Συμφωνία Μητσοτάκη με ΗΠΑ για εισαγωγή παράνομων μεταναστών

Ο Καιρίδης επιχείρησε να διαψεύσει τον Αμερικανό υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας, όμως όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ψεύδεται

Μέχρι χθες η κυβέρνηση όδευε προς τις ευρωεκλογές σε ήρεμα και ελεγχόμενα νερά. Η αποκάλυψη του CBS ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να στέλνει μετανάστες από τη Λατινική Αμερική στην Ελλάδα και την Ιταλία, ώστε να αποθαρρύνει τα κύματα στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού, προκάλεσε τσουνάμι. Η κοινή γνώμη ανησύχησε, τα ΜΜΕ άρχισαν να ρωτούν αν υπάρχουν κρυφές συμφωνίες και το Μαξίμου, ύστερα από λίγη ώρα αμηχανίας, πανικοβλήθηκε.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Η κυβέρνηση υπέπεσε σε σοβαρά λάθη επιχειρώντας με ψέματα και συνωμοσιολογία να διαψεύσει όχι το CBS, αλλά τον Αμερικανό υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας, με τον Δημήτρη Καιρίδη να είναι από χθες στον «αέρα». Με αυτά που είπε και τις ψεκασμένες θεωρίες του περί ύποπτων σχεδίων εν όψει ευρωκάλπης, χάθηκε όποια πολιτική αξιοπιστία διέθετε. Η αποπομπή του είναι μονόδρομος.

Περίκλειστο κράτος

Το CBS έφερε στο φως το σχέδιο Μπάιντεν, που ουσιαστικά μετατρέπει την Ελλάδα σε… Ρουάντα των ΗΠΑ για τους παράτυπους μετανάστες της κεντρικής και της λατινικής Αμερικής! Θυμίζουμε ότι στις 23 Απριλίου η Βρετανία ενέκρινε το νομοσχέδιο για την απέλαση στη Ρουάντα, το περίκλειστο κράτος της ανατολικής κεντρικής Αφρικής κι ένα από τα φτωχότερα στον κόσμο, των αιτούντων άσυλο που εισήλθαν παράτυπα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να παραπέμψουν μετανάστες για επανεγκατάσταση στην Ελλάδα και την Ιταλία υπό την πρωτοβουλία Μπάιντεν» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ-σοκ του CBS. Το υπογράφει ο βραβευμένος δημοσιογράφος Καμίλο Μοντόγια Γκαλβέζ, εξειδικευμένος στα ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής. Οπως αναφέρεται, «η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να παραπέμψει μετανάστες από τη Λατινική Αμερική για επανεγκατάσταση στην Ελλάδα και την Ιταλία, ως μέρος μιας προσπάθειας να αποθαρρύνει τους ανθρώπους στην περιοχή από το να κατευθύνονται στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού, είπαν στο CBS News δύο άτομα που γνωρίζουν τα σχέδια της αμερικανικής κυβέρνησης».

Σύμφωνα με το σχέδιο, η Ελλάδα και η Ιταλία θα υποδέχονται μετανάστες που αιτούνται άσυλο σε γραφεία μετανάστευσης των ΗΠΑ, είπαν οι πηγές του CBS, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία τους μέχρι να συζητηθούν οι ρυθμίσεις που δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί επισήμως. Με τις νέες ρυθμίσεις, όπως σημειώνει το CBS, Ελλάδα και Ιταλία θα «ενωθούν» με τον Καναδά και την Ισπανία στο πλάνο επανεγκατάστασης μεταναστών που ήδη οι αιτήσεις τους υποβάλλονται σε επεξεργασία στα Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας των ΗΠΑ. Πανικόβλητος ο Δημήτρης Καιρίδης έτρεξε στον ραδιοφωνικό Σκάι να διαψεύσει με λόγια του αέρα το CBS. Με συνωμοσιολογική ρητορική έκανε λόγο για «μια πολύ περίεργη διαρροή», χαρακτηρίζοντας επανειλημμένα «απολύτως αναληθές το ρεπορτάζ του CBS»: «Δεν υπάρχει ούτε συμφωνία με τους Αμερικανούς ούτε αίτημα. Το διαψεύδω απολύτως. Δεν υπάρχει κανένα αίτημα ή συμφωνία. Τίποτα» σημείωσε.

Οσο ρωτούσαν για λεπτομέρειες οι δημοσιογράφοι, ο Καιρίδης έψαχνε σωσίβιο σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας: «Εγώ εξεπλάγην δυσάρεστα. Ο χρονισμός είναι πολύ ύποπτος. Δέκα μέρες πριν από τις ευρωεκλογές – δεν είμαστε σε νεκρό πολιτικά χρόνο». Στη συνέχεια έκανε μια ανάρτηση ανάλογου ύφους στο Χ. Ομως, ο υπουργός Μετανάστευσης εκτέθηκε ανεπανόρθωτα. Στο ίδιο ρεπορτάζ του CBS φιλοξενούνται και δηλώσεις από συνέντευξη που έδωσε την περασμένη εβδομάδα στο κανάλι ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Αλεχάντρο Μαγιόρκας. Ο Αμερικανός υπουργός αναφέρθηκε ξεκάθαρα σε συμφωνία με την Ελλάδα για τους μετανάστες που εισέρχονται σε έδαφος των ΗΠΑ.

Γράφει το CBS: «Στις 20 Μαΐου, αξιωματούχοι των ΗΠΑ συναντήθηκαν με διπλωμάτες από τον Καναδά, την Ιταλία, την Ισπανία και τις χώρες που φιλοξενούν τα Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας για να συζητήσουν την πρωτοβουλία, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας. Σε συνέντευξή του στο CBS News την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας αναφέρθηκε σε συμφωνία με την Ελλάδα: “Συνεργαζόμαστε με τον Καναδά, την Ισπανία και μόλις πρόσφατα την Ελλάδα, για να δημιουργήσουμε νόμιμες οδούς για να φτάνουν άτομα στις χώρες τους (σ.σ.: δηλαδή, να πηγαίνουν μετανάστες από την κεντρική και λατινική Αμερική σε Ελλάδα, Ισπανία, Καναδά), μακριά από τα χέρια των λαθρεμπόρων, που απλώς επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν αυτά τα άτομα για κέρδος” είπε ο Μαγιόρκας. Εκπρόσωποι της ελληνικής και της ιταλικής κυβέρνησης δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό».

«Περίεργη διαρροή»

Κι εδώ ακριβώς βρίσκεται η δεύτερη αστοχία του Καιρίδη, που έσπευσε να χαρακτηρίσει «ύποπτο» και «περίεργη διαρροή» ένα δημοσίευμα με δηλώσεις του αρμόδιου Αμερικανού υπουργού για συμφωνία με την Ελλάδα. Το CBS, πανίσχυρος μιντιακός όμιλος στις ΗΠΑ, αναφέρει ρητώς ότι ζητήθηκε σχόλιο από την ελληνική κυβέρνηση και το κανάλι δεν έλαβε καμία απάντηση. Ο Καιρίδης, όμως, ισχυρίστηκε στον Σκάι ότι «κατ’ ελάχιστον θα έπρεπε το CBS να επικοινωνήσει με τις ελληνικές Αρχές για του λόγου το αληθές».

Το αμερικανικό δημοσίευμα αναφέρει ακόμα ότι «τα σχέδια εκτροπής μεταναστών από τη λατινική Αμερική σε Ελλάδα, Ιταλία καταδεικνύουν μια αυξανόμενη τάση από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες να διαχειριστούν τις εντεινόμενες κρίσεις μεταναστευτικών ροών μέσω διεθνών συμφωνιών». Οι μετανάστες θα προέρχονται από χώρες όπως η Αϊτή, η Βενεζουέλα, η Νικαράγουα, η Κολομβία, η Γουατεμάλα κ.α. Αφού πρώτα οι ΗΠΑ έστησαν αμερικανικά κέντρα προδιαλογής μεταναστών σε χώρες της λατινικής Αμερικής, υπέγραψαν συμφωνίες αρχικά με Καναδά – Ισπανία για να τους στέλνουν εκεί. Τώρα, όπως επιβεβαίωσε ο Αμερικανός υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας, η συμφωνία «ανοίγει» για να προστεθούν η Ελλάδα και η Ιταλία. Η διαδικασία θα είναι χρηματοδοτούμενη από τις ΗΠΑ.

Για ακόμα μια φορά, ο ελληνικός λαός ενημερώνεται από ΜΜΕ του εξωτερικού για τις κρυφές συμφωνίες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είτε ο Καιρίδης γνωρίζει τα μυστικά deals του πρωθυπουργού του με τις ΗΠΑ είτε όχι, η χθεσινή του «διάψευση» και η τάση του προς τα συνωμοσιολογικά σενάρια τον καθιστούν ακατάλληλο για ένα τόσο κρίσιμο υπουργείο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα