Κασσελάκης: Πέρασε κάτω από τον πήχη

Πώς ανέγνωσαν στην Κουμουνδούρου το εκλογικό αποτέλεσμα. Πώς δικαιολόγησαν την αποτυχία τους

Εχασε το κόμμα του, διασώθηκε όμως, έστω με τραύματα, ο ίδιος. Αυτή σε γενικές γραμμές είναι η ανάγνωση της Κουμουνδούρου, αλλά και της πολιτικής αγοράς για τις χθεσινές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένος υποστηρίζοντας ότι παρέλαβε ένα ραγισμένο κόμμα έπειτα από διαδοχικές εκλογικές ήττες και πέρασε από τις συμπληγάδες δύο απανωτών διασπάσεων οι οποίες προκάλεσαν οριακές καταστάσεις.

«Μας είχαν ξεγραμμένους, αλλά αντέξαμε» δηλώνει τώρα, έχοντας τη χρονική πολυτέλεια να οργανώσει το φθινόπωρο ένα προγραμματικό συνέδριο στο οποίο θα επιδιώξει να βάλει τη σφραγίδα του, ολοκληρώνοντας τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα Κασσελάκη. Πρόκειται ασφαλώς για ένα δύσκολο στοίχημα, καθώς το σχέδιο του προέδρου αδυνατούν να το υποστηρίξουν πολλά στελέχη, τα οποία βλέπουν τον Στ. Κασσελάκη να λειτουργεί σαν οδοστρωτήρας καταργώντας στην πράξη τη λειτουργία των κορυφαίων κομματικών οργάνων, διότι θεωρεί ότι δεν διαθέτουν καμία κομματική νομιμοποίηση.

Γεγονός είναι ότι οι στόχοι που έθεσε ανεβοκατεβάζοντας διαρκώς τον εκλογικό πήχη, άλλοτε τοποθετώντας τον στο 17,8% των εθνικών εκλογών και άλλοτε δηλώνοντας βέβαιος ότι μπροστά «θα γράφει 2», δεν επιτεύχθηκαν. Επιπλέον η μικρή διαφορά από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., στο οποίο καταλογίζει «μονομέτωπο αγώνα», δεν του δίνει την πολυτέλεια του αδιαφιλονίκητου εκπροσώπου της κεντροαριστερής ανασύνθεσης, αφού το 17%-11% κατάφερε να το αλλοιώσει σε 15%-14%.

Στις δηλώσεις του αργά το βράδυ, που ήταν σαφώς μετριοπαθέστερες από αυτές μετά τα πρώτα exit polls, απέφυγε να αναφερθεί στην ηχηρή λαϊκή αποδοκιμασία που εκφράστηκε προς όλα τα κόμματα διά της αποχής. Αντίθετα, τόνισε ότι υπό την ηγεσία του ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε τη διαφορά από τη Ν.Δ. από το 23% στο 13%. Το άλλοθι του 41% έχει τελειώσει, είπε και πρόσθεσε ότι, όπως αποδείχθηκε, απέναντι στο εθνικό διακύβευμα περί σταθερότητας του πρωθυπουργού υπάρχει και άλλη πρόταση. Ο ίδιος θεωρεί ότι ο λαός τού έδωσε χθες τον χρόνο για να καταθέσει μια εναλλακτική κυβερνητική πρόταση, αλλά αυτό δεν το συμμερίζονται όλοι.

Η πλευρά Τσίπρα είχε διαμηνύσει εγκαίρως ότι «στις ευρωεκλογές κρινόμαστε όλοι», κάτι που σημαίνει ότι θα ζητηθούν από σήμερα πειστικές εξηγήσεις για τον μονοπρόσωπο προεκλογικό αγώνα και τις αστοχίες με το «πόθεν έσχες», που αναχαίτισαν τη διαφαινόμενη δυναμική που έδειχνε ο ΣΥΡΙΖΑ στο τελευταίο κατοστάρι.

Τις διαθέσεις, κυρίως από την πλευρά των συμμάχων, εξέφρασε ο Χάρης Τσιόκας, με μια δήλωση στην οποία υπογράμμισε: «Παρά τις μεγάλες απώλειες της Ν.Δ., οι ηγετικές ομάδες των προοδευτικών δυνάμεων δεν έπεισαν για την ικανότητά τους να οδηγήσουν τον προοδευτικό χώρο σε τροχιά κυβερνησιμότητας με διαφορετικό πρόγραμμα και πολιτική ενότητα. Πριν να είναι λοιπόν αργά και μεταλλαχθεί το πολιτικό σύστημα με όμοια κόμματα τα οποία διαφωνούν για τα πρόσωπα και τις “υποχρεώσεις” τους, πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα οι διαδικασίες ανασύνθεσης, έτσι ώστε να επιστρέψει η ελπίδα στους πολίτες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που τους αφορούν».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα