Είδηση-βόμβα από τον Ζ. Μπορέλ, ο οποίος αποκάλυψε τις χώρες (εκ των οποίων μία είναι η Ελλάδα) που απέστειλαν φρεγάτες στην Ερυθρά, όταν 19 αρκέστηκαν στην αποστολή προσωπικού και υλικών
Αμείλικτα ερωτήματα γεννά η χθεσινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για την εξέλιξη της επιχείρησης «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς προέκυψε η πληροφορία πως μόλις τέσσερις χώρες έχουν αποστείλει φρεγάτες στις επιχειρήσεις έναντι των ανταρτών Χούθι.
Την είδηση-βόμβα, που πέρασε στα ψιλά των ελληνικών μέσων ενημέρωσης, έδωσε στη δημοσιότητα ο ίδιος ο ύπατος εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος γνωστοποίησε πως μόλις τέσσερις χώρες (εκ των οποίων μία είναι η Ελλάδα) απέστειλαν φρεγάτες, όταν 19 χώρες αρκέστηκαν στην αποστολή προσωπικού και υλικών. Αν, μάλιστα, σε αυτή την ήδη δύσκολη εξίσωση προστεθεί η παράμετρος της επιδείνωσης της κατάστασης, μετά και το ισραηλινό χτύπημα έναντι των Ιρανών, αλλά και τις απειλές του μουσουλμανικού κόσμου για εκδίκηση, τότε εύκολα μπορεί οποιοσδήποτε να αναρωτηθεί τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα έσπευσε να μπει με τόσο μεγάλη ένταση σε ακόμα ένα πολεμικό μέτωπο.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού στις Βρυξέλλες με τον διοικητή Επιχειρήσεων, υποναύαρχο Βασίλειο Γρυπάρη, ο κ. Μπορέλ ξεκαθάρισε πως ο στόχος της επιχείρησης «Ασπίδες» είναι τριπλός, με πρώτο την προστασία των πλοίων, δεύτερο τη συνοδεία τους και τρίτο την ενίσχυση της ασφάλειας στη ναυσιπλοΐα.
Χρήσιμη αποστολή
«Η επιχείρηση “Ασπίδες” ήταν μία γρήγορη και ξεκάθαρη απάντηση στις επιθέσεις των Χούθι» είπε και συμπλήρωσε πως πρόκειται για επιχείρηση η οποία έχει βαθμό επικινδυνότητας, καθώς δεν μιλάμε για παιχνίδια, αλλά για επιθέσεις με πραγματικά πυρά. Μάλιστα, τόνισε ότι από τη στιγμή της έναρξης της επιχείρησης λειτουργεί πολύ ικανοποιητικά, προσθέτοντας ότι οι αριθμοί δείχνουν πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η αποστολή. Ο ίδιος, ωστόσο, σημείωσε με νόημα πως πρέπει να αυξηθεί η ικανότητα των εμπλεκομένων στην επιχείρηση, ξεκαθαρίζοντας πως είναι σε εξέλιξη εργασίες για την αύξηση των logistics και η ιατρική-φαρμακευτική ικανότητα σε περίπτωση που χρειαστεί.
Από την πλευρά του ο διοικητής Επιχειρήσεων, υποναύαρχος Βασίλειος Γρυπάρης υπογράμμισε τη σημαντική συνδρομή της επιχείρησης «Ασπίδες» στην ασφάλεια στη θάλασσα, καθώς και ότι στηρίζει τις προσπάθειες της Ε.Ε. στην προστασία των παγκόσμιων αγαθών, διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και συνδρομή στην περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια. «Παρακολουθούμε συνεχώς τις καθημερινές ενέργειες και θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε το επιχειρησιακό μας σχέδιο» ανέφερε ο υποναύαρχος Γρυπάρης και συμπλήρωσε ότι γίνεται εκτίμηση για επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή και τη διαχείρισή της.
Εξήγησε δε ότι ενημερώνονται τα αρμόδια σώματα της Ε.Ε. έτσι ώστε να είναι σε γνώση τους η κατάσταση σε επιχειρησιακό επίπεδο και έχουν ζητηθεί συγκεκριμένα στοιχεία-κεφάλαια. Υπενθυμίζεται πως η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα είναι ιδιαίτερα τεταμένη, μετά μάλιστα την ισραηλινή επίθεση σε ιρανικό στόχο στη Δαμασκό, με τους Χούθι να «ορκίζονται» εκδίκηση. Το περασμένο Σάββατο σημειώθηκε το τελευταίο περιστατικό έντασης, καθώς η γερμανική φρεγάτα «Hessen», η οποία συμμετέχει στην ευρωπαϊκή επιχείρηση, απέκρουσε επίθεση με πύραυλο από την πλευρά των ανταρτών.