Βαρυσήμαντη τοποθέτηση του Καραμανλή στο STAR FORUM ’24 που διοργανώνει το STAR Κεντρικής Ελλάδος
Ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του έθνους και ως εκ τούτου το κρισιμότερο εθνικό θέμα στα χρόνια που έρχονται χαρακτήρισε ο Κώστας Καραμανλής το Δημογραφικό, κατά την τοποθέτησή του προχθές το μεσημέρι στο STAR FORUM ’24 που διοργανώνει το STAR Κεντρικής Ελλάδος, με θέμα τη δημογραφική κρίση και κάλεσε σε «εθνικό συναγερμό». «Αν δεν δράσουμε τώρα, άμεσα, αποφασιστικά, θα καταστεί πρόβλημα υπαρξιακό. Δεν σας μιλώ πολιτικά, μην κάνετε λάθος, κι ακόμα λιγότερο δεν σας μιλώ κομματικά. Σας μιλώ εθνικά.
Πρέπει να δράσουμε τώρα και να δράσουμε σθεναρά! Οι απαντήσεις που ψάχνουμε είναι ορατές και περνούν από τη συνείδησή μας. Αρκεί να την ακούσουμε, που σημαίνει εθνικό συναγερμό» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός. Μάλιστα, έστειλε μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες, τονίζοντας πως αφ’ υψηλού ελιτίστικες συμπεριφορές δεν χωρούν. «Απαξιωτικοί και υποτιμητικοί χαρακτηρισμοί απλώς ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από σεβασμό στις αξίες, στις παραδόσεις τους και τις ρίζες τους, στον πατριωτισμό και στην εθνική τους ταυτότητα, στον ρόλο της οικογένειας, στη θρησκευτική τους πίστη. Εχουν ανάγκη να πειστούν ότι δεν μπορεί στο όνομα ενός δικαιωματισμού να μη γίνονται εξίσου σεβαστά τα δικά τους δικαιώματα» είπε, ενώ η αναφορά του αυτή ερμηνεύτηκε ως αιχμή για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Ο κ. Καραμανλής εντόπισε αιτιώδη συνάφεια του δημογραφικού ζητήματος με το εθνικό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εκτιμώντας ότι «οι ηγεμονικές βλέψεις της Τουρκίας δεν θα αλλάξουν έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου». Πρόσθεσε δε ότι «ούτε επιτρέπονται ούτε συγχωρούνται αυταπάτες». Αντιθέτως τόνισε ότι «επιβάλλεται σθένος, εγρήγορση, αποφασιστικότητα, ομοψυχία για την αντιμετώπισή τους. Προφανώς η πληθυσμιακή ευρωστία συνιστά κρίσιμη παράμετρο για την εθνική ασφάλεια και την υπεράσπιση των εθνικών δικαίων».
Από τα πυρά του πρώην πρωθυπουργού, που παραμένει ευρωπαϊστής, αποζητώντας όμως μια Ευρώπη δικαιοσύνης και ισονομίας, δεν ξέφυγαν ούτε η Ευρωπαϊκή Ενωση και η γραφειοκρατική ελίτ των Βρυξελλών. «Παρότι έχει αρχίσει κάποια δημόσια συζήτηση για το Δημογραφικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν έχει γίνει επαρκώς και ευρέως αντιληπτή η σημασία του και η κρισιμότητα των συνεπειών του σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής». Μίλησε μάλιστα για «πολιτικές που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια και ανατρέπουν σταδιακά το κοινωνικό μοντέλο της μεταπολεμικής Ευρώπης», με έμφαση στην «ανελαστική δημοσιονομική αυστηρότητα», στις «δραστικές περικοπές στην πρόνοια και τη στήριξη των ασθενέστερων ομάδων», στην «εργασιακή ανασφάλεια», που έχουν ως αποτέλεσμα, όπως είπε, να «δημιουργούν ένα πλαίσιο που υπονομεύει την κοινωνική συνοχή, μεγαλώνει τις κοινωνικές ανισότητες, κάνει πιο δύσκολη την προοπτική των νέων και ως εκ τούτου αφήνει αρνητικό αποτύπωμα και στη δημογραφική εξέλιξη».
Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στο Μεταναστευτικό, χαρακτηρίζοντας αδιανόητη κατάσταση τις αθρόες ροές. Ειδικά για την Ελλάδα είπε: «Είναι αδιανόητη η αθρόα και ανεξέλεγκτη παράνομη μετανάστευση ανθρώπων που δεν είναι διατεθειμένοι να σεβαστούν τους κανόνες, τη νομιμότητα, τις αντιλήψεις και τον αξιακό κώδικα του κράτους υποδοχής. Ειδικά μάλιστα για χώρες εκτεθειμένες σε απειλές και κινδύνους, όπως η Ελλάδα, όταν πρόκειται για ανθρώπους που πολλές φορές δεν ξέρουμε ούτε καν από πού προέρχονται, ποιων ενεργούμενα μπορεί να είναι, εάν αποτελούν εθνικό κίνδυνο ή όχι». Εμμεσα πυρά επιφύλαξε ο πρώην πρωθυπουργός και προς το εσωτερικό της χώρας. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο brain drain, τόνισε ότι σχετικά με τις εξασφαλίσεις που ζητούν οι νέοι για επαναπατρισμό «την πρώτη θέση καταλαμβάνουν η αξιοκρατία, η διαφάνεια και η ασφάλεια, πιο πάνω από το επίπεδο αμοιβών και παροχών».