Η Ελλάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Επιτυχία στον ΟΗΕ: Τα 182 από τα 188 κράτη υπερψήφισαν τη χώρα ως μη μόνιμο μέλος για την περίοδο 2025-2026

Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι από χθες το απόγευμα η Ελλάδα. Η ελληνική υποψηφιότητα συγκέντρωσε 182 ψήφους στην ψηφοφορία για την ανάδειξη από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού των πέντε μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2025-2026.

Οι άλλες χώρες που εξελέγησαν, μαζί με την Ελλάδα, είναι το Πακιστάν, η Σομαλία, ο Παναμάς και η Δανία. Η εκλογή της Ελλάδας ως μη μόνιμος μέλος του ΟΗΕ έγινε δεκτή με τεράστια ικανοποίηση από την κυβέρνηση και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Η εκλογή της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026 αποτελεί διεθνή αναγνώριση του σταθεροποιητικού ρόλου της, καθώς και της προσήλωσής της στην ειρηνική επίλυση των διαφορών και στον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» ανέφερε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, λίγο πριν από την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε σχετικά: «Εκτιμώ ότι θα είμαστε στο επόμενο Συμβούλιο Ασφαλείας, για την περίοδο 2025-2026, ως μη μόνιμο μέλος. Είναι μια μεγάλη τιμή για τη χώρα, μια μεγάλη ευθύνη για τη χώρα». Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα υπηρετεί μια πολιτική αρχών ως προς την εξωτερική πολιτική και προφανώς, όταν κάθεσαι στο τραπέζι του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρέπει να λαμβάνεις και ορισμένες αποφάσεις, οι οποίες δεν μπορούν πάντα να ικανοποιούν τους πάντες. Εχουμε, όμως, τις αρχές μας, τις προτεραιότητές μας, μια ξεκάθαρη στρατηγική. Είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ. Δεν λέω ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική ετεροκαθορίζεται, αλλά οι συμμαχίες μας είναι απολύτως δεδομένες. Με αυτή την αίσθηση υπευθυνότητας και ως ένας παράγοντας που αναγνωρίζεται πια ως παράγων σταθερότητας σε μια περιοχή δύσκολη, νομίζω ότι η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας».

Από την πλευρά του, σε δήλωσή του, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης έκανε λόγο για «ιστορική μέρα για την Ελλάδα, για το αποτύπωμα της Ελλάδας στον κόσμο. Είναι μεγάλη επιτυχία, 182 από τα 188 κράτη που ψήφισαν υπερψήφισαν την υποψηφιότητα της Ελλάδας». Τώρα αρχίζει η ώρα της ευθύνης, υπογράμμισε, για να προσθέσει ότι η χώρα μας καθίσταται συμπαραγωγός της διεθνούς πολιτικής. Η Ελλάδα συνομιλεί με όλα τα κράτη του κόσμου και φιλοδοξεί να γίνει γέφυρα μεταξύ Βορρά και Νότου, μεταξύ Ανατολής και Δύσης, σημείωσε ακόμη, μεταξύ άλλων, ο κ. Γεραπετρίτης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα