Ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε όλα τα επιχειρήματα των Αδωνη Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη, ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρξε καμιά συγκάλυψη και τα έριξε όλα στον σταθμάρχη
Προκλητικός, αλαζονικός και απαξιωτικός ο πρωθυπουργός κατά την πολυαναμενόμενη ομιλία του για την τραγωδία των Τεμπών, η οποία αποτέλεσε μνημείο απέκδυσης ευθυνών και υιοθέτησης κάθε… ψεκασμένης θεωρίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόβαλε όλα τα επιχειρήματα που είχαν μετέλθει νωρίτερα οι υπουργοί του Αδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης, ισχυριζόμενος προκλητικά πως δεν υπήρξε ποτέ καμία προσπάθεια συγκάλυψης και πως έφταιγε μόνο ο σταθμάρχης. Ο ίδιος κάλυψε πλήρως τον μοιραίο Κώστα Καραμανλή.
Αίσθηση προκάλεσε η επιχείρησή του να εμφανιστεί ωσάν να τον… πολεμούν τα συμφέροντα, θυμίζοντας τις αλήστου μνήμης εποχές του πατέρα του. Μάλιστα, προκάλεσε ανοιχτά και ευθέως τον Βαγγέλη Μαρινάκη να κατέβει στην πολιτική, και χαρακτήρισε με τον πλέον σαφή τρόπο τον Νίκο Ανδρουλάκη όργανο του μεγαλοεπιχειρηματία.
Tεταμένο κλίμα
Σε μια συζήτηση σε εξαιρετικά οξύ και τεταμένο κλίμα, η οποία έγινε στη σκιά της διπλής παραίτησης των υπουργών, στενών του συνεργατών, μετά τα ποτά και τα πούρα με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να δώσει απαντήσεις για την τραγωδία. «Σας κοιτώ στα μάτια και σας λέω ότι ουδέποτε δόθηκε εντολή για συγκάλυψη» είπε απευθυνόμενος στα θεωρεία, όπου βρίσκονταν και συγγενείς θυμάτων. Αναφερόμενος στο επίμαχο δημοσίευμα του «Βήματος», που οδήγησε στην κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέψευσε κατηγορηματικά τα περί μπαζώματος.
«Ο,τι πιο φρικιαστικό είδα ποτέ στη ζωή μου ήταν εκείνο το βράδυ που πέταξα με το ελικόπτερο. Ε, δεν ντρέπεστε να λέτε ότι ήθελα εκείνη τη στιγμή να πειράξω τους διαλόγους;» είπε. Την ίδια ώρα, κάλυψε απολύτως και χωρίς αιδώ τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, επιτιθέμενος μάλιστα στην αντιπολίτευση, καταλογίζοντάς της ότι θέλει να τον στείλει στη φυλακή χωρίς κατηγορητήριο. «Είναι αμίμητο αυτό που είπε ο Σωκράτης Φάμελλος, να κάνουμε προανακριτική χωρίς κατηγορητήριο. Μου θυμίζει τον Πολάκη, που έλεγε “να βάλουμε φυλακή κάποιον μπας και σωθούμε”».
Σε κάθε περίπτωση, ήταν ξεκάθαρο πως στόχος του πρωθυπουργού υπήρξε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Με μπόλικη δόση ειρωνείας, σχολίασε πως «θα καταφέρετε το αμίμητο, να είστε τρίτο κόμμα πίσω από Κασσελάκη. Θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια, αλλά αυτό είναι δικό σας θέμα». Με φόντο το δημοσίευμα του «Βήματος», ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε πως κάποιος καχύποπτος θα έλεγε ότι γνώριζε πριν δημοσιευθεί, κατηγορώντας ευθέως την εφημερίδα πως ενημέρωσε την αντιπολίτευση και όχι την κυβέρνηση.
Από τα βέλη του βεβαίως δεν γλίτωσε ούτε ο Στέφανος Κασσελάκης, σχολιάζοντας πως «θα πρέπει να σταματήσει ο φαντάρος των 20 ημερών τις ανιστόρητες θεωρίες περί εκλογών. Απολύεται αύριο. Α, ήταν κουραστική η θητεία». Στο ίδιο ύφος, πάντως, τον χαρακτήρισε φαιδρό, κατηγορώντας τον πως «κάθε μέρα εξακοντίζει και διαφορετική σαχλαμάρα». Το συμπέρασμα πάντως της βραδιάς είναι ότι, αντί να απολογηθεί, επιτέθηκε στους πολιτικούς του αντιπάλους, οι οποίοι, όπως είπε, «επέλεξαν μια στάση που ουδείς διανοήθηκε σε παρόμοιες τραγωδίες, όπως το Μάτι και η Μάνδρα. Θέλησαν να κάνουν κομματικό λάβαρο την πάνδημη οδύνη. Να μετατρέψουν τον πόνο σε εργαλείο. Για να χτυπήσουν την κυβέρνηση και εμένα προσωπικά».
Αίσθηση προκάλεσε, σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα-πρόκληση που απηύθυνε στον Βαγγέλη Μαρινάκη. Δίχως να κάνει την παραμικρή αναφορά στη διπλή παραίτηση των συνεργατών του, ο πρωθυπουργός έριξε το «γάντι» στον επιχειρηματία. «Οι κυβερνήσεις είναι αυτές που ορίζουν τους κανόνες, και αυτό οδηγεί ενίοτε σε συγκρούσεις. Αυτό το κόστος των διαφορετικών ρόλων δεν είναι νέο. Εχουμε ζήσει στην πατρίδα μας εποχές διαπλεκόμενων, σχέσεις νταβατζήδων» ανέφερε, προειδοποιώντας πως «δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο στο τιμόνι του τόπου» και πως «εάν κάποιος εκδότης έχει πολιτικές βλέψεις, ας εμφανιστεί στην πολιτική αρένα, όχι μέσω άλλων. Να εμφανιστούν και να μετρηθούν», ρίχνοντας το «γάντι» στον μεγαλοεκδότη.
Η πρόταση δυσπιστίας, ως αναμενόταν απορρίφθηκε από την Ολομέλεια. Στην ονομαστική ψηφοφορία, «όχι» στην πρόταση είπαν 159 βουλευτές -οι 158 της Ν.Δ.-, καθώς και ο ανεξάρτητος, προερχόμενος από τους «Σπαρτιάτες», Χάρης Κατσιβαρδάς. Την πρόταση δυσπιστίας στήριξαν 141 βουλευτές από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς και οι τρεις ανεξάρτητοι βουλευτές.
163 οι ομιλητές
Υπενθυμίζεται πως η πρόταση έλαβε χώρα ύστερα από πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ και μετά τη συνυπογραφή από ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας. Σημειωτέον πως, κλείνοντας τη μαραθώνια συνεδρίαση, ο πρόεδρος του Σώματος Κώστας Τασούλας ενημέρωσε πως συνολικώς έλαβαν τον λόγο 163 ομιλητές, εκ των οποίων 118 βουλευτές, 9 κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, 26 υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί, ένας πρώην πρωθυπουργός, οκτώ πρόεδροι Κοινοβουλευτικών Ομάδων και φυσικά ο πρωθυπουργός.
Περισσότεροι από 50 βουλευτές δεν ανέβηκαν στο βήμα
Μπόλικη γκρίνια προκάλεσε το… πετσόκομμα της λίστας των ομιλητών, καθώς περισσότεροι από 50 βουλευτές δεν κατάφεραν να τοποθετηθούν από το βήμα, παρά τις μαραθώνιες, εξαντλητικές συνεδριάσεις. Απασα η αντιπολίτευση αιτήθηκε να παραταθεί ο χρόνος της συζήτησης κατά ένα τρίωρο, προκειμένου να τοποθετηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι βουλευτές.
Μάλιστα, υπήρξαν καταγγελίες περί επίσπευσης της συζήτησης. Πάντως, και λίγη αυτοκριτική από την αντιπολίτευση δεν βλάπτει, καθώς άπαντες, άλλοι λιγότερο άλλοι περισσότερο, φέρουν ευθύνη, μια και ξεπερνούν κατά πολύ τον χρόνο των ομιλιών τους. Για να μη μιλήσουμε για τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, οι οποίοι κάνουν κατάχρηση παρεμβαίνοντας διαρκώς και εκτρέποντας τη συζήτηση.
Πανικός Κυριάκου: «Παραίτησε» Μπρατάκο και Παπασταύρου
Μπούμερανγκ γύρισε στην κυβέρνηση η προσπάθεια ταύτισης της αντιπολίτευσης με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, καθώς χθες αποπέμφθηκαν -επισήμως, παραιτήθηκαν- οι υπουργοί Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος, που είχαν επισκεφθεί την Κυριακή το βράδυ τον πρόεδρο του Ολυμπιακού με στόχο να ρίξουν γέφυρες επικοινωνίας μετά το δημοσίευμα του «Βήματος» για τη «μονταζιέρα των Τεμπών» και τις παραποιημένες συνομιλίες, και ενώ η κυβέρνηση είχε εκδώσει ανακοίνωση ότι εκδοτικά και οικονομικά συμφέροντα επιδιώκουν την πτώση της και την αποσταθεροποίηση της χώρας.
Οι παραιτήσεις ανακοινώθηκαν από το γραφείο του πρωθυπουργού λίγη ώρα πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβει στη βήμα της Βουλής, κι αυτό γιατί ο πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε διαφορετικά να στηρίξει το -ούτως ή άλλως αδύναμο- επιχείρημά του ότι δέχεται πόλεμο από οικονομικά συμφέροντα, από τη στιγμή που δύο εξ απορρήτων συνεργάτες του «έπιναν ποτάκι» την Κυριακή στο σπίτι του Βαγγέλη Μαρινάκη. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν μετά τις παραιτήσεις πως «η συμμετοχή σε μια κοινωνική συνάντηση έστειλε το λάθος μήνυμα» και διέψευδαν ότι ήταν εκεί εν γνώσει του πρωθυπουργού και με ειδική αποστολή να ρίξουν «γέφυρες» με τον επιχειρηματία.
Νωρίτερα, τόσο ο Μάκης Βορίδης όσο και ο Παύλος Μαρινάκης είχαν υποχρεωθεί να ομολογήσουν πως το βράδυ της Κυριακής οι Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος επισκέφτηκαν τον πρόεδρο του Ολυμπιακού. Από την κυβέρνηση επέμεναν και επιμένουν να μιλούν για κοινωνικές σχέσεις που οδήγησαν τους δύο υπουργούς στην οικία του εφοπλιστή, όμως δεν εξηγούσαν πώς είναι δυνατόν οι δύο στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού να συναγελάζονται με τα οικονομικά συμφέροντα που εκείνη την ώρα το Μαξίμου κατήγγειλε πως ήθελαν να ρίξουν την κυβέρνηση και να οδηγήσουν τη χώρα στα βράχια.
Είναι προφανές πως ο πρωθυπουργός, μετά την επίθεση και την επίδειξη ισχύος, ήθελε να στείλει τους δύο «σωματοφύλακές» του στον Βαγγέλη Μαρινάκη ώστε να πέσουν οι τόνοι και η σύγκρουση να λάβει τέλος. Ο τελευταίος, όμως, ποτισμένος από την ισχυρή του πεποίθηση πως κυριαρχεί στα οικονομικά αλλά και τα πολιτικά πράγματα του τόπου, άφησε το περιβάλλον του να διαρρεύσει τη συνάντηση και στην πραγματικότητα να ξεφτιλίσει τους Μπρατάκο και Παπασταύρου ως επαίτες της ειρήνης.
Η αποκάλυψη αυτής της ιστορίας, που φανερώνει τις στενές σχέσεις που κρατούν δεμένη την πολιτική εξουσία με τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, προκάλεσε αμηχανία στην κυβέρνηση, και ενώ ο Μάκης Βορίδης και ο Παύλος Μαρινάκης παραδέχονταν χθες το πρωί τη συνάντηση (ο τελευταίος είχε πει ότι ήταν «φιλική»), ο Ακης Σκέρτσος στη Βουλή παρίστανε τον ανήξερο, αρνούμενος όποια συνάντηση. Το κυβερνητικό αλαλούμ για τη… σύγκρουση, τη μετέπειτα προσπάθεια επανασύνδεσης του Μαξίμου με τον ιδιοκτήτη της Alter Ego και τελικά με την παραίτηση των δύο υπουργών αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται σε συνεχές βέρτιγκο, που οδηγεί στην κατάρρευσή της καθώς αδυνατεί πλέον να ελέγξει τις εξελίξεις.