Σφοδρές αντιδράσεις έχει πυροδοτήσει η εισήγησή της για ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Η απόφαση προοιωνίζεται εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για τα συμφέροντα της Μεγαλονήσου
Θύελλα -δικαιολογημένων- αντιδράσεων έχει πυροδοτήσει η απαράδεκτη στάση των βουλευτών της Ν.Δ., προεξάρχουσας της εισηγήτριας Ντόρας Μπακογιάννη, υπέρ της ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Η απόφαση αυτή αναμένεται δυστυχώς να επιφέρει εξαιρετικά αρνητικές για τα συμφέροντα της Κύπρου εξελίξεις, καθώς ανοίγει το «κουτί της Πανδώρας» για τη μαρτυρική Μεγαλόνησο σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, όπου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κλιμακώνει τις προσπάθειές του για αναβάθμιση του ψευδοκράτους.
Λόγω των έντονων αντιδράσεων, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης έκανε γνωστό την Παρασκευή ότι η Ελλάδα θα απέχει από τη σχετική ψηφοφορία στο Συμβούλιο της Ευρώπης – μια στάση επίσης απαράδεκτη, αφού το μόνο που θα πρέπει να κάνει είναι να καταψηφίσει και όχι να απέχει.
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα η Κύπρος βράζει για τη στάση των «γαλάζιων» βουλευτών, ενώ ο Τύπος βρίθει αρνητικών δημοσιευμάτων. Ενδεικτικά, ο κυπριακός «Φιλελεύθερος» σε άρθρο-κόλαφο προβάλλει τη δήλωση του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στην Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία «κατάφερε» να καταγραφεί ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο προηγούμενο, το οποίο μπορεί σαφώς να επηρεάσει την Κύπρο, αφού ανοίγει διάπλατα την πόρτα για το ψευδοκράτος των Κατεχομένων να διεκδικήσει αναγνώριση.
Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και αδελφή του πρωθυπουργού επιχείρησε να αποκρούσει τις κατηγορίες, κάνοντάς τα… χειρότερα, καθώς μιλά για «ακροδεξιές επιθέσεις» τις οποίες δέχεται, ενώ υπογραμμίζει ότι «ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ξέρει πάρα πολύ καλά ότι το θέμα δεν έχει σχέση με την Κύπρο». Σε συνέντευξή της στον «Πολίτη» της Κύπρου δήλωσε πως «η Ακροδεξιά δεν με χωνεύει – είμαι ο αγαπημένος στόχος της».
Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι επιμένει στη στάση της, καθώς, όπως αναφέρει, το γεγονός ότι αυτή η έκθεση ψηφίστηκε από 131 βουλευτές έναντι 27 δείχνει και την ισορροπία. Μάλιστα, αναφέρεται στην αποχή των δύο πρώην πρωθυπουργών της Ελλάδας, του Αλέξη Τσίπρα και του Γιώργου Παπανδρέου, λέγοντας πως «είπαν εξαιρετικά καλά λόγια και απλώς απείχαν από την ψηφοφορία, και καλά έκαναν οι άνθρωποι. Είπανε πολύ καλά, εξαιρετικά λόγια, και νιώθω πολύ κολακευμένη».
Επί της ουσίας της εισόδου του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, η Ντόρα Μπακογιάννη δεν έκανε ούτε μισό βήμα πίσω, ισχυριζόμενη πως τα συμφέροντα των ανθρώπων που καταδιώκονται προστατεύονται μόνο από το Συμβούλιο της Ευρώπης και πως οι άνθρωποι που καταδιώκονται στο Κόσοβο είναι οι Σέρβοι, επομένως αυτούς είχε στόχο να προστατεύσει η έκθεση. Η ίδια πάντως απέφυγε να αναφέρει πως η ντροπιαστική έκθεση δύναται να δημιουργήσει αρνητικό προηγούμενο για την περίπτωση της Κύπρου, εξ ου και οι σφοδρές αντιδράσεις όχι μόνο από την Κύπρο, αλλά και από τη Σερβία, καθώς και από μια σειρά κρατών που θα επηρεαστούν.
Σημειωτέον πως υπέρ της ένταξης του Κοσόβου ψήφισαν η Ντόρα Μπακογιάννη, η Αννα Ευθυμίου, ο Γιώργος Σταμάτης και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, καταψήφισε η Νίνα Κασσιμάτη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την αποχή επέλεξαν οι πρώην πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Γιώργος Παπανδρέου. Κατά της έκθεσης ψήφισαν οι δύο εκπρόσωποι της Κύπρου, Γιώργος Λουκαΐδης του ΑΚΕΛ και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου του ΔΗ.ΚΟ.