Το ΠΑΣΟΚ απέτυχε να βγει δεύτερο κόμμα

Ο Ανδρουλάκης προσπαθεί να πείσει ότι είναι ανάμεσα στους νικητές των εκλογών επειδή σημείωσε μικρή άνοδο

Η μικρή άνοδος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. στη χθεσινή αναμέτρηση έδωσε τη δυνατότητα στον Νίκο Ανδρουλάκη να θεωρεί ότι το κόμμα του μπαίνει στο κάδρο των νικητών. Ο κύκλος των στελεχών περί την ηγεσία σημείωνε ότι στις ευρωεκλογές του 2019 έλαβαν μόλις 7,7%, ενώ τον περασμένο Ιούνιο, στις εθνικές κάλπες, σημείωσαν διψήφιο ποσοστό της τάξης του 11,8%. Σε ανύποπτο χρόνο ο Ανδρουλάκης είχε παραδεχθεί απερίφραστα ότι η μη κατάληψη της δεύτερης θέσης θα συνιστούσε σαφή αποτυχία.

Χθες το βράδυ απέφυγε κάθε σχετική αναφορά, διεκδικώντας για τον εαυτό του ρόλο αναμορφωτή του κεντροαριστερού χώρου. Οι προσωπικές του σχέσεις, ωστόσο, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Κασσελάκη βρίσκονται στο ναδίρ, χωρίς καμία προοπτική βελτίωσης, γεγονός που «εγγυάται» ότι μεταξύ των δύο κομμάτων αρχίζει από σήμερα μια νέα περίοδος σκληρού ανταγωνισμού.

Ο στόχος, πάντως, να προκύψει από τις χθεσινές κάλπες «ισχυρότερη, σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση, η οποία θα είναι η επόμενη δυνατή κυβερνητική επιλογή απέναντι σε μια κυβέρνηση ασυδοσίας και αλαζονείας, που περιφρονεί τα μεγάλα, καθημερινά προβλήματα του ελληνικού λαού, την ακρίβεια, τη στεγαστική κρίση, τη δημόσια υγεία» στέφθηκε αντικειμενικά από πλήρη αποτυχία. Η θέση του στην ηγεσία για την ώρα δεν φαίνεται να αμφισβητείται.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι θα αποφύγει τη σφοδρή κριτική από την πλευρά πολλών στελεχών, τα οποία θεωρούν ότι ο συγκεντρωτικός τρόπος διεύθυνσης του κόμματος, που στηρίζεται σε ένα ολιγομελές κονκλάβιο στενών προσωπικών του φίλων, ακυρώνει τις δημιουργικές συνθέσεις εντός κόμματος και, κατά συνέπεια, το ΠΑΣΟΚ αδυνατεί να διαμορφώσει πειστική προγραμματική πρόταση. Ηδη, χθες, η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου έριξε τις πρώτες βολές, λέγοντας σε τηλεοπτικό πάνελ πως «πρέπει να τα συζητήσουμε όλα» – κι όταν ρωτήθηκε και για «θέμα Ανδρουλάκη», απάντησε «όταν λέμε όλα, όλα».

Τα στελέχη που διατηρούν την ιστορική μνήμη του άλλοτε κραταιού Κινήματος, που καταβαραθρώθηκε στα χέρια του Ε. Βενιζέλου, επιμένουν να υπενθυμίζουν ότι από την ίδρυσή του σταθερός πολιτικός και ιδεολογικός αντίπαλος ήταν η Δεξιά σε όλες τις εκδοχές της. Στα χέρια του Ανδρουλάκη, το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛ. αποδείχθηκε, λένε, ο καλύτερος αιμοδότης της Ν.Δ. και μια διαρκής δεξαμενή αφαίμαξης ικανών στελεχών από το σημιτικό στρατόπεδο. Μια και ο λόγος για τον πρώην πρωθυπουργό, η δήλωση στήριξης που έκανε στο «παρά πέντε» της μάχης ήταν «πολύ λίγη», στα όρια της απροθυμίας, και ήρθε πολύ αργά, όταν όλα είχαν κριθεί.

Ο κόσμος που έφυγε από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. δείχνει ότι δεν φλέγεται να επιστρέψει, κάτι που αποτυπώνεται στην ηλικιακή σύνθεση των πιστών ψηφοφόρων του, στους οποίους κυριαρχούν οι μεγάλης ηλικίας οπαδοί που νοσταλγούν το παλιό καλό ΠΑΣΟΚ. Η επιρροή του υποχωρεί στα μεγάλα αστικά κέντρα και, αντίθετα, εμφανίζεται ενισχυμένη στην περιφέρεια, ενώ καχεκτική παρουσιάζεται η επιρροή του στα δυναμικά στρώματα, και κυρίως στους νέους.


Κρήτη: Με δύο πρωτιές ξαναγίνεται «πράσινο νησί»

Νικητής στη μάχη της Κρήτης αποδείχθηκε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Το άλλοτε «πράσινο νησί» ξαναθυμήθηκε τις πολιτικές και ιδεολογικές καταβολές του και έδωσε στο κόμμα την πρωτιά στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου και τη δεύτερη θέση στον νομό Ρεθύμνου. Μοναδικός νομός όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε δεύτερο κόμμα ήταν τα Χανιά, η γενέτειρα του προέδρου του κόμματος Στέφανου Κασσελάκη.

Ειδικότερα, στο Ηράκλειο, με καταμετρημένο το 94% των εκλογικών τμημάτων, το ΠΑΣΟΚ έλαβε 26,5%, έναντι 24,4% της Ν.Δ., στο Λασίθι κατέγραψε 29,3%, έναντι 26,6% της Ν.Δ. Στο Ρέθυμνο η Ν.Δ. έλαβε 28,3% και το ΠΑΣΟΚ 25,3%, ενώ στα Χανιά, όπου η Ν.Δ. πρώτευσε με 27,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε σε μεγάλη απόσταση δεύτερος, με 16,7%.

Το αποτέλεσμα συνιστά σαφή αποτυχία και στην περίπτωση των δημοσκοπήσεων που εμφάνιζαν τη Ν.Δ. να… κάνει περίπατο, αλλά και του ίδιου του Στ. Κασσελάκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στη μάχη της Κρήτης, την οποία επισκέφθηκε απανωτές φορές, τονίζοντας την ανάγκη το νησί να αλλάξει χρώμα και να επιστρέψει στις εποχές του Ανδρέα. Πρόκειται για πλήγμα γοήτρου, που αφορά όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη Μεγαλόνησο, όπου οι δεσμοί των ανθρώπων με το ΠΑΣΟΚ αποδεικνύονται στην κάλπη ακατάλυτοι.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα