«Κούφιες» απειλές (πάλι) κατά Σκοπίων και Αλβανίας

Τι είπε χθες ο Μητσοτάκης σχετικά με την ενταξιακή τους πορεία στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Πάλι «κούφιες» απειλές εναντίον της Αλβανίας και των Σκοπίων σχετικά με την ενταξιακή τους πορεία στην Ε.Ε. εκτόξευσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε απάντηση των συχνών προκλήσεών τους κατά της χώρας μας, ενώ, παρά τις συνεχιζόμενες διεκδικήσεις της Τουρκίας και της αδιάλλακτης στάσης του Ταγίπ Ερντογάν στα σχέδιά του για τη «Γαλάζια Πατρίδα», που απειλούν ευθέως κυριαρχικά μας δικαιώματα, συνεχίζει να υποστηρίζει ότι υπάρχει σημαντική βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Στο ΝΑΤΟ

Σε σχέση με τα Σκόπια και την παραβίαση της -επαίσχυντης, ούτως ή άλλως- Συμφωνίας των Πρεσπών από τη νέα πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, ο πρωθυπουργός… απείλησε χθες κατά τη διάρκεια της διακαναλικής του συνέντευξης ότι θα θέσει το ζήτημα στο ΝΑΤΟ, χωρίς όμως να πει αν και ποιες συνέπειες θα έχει η χώρα αυτή. «Θα βρεθώ στο ίδιο φόρουμ με τον νέο πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας. Βεβαίως και θα θέσω το ζήτημα στη Διάσκεψη Κορυφής του ΝΑΤΟ για τα 75 χρόνια από την ίδρυση της Συμμαχίας και θα ενθάρρυνα, πράγματι, την ηγεσία των Σκοπίων να μη θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία, την οποία η χώρα μας την έχει στηρίξει» είπε και πρόσθεσε:

«Εντοπίζουμε κι εμείς μια διάθεση του VMRO να αμφισβητήσει στην πράξη τη μία και ενιαία ονομασία έναντι όλων. Δεν θα το δεχτεί η Ελλάδα αυτό. Αναμένω από τον εντολοδόχο πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας να αναγνωρίσει δημόσια, με τρόπο ρητό και κατηγορηματικό, ότι σέβεται τη Συμφωνία των Πρεσπών και ότι το όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία erga omnes, και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

Ωστόσο, μιλώντας στην «Καθημερινή», απέφυγε επιμελώς, αν και ρωτήθηκε τρεις φορές, να απαντήσει αν θα ασκήσει βέτο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων αλλά και της Αλβανίας. «Από τη συμπεριφορά, λοιπόν, των Σκοπίων θα εξαρτηθεί κι ο δρόμος τους προς την Ευρώπη και την πρόοδο» είπε αρχικά. «Είναι η Ελλάδα έτοιμη να ασκήσει βέτο στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας;» ρωτήθηκε ξανά. «H Αλβανία αντιμετωπίζει ζητήματα κράτους δικαίου και δημοκρατίας, κρατώντας φυλακισμένο τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη. Ενώ η νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας παραβιάζει μια διεθνή συνθήκη. Συνεπώς, είναι ζητούμενο και για τις δύο χώρες η συμμόρφωση στα κοινοτικά δεδομένα» απάντησε. «Δηλαδή; Βέτο;» ήταν η νέα ερώτηση. «Πιστεύω ότι και εσείς αντιλαμβάνεστε πως οι διπλωματικοί χειρισμοί μας δεν μπορούν να γίνονται αντικείμενο μιας πρόωρης δημόσιας συζήτησης» είπε.

Τέλος, αναφορικά με την Τουρκία υποστήριξε στη διακαναλική συνέντευξη ότι καταγράφει τη σημαντική βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Υφέρπει ένας αναθεωρητισμός στην Τουρκία, αλλά η Ελλάδα δεν συζητά θέματα κυριαρχίας που διασφαλίζονται από διεθνείς συνθήκες. Αν είχαμε εξέλιξη στο ζήτημα οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, θα το είχατε μάθει. Είναι εκκρεμότητα 50 χρόνων, δεν είναι απλό» είπε.


Παιχνίδι Κυριάκου με την ενδεχόμενη μεταπήδηση στην προεδρία της Κομισιόν

Παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαψεύδει συνεχώς δημοσίως ότι προτίθεται (και προτείνεται) να μεταπηδήσει στην προεδρία της Κομισιόν, το θέμα περιέργως εξακολουθεί να συντηρείται στην επικαιρότητα και, βέβαια, μόνο κακό δεν κάνει στον πρωθυπουργό. Χθες, μιλώντας στην «Καθημερινή», το διέψευσε και πάλι, αλλά άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο να του προταθεί η θέση. «Θα είναι τιμή για τη χώρα και για μένα, αλλά θα πω “όχι” ακόμη κι αν μου προταθεί» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε: «Δεν υπάρχουν αναντικατάστατοι πολιτικοί, αλλά πιστεύω ότι έχω χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό που δεν μου επιτρέπει να αποδεχτώ μια θέση πέρα από αυτήν που ο λαός με έταξε».


Ο Βελόπουλος προτρέπει σε αποδοκιμασία της κυβέρνησης

Κάλεσμα συστράτευσης απηύθυνε στους πολίτες ο Κυριάκος Βελόπουλος, ζητώντας τους να αποδοκιμάσουν την αλαζονεία της Ν.Δ. στην ευρωκάλπη. «Μετά τις 9 Ιουνίου θα έχουμε, από εκεί και πέρα, εκλογική ερήμωση. Εκλογές μετά από τρία χρόνια. Είναι η ημερομηνία όπου μπορείτε να απαντήσετε και να αποδοκιμάσετε αυτούς που σας έφεραν το πρόβλημα αυτό. Είτε της ακρίβειας είτε των κοινωνικών, λαϊκών και άλλων μέτρων που είναι εις βάρος σας» δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, ζητώντας από τον λαό να αντιδράσει με δυναμικό τρόπο.

Επίθεση

Η Ελληνική Λύση επιμένει στη φουλ επίθεση στην κυβέρνηση με φόντο την ακρίβεια που κατατρώει το εισόδημα των νοικοκυριών, προειδοποιώντας πως έρχονται αυξήσεις 30% στο ρεύμα μετά τις εκλογές. «Ο κ. Σκέρτσος επιμένει να κοροϊδεύει τους Ελληνες, λέγοντας ότι στη Γερμανία τα προϊόντα είναι φθηνότερα γιατί ποιοτικώς είναι κατώτερα από την Ελλάδα. Το χειρότερο, δε, είναι ότι επιμένει η Ν.Δ. να μην έχει ορίσει ως ποινικό αδίκημα την αισχροκέρδεια. Το επίσης κακό είναι ότι έχει ορίσει 1.000.000 πλαφόν σε κάθε άνθρωπο που αισχροκερδεί και εισβάλλει στην τσέπη του Ελληνα και τον κλέβει καθημερινά» δήλωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος, ζητώντας από τους πολίτες να τιμωρήσουν τις πρακτικές αυτές στις 9 Ιουνίου.


Κάλεσμα στις κάλπες από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ

Nα αναχαιτίσει τα βέλη περί λάιφ στάιλ και απολιτικοποίησης της πολιτικής επιχείρησε ο Στέφανος Κασσελάκης, αφήνοντας ταυτοχρόνως αιχμές κατά πάντων. «Μας είχαν όλοι για τελειωμένους. Η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ, τα ΜΜΕ, σε συγχορδία με αυτούς που υπεξαίρεσαν έντεκα έδρες μας στη Βουλή και τρεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κι όμως, δεν τους κάναμε τη χάρη. Φυτέψαμε τον σπόρο της αλλαγής και τώρα έχουμε την ευκαιρία να τον κάνουμε να ανθίσει. Χρειάζεται οι πολίτες να πάνε να ψηφίσουν στις 9 Ιουνίου» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην «Αυγή της Κυριακής», καλώντας τους πολίτες να προσέλθουν στην κάλπη ώστε να ψηφίσουν και να στηρίξουν την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο Στέφανος Κασσελάκης επέστρεψε τα βέλη στον πρωθυπουργό και όλα όσα είπε στη διακαναλική συνέντευξη, κατηγορώντας τον ότι αποφεύγει να δώσει απαντήσεις, μεταξύ άλλων, για την ακρίβεια και τα Τέμπη και συγκεκριμένα τις νέες αποκαλύψεις για το μπάζωμα του τόπου του δυστυχήματος. «Εδωσε ή όχι ο ίδιος προσωπικά εντολή για μπάζωμα στον τόπο του εγκλήματος των Τεμπών; Εδωσε ή όχι ο ίδιος προσωπικά εντολή να γίνει μυστική σύσκεψη, στην οποία ελήφθη η απόφαση για το μπάζωμα, χωρίς την παρουσία του αρμόδιου εισαγγελέα;» ρώτησε μεταξύ άλλων. Εντονα συζητήθηκε την ίδια ώρα η συμμετοχή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε εφοπλιστικό πάρτι στην Υδρα, στην οποία μετέβη το βράδυ του Σαββάτου από τις Σπέτσες, όπου διατηρεί εξοχικό. Οπως φαίνεται, δεν χάνει ευκαιρία να δίνει… δικαιώματα.


Στο ΠΑΣΟΚ τα δίνουν όλα για τη δεύτερη θέση

Με τις κεραίες στραμμένες στην αποψινή μάχη της Θεσσαλονίκης βρίσκεται η Χαριλάου Τρικούπη, καθώς οι κεντρικές προεκλογικές ομιλίες των Νίκου Ανδρουλάκη και Στέφανου Κασσελάκη πραγματοποιούνται σήμερα το βράδυ ακριβώς την ίδια ώρα και σε πολύ μικρή απόσταση. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τα δίνει όλα για όλα στο τελικό σπριντ στον δρόμο προς την κάλπη της Κυριακής, δείχνοντας αποφασισμένος να μην κάνει πίσω από τον νούμερο ένα στόχο, αυτόν της δεύτερης θέσης. Εξάλλου, από τη Δράμα και τις Σέρρες όπου περιόδευσε το Σαββατοκύριακο, περιοχές εξαιρετικά δύσκολες για τη δημοκρατική παράταξη, επέμεινε πως μόνο το κόμμα του μπορεί να νικήσει τη Ν.Δ.

«Καλώ τους πολίτες να μην επιλέξουν με πυξίδα τον φόβο για τα χειρότερα, γιατί να είναι σίγουροι ότι θα έρθουν πολύ χειρότερα. Να επιλέξουν με πυξίδα την ελπίδα για τα καλύτερα. Κι εδώ είναι η ώρα της δημοκρατικής παράταξης με το νέο της πολιτικό προσωπικό, με το σύγχρονο ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα, με το πολιτικό της ήθος, να ξαναοικοδομήσουμε την Ελλάδα της αξιοπρέπειας, της ελπίδας και της προοπτικής για όλους τους Ελληνες, γιατί και αξίζουμε και μπορούμε περισσότερα» ανέφερε χαρακτηριστικά από τις Σέρρες ο Νίκος Ανδρουλάκης, ζητώντας από τους πολίτες να μην αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν με τον φόβο των χειρότερων.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα