καθοριστικά. Και ένας πολιτικός ο οποίος προέταξε τα ζητήματα Δικαίου δεν κατάφερε να είναι πρώτος. Απέναντι σε έναν νέο και άπειρο πολιτικό ήρθε τρίτος και απέτυχε να έρθει δεύτερος όπως είχε θέσει στόχο» είπε.
• Ο κ. Μητσοτάκης δεν εξέλαβε το αποτέλεσμα ως αποδοκιμασία, καθώς είπε πως «ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας που μας εμπιστεύτηκαν το 2023 δεν μας ψήφισαν», όμως «δεν πήγαν κάπου αλλού, μας είπαν με τον τρόπο τους “σας εμπιστευόμαστε αλλά γίνετε καλύτεροι”».
Ισπανία: «Γκρεμίζει» το αφήγημα Κυριάκου για την ακρίβεια!
Η ακρίβεια κόστισε πολλές μονάδες στα ποσοστά της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής. Το παραδέχθηκε, άλλωστε, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην πρώτη του δήλωση μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. Η επιμονή της κυβέρνησης να μην προχωρήσει στη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, οι τιμές των οποίων έχουν πάρει φωτιά τα τελευταία δύο χρόνια, έχει εξοργίσει τους πολίτες που τιμώρησαν την πολιτική του κυβερνώντος κόμματος.
Στις αρχές του 2023 η Ισπανία προχώρησε σε ένα «πείραμα»: αποφάσισε να μειώσει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, προκειμένου να μειωθούν οι τιμές και να ελαφρυνθούν τα νοικοκυριά της χώρας. Η κυβέρνηση της Μαδρίτης προχώρησε σε αυτή την κίνηση ευελπιστώντας πως το αποτέλεσμα θα είναι θετικό για την οικονομία και τους καταναλωτές. Η μείωση του ΦΠΑ ήταν προσωρινή και για επιλεγμένα προϊόντα, δηλαδή στα βασικά είδη διατροφής. Ο αρχικός σχεδιασμός, μάλιστα, προέβλεπε το μέτρο να εφαρμοστεί για έξι μήνες, έως τον Ιούνιο του 2023, ωστόσο λόγω του επίμονου πληθωρισμού επεκτάθηκε η εφαρμογή του έως και το φετινό καλοκαίρι.
Ερευνα της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας, που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες, αποκαλύπτει πως αυτό το «πείραμα» όχι μόνο πέτυχε, αλλά η μείωση του ΦΠΑ μετακυλίστηκε και στους ίδιους τους καταναλωτές. Υπενθυμίζεται πως αυτή η δικαιολογία ξεχειλίζει από τα χείλη της ελληνικής κυβέρνησης, που επαναλαμβάνουν συνεχώς πως μια μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα όχι μόνο θα είχε δυσβάσταχτο δημοσιονομικό κόστος για τη χώρα μας, αλλά και στο τέλος της ημέρας δεν θα έφτανε στον τελικό καταναλωτή, αναφέροντας, μάλιστα, ως κακό παράδειγμα την περίπτωση της Ισπανίας!
Η έρευνα, όμως, «γκρέμισε» το αφήγημα των στελεχών της Ν.Δ. και αποδεικνύει με στοιχεία πως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Φυσικά, σε αυτή την κίνηση δεν προχώρησε μόνο η Ισπανία, αλλά αρκετές ακόμα ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Πολωνία. Η ισπανική κυβέρνηση εκτιμούσε ότι αυτή η μείωση του ΦΠΑ θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 1,32 δισ. ευρώ για τα ισπανικά νοικοκυριά μόνο το 2023, υπό την προϋπόθεση ότι τα σούπερ μάρκετ θα μετακυλίσουν τη μείωση του φόρου στις τελικές τιμές. Πράγματι, με βάση την έρευνα, αυτό συνέβη έπειτα από ένα σύντομο χρονικό διάστημα.
Ανταπόκριση
Κατά μέσο όρο όλα τα προϊόντα μετέφεραν στις τιμές λιανικής τη μείωση του ΦΠΑ σε ποσοστό από 70% ως 100% με την πάροδο του χρόνου, με διαφορετικό όμως ρυθμό ανταπόκρισης. Οι λιανέμποροι συμμορφώθηκαν στη μετακύλιση της μείωσης του ΦΠΑ από τις πρώτες τρεις εβδομάδες σε ποσοστό 90% και χρειάστηκε να περάσει περίπου ένα διάστημα 2,5 μηνών προκειμένου το ποσοστό της μετακύλισης να φτάσει στο 100%.
Ωστόσο, πιο αργή ήταν η μετακύλιση της μείωσης στα φρέσκα τρόφιμα. Πέραν των υπόλοιπων δικαιολογιών, η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει να μειώσει τον ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, καθώς στην Ισπανία ο αντίστοιχος φόρος ήταν πολύ χαμηλός. Πράγματι, στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου ο ΦΠΑ στα τρόφιμα πρώτης ανάγκης μηδενίστηκε από το 4% που ίσχυε μέχρι πριν. Πρόκειται για προϊόντα όπως το ψωμί, το γάλα, το τυρί, τα αβγά, τα φρούτα και τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά, ενώ σε άλλες ομάδες, όπως τα έλαια και τα ζυμαρικά, ο ΦΠΑ μειώθηκε κατά το ήμισυ, από το 10% στο 5%.