Νέο κρεσέντο μίσους και προκλήσεων από Ερντογάν

«Η Κωνσταντινούπολη είναι τουρκική, είναι μουσουλμανική και θα παραμείνει έτσι για πάντα» είπε σε μια εμπρηστική ομιλία με αφορμή την 571η επέτειο της Αλωσης

Επιβεβαιώνοντας για ακόμα μια φορά τη σημασία που (δεν) δίνει στις επίσημες συναντήσεις με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και συνεχίζοντας σταθερά τους προκλητικούς τόνους, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την 571η επέτειο της Αλωσης της Κωνσταντινούπολης, με ύφος… χιλίων σουλτάνων, προέβη σε ένα ακόμη εθιμοτυπικό, παραληρηματικό κρεσέντο, γεμάτο μίσος, ιστορικές προκλήσεις και ανακρίβειες.

Από τους θερμούς εναγκαλισμούς με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ατζέντα θετικού αφηγήματος, ο «σουλτάνος», που υποκρίνεται τον μειλίχιο, καλό γείτονα, εκτόξευσε ένα διχαστικό λογύδριο, υπενθυμίζοντας το πρόσωπο που κρύβεται πίσω από τη διπλωματική μάσκα. «Αν και κάποιοι δεν μπορούν ακόμη να το αποδεχτούν, η Κωνσταντινούπολη είναι τουρκική, είναι μουσουλμανική, και θα παραμείνει έτσι για πάντα» δήλωσε μεταξύ πολλών άλλων ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ αναφερόμενος στη χυδαία μετατροπή της Αγίας Σοφίας, του ιερού συμβόλου της Ορθοδοξίας, σε τζαμί ανέφερε δίχως ίχνος σεβασμού: «Σπάσαμε τις αλυσίδες της Αγίας Σοφίας και την ανοίξαμε πάλι, εκπληρώνοντας τη διαθήκη (σ.σ.: του Μωάμεθ) του Πορθητή».

Με άκρως προσβλητικό τρόπο προς τη χώρα μας ο Τούρκος πρόεδρος παραποίησε για πολλοστή φορά τα καταγεγραμμένα ιστορικά γεγονότα, ύμνησε σφαγείς του έθνους του και γεμάτος αλαζονεία ξεδίπλωσε τα σχέδιά του για την Τουρκία που οραματίζεται, παρότι αισίως έφτασε τα 70 χρόνια ζωής, ξεπέρασε τα 20 χρόνια στο τιμόνι της χώρας κι αυτά παραμένουν όνειρα απατηλά. «Αυτοί που αποκαλούν την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης κατοχή, που γράφουν στους τοίχους ότι η καταπίεση άρχισε το 1453 δεν διαφέρουν από τις ορδές των σταυροφόρων που λεηλατούσαν γυναίκες και πόλεις 250 χρόνια πριν από την κατάκτηση» τόνισε ο Ερντογάν, ενώ από την εμπρηστική ομιλία του δεν έλειψε και η αναφορά στην Κόκκινη Μηλιά.

Σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «χωρίς την κατανόηση της κατάκτησης δεν μπορεί κανείς να κατανοήσει το ιδανικό του έθνους μας για την Κόκκινη Μηλιά. Χωρίς την κατανόηση της κατάκτησης δεν μπορεί κανείς να κατανοήσει την πίστη, την αποφασιστικότητα, τον ορίζοντα και τη στρατηγική που οδήγησαν τα πλοία από την ξηρά. H κατάκτηση σημαίνει μετατροπή της σκοτεινής μοίρας της Κωνσταντινούπολης σε φως. Η κατάκτηση σημαίνει να φέρεις ευημερία, να κάνεις ευημερούσα όχι μόνο τη γη και τις πόλεις, αλλά να ευφραίνεις και τις καρδιές». Αναμφίβολα, η συνεχιζόμενη πληθωριστική κρίση στην Αγκυρα έχει προξενήσει τα πρώτα σοβαρά μελανά σημάδια στην απόλυτη ηγεμονία που απολάμβανε ο Ερντογάν.

Οι πρόσφατες δημοτικές εκλογές επιβεβαίωσαν τους φόβους του στενού του επιτελείου για την αυξανόμενη οργή των Τούρκων πολιτών. Η καλλιέργεια ανεκπλήρωτων εθνικιστικών αφηγημάτων και η προσπάθεια δημιουργίας τεχνητών εντάσεων αποτελούσαν για καιρό δύο από τα κυριότερα όπλα στη φαρέτρα του Τούρκου προέδρου, τα οποία συχνά πυκνά τα επαναφέρει στο διπλωματικό πεδίο, αλλά πλέον είναι αμφίβολο αν αρκούν για να του εξασφαλίσουν ησυχία στο εσωτερικό της Τουρκίας. 

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα