Κυβερνητική ταφόπλακα στις ευθύνες για τα Τέμπη

Συζήτηση-παρωδία στη Βουλή, όπως ακριβώς ήταν και οι τρίμηνες εργασίες της Εξεταστικής

Οριστικό μπάζωμα των κυβερνητικών ευθυνών για το έγκλημα των Τεμπών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Σε μια συζήτηση-παρωδία, όπως ακριβώς και οι τρίμηνες εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής, η «γαλάζια» παράταξη έβαλε οριστική ταφόπλακα στην κοινοβουλευτική διερεύνηση του δυστυχήματος, απόντος μάλιστα του πρωθυπουργού, ο οποίος για πολλοστή φορά έλαμψε διά της απουσίας του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο, δεν ήταν ο μόνος που δεν τίμησε με την παρουσία του τη Βουλή, καθώς και ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής επέλεξε να κρυφτεί, αφού όχι μόνο δεν παρενέβη από βήματος, προκειμένου να απαντήσει στα ομαδικά πυρά σύμπασας της αντιπολίτευσης, αλλά δεν πάτησε καν το πόδι του στη Βουλή.

Τις, αν μη τι άλλο, δικαιολογημένες επιθέσεις της αντιπολίτευσης με φόντο το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών επιχείρησε να αναχαιτίσει ο Μάκης Βορίδης, καταλογίζοντάς της συστηματική απόπειρα εκμετάλλευσης της τραγωδίας. Ο υπουργός Επικρατείας, μάλιστα, έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί πως η κυβέρνηση είναι… τρομερά ανεκτική απέναντι στα κόμματα της αντιπολίτευσης, που επιδιώκουν να αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη, βγάζοντας έτσι το λαϊκιστικό τους μεροκάματο.

«Η κυβέρνηση χειρίστηκε υπεύθυνα, με ακεραιότητα και σεβασμό, την αλήθεια, για να μη συμβεί ξανά κάτι τόσο σοβαρό» υποστήριξε ο Μάκης Βορίδης, ενώ αναφορικώς με το ψήφισμα Καρυστιανού για την άρση της ασυλίας του Κώστα Αχ. Καραμανλή, επέμεινε πως προϋποθέτει συνταγματική αναθεώρηση, κάτι που αποκρύπτεται επί τούτω.

«Γιατί δεν το λέτε αυτό; Ποιος κάνει εκμετάλλευση, εμείς που λέμε την αλήθεια ή εσείς που λέτε ψέματα για να βγει το λαϊκίστικο μεροκάματο;» αναρωτήθηκε, υποστηρίζοντας πως η διαφορά ανάμεσα στην αντιπολίτευση και την κυβέρνηση είναι το ποιος θέλει να βγάλει πολιτικά οφέλη και ποιος θέλει να φανεί πραγματικά η αλήθεια.

Η μαραθώνια συζήτηση στην Ολομέλεια στιγματίστηκε από πολλαπλά επεισόδια, διαξιφισμούς και εντάσεις. Μεταξύ άλλων, η Ν.Δ. ήρθε σε ρήξη -αρκετές φορές, μάλιστα- με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, με την τελευταία να καταγγέλλει, απευθυνόμενη στα «γαλάζια» έδρανα, πως «σκοτώσατε 57 ανθρώπους». Μάλιστα, επιτέθηκε προσωπικά στον Δημήτρη Μαρκόπουλο, σχολιάζοντας πως «εμείς δεν πληρωνόμαστε και δεν εξαγοραζόμαστε όπως εσείς».

«Δεν έχω ξανακούσει τέτοια ακραία προσωποποιημένη επίθεση από την εποχή της Χρυσής Αυγής» απάντησε ο Νότης Μηταράκης (Ν.Δ.), σχολιάζοντας πως «πρώτη φορά βλέπω δικηγόρο που έχει επαγγελματική σχέση με δυστύχημα να εκμεταλλεύεται την κοινοβουλευτική του ιδιότητα για να προωθήσει το επαγγελματικό του έργο». Στην κόντρα παρενέβη και ο Μάκης Βορίδης, σχολιάζοντας πως ο τοξικός και διχαστικός λόγος και όλοι όσοι τον εκπροσώπησαν έχουν καταρρεύσει πολιτικά και, παρ’ όλ’ αυτά, ορισμένοι θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν καριέρα με αυτόν τον τρόπο.


Φάμελλος: Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην υπάρχει καμιά γκρίζα ζώνη

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, καταγγέλλοντας πως με τη φυγομαχία του πρωθυπουργού ολοκληρώνεται η συγκάλυψη της τραγωδίας. Ο κ. Φάμελλος επέμεινε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για να οδηγηθούν στην τακτική Δικαιοσύνη πολιτικά πρόσωπα, προκειμένου να μην αμνηστευτούν, έχοντας μάλιστα «μπρα ντε φερ» με τον Μάκη Βορίδη.

«Κατάλαβα ότι έχετε αποχρώσες ενδείξεις για τέλεση ποινικών αδικημάτων από υπουργούς. Θα καταθέσετε πρόταση προανακριτικής; Εμφανίζεστε ως διαπρύσιος κήρυκας και μας εγκαλείτε επειδή εμείς δεν αναγνωρίζουμε ποινικές ευθύνες. Θα καταθέσετε τέτοια πρόταση; Ναι ή όχι;» ρώτησε ο υπουργός Επικρατείας, με τον Σωκράτη Φάμελλο να σημειώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε σχετική κοινοβουλευτική πρωτοβουλία, καθώς αυτή θα απορριφθεί, όπως εκτίμησε, από τις ψήφους της συμπολίτευσης.

Hθικό και πολιτικό δίλημμα

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται μπροστά σε ένα μεγάλο ηθικό και πολιτικό δίλημμα, καθώς από τη μια έχει ενδείξεις για παραλείψεις υπουργών που συνδέονται αιτιωδώς με το δυστύχημα, ωστόσο, εάν καταθέσει αίτημα για σύσταση προανακριτικής, αυτό δεν θα εγκριθεί. «Εμείς λέμε να πάρει απόφαση η Βουλή ομόφωνα και να αποφασίσει η Δικαιοσύνη να ελέγξει όλα τα παραπτώματα των πολιτικών προσώπων. Αντέχετε;» διερωτήθηκε, προκαλώντας την αντίδραση του Μάκη Βορίδη, που σχολίασε πως η αντιπολίτευση δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να καταθέσει μια αναλυτική πρόταση με περιγραφή των συγκεκριμένων αδικημάτων.

Από εκεί και πέρα, ο Σωκράτης Φάμελλος υποστήριξε πως έχει ανοίξει ο δρόμος για να εξεταστεί η υπόθεση αυτή και στο Ευρωκοινοβούλιο. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην υπάρχει καμιά γκρίζα ζώνη σε όλες τις πτυχές του δυστυχήματος των Τεμπών» ανέφερε, ενώ πρόσθεσε πως έχει ξεφύγει η κατάσταση από τα χέρια της κυβέρνησης, καθώς έχει περάσει το σκάνδαλο της συγκάλυψης από τα σύνορα της χώρας. Μάλιστα, όπως κατήγγειλε, «παρά τις συντονισμένες προσπάθειες της κυβέρνησης και των φιλικών της μέσων ενημέρωσης να μειωθεί το κοινωνικό αποτύπωμα αυτού του εγκλήματος, όπως είδαμε και τη Δευτέρα με την αποσιώπηση της παρέμβασης της κυρίας Καρυστιανού στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, η εθνική τραγωδία των Τεμπών έχει σημαδέψει τη χώρα μας».


Βελόπουλος: Ο Μητσοτάκης φυγομαχεί. Είναι ρίψασπις

Την απουσία Μητσοτάκη από τη χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια στηλίτευσε ο Κυριάκος Βελόπουλος, σχολιάζοντας πως είναι ύβρις να απουσιάζει από τη Βουλή ο ηθικός αυτουργός των εγκλημάτων στα Τέμπη. «Φυγομαχεί. Είναι ρίψασπις» ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, απαντώντας, μάλιστα, σε όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός από τηλεοπτικού άμβωνος περί χτισίματος καριέρας ορισμένων με φόντο την τραγωδία των Τεμπών. «Αυτός που έκανε καριέρα πάνω στους νεκρούς στο Μάτι μιλάει για τον έντιμο αγώνα μας. Ντροπή» ανέφερε ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος έστρεψε τα βέλη του και στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «είστε ίδιοι και πανομοιότυποι. Δεν ξεχνάμε το Μάτι. Μην απεκδύεστε της ευθύνης σας». Οσο για τις αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου σε πολιτικές βδέλλες, σχολίασε δηκτικά πως «τολμούν και μιλούν οι βδέλλες της συγκάλυψης του εγκλήματος, της εξουσίας, του κεφαλαίου».


Νατσιός: Hταν ένα κατεξοχήν πολιτικό έγκλημα με διαχρονική ισχύ

Για πολιτικό έγκλημα έκανε λόγο ο Δημήτρης Νατσιός, ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Hταν σίγουρα έγκλημα, ένα κατεξοχήν πολιτικό έγκλημα και μάλιστα με διαχρονική ισχύ, που “έσκασε” στα χέρια της παρούσας κυβέρνησης, η οποία δεν έκανε τίποτε για να το αποτρέψει» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ, ζητώντας εξηγήσεις από την κυβέρνηση και για το μπάζωμα του τόπου του δυστυχήματος. «Αποτέλεσμα αυτής της παράνομης ενέργειας, εν αγνοία των αστυνομικών και λοιπών ανακριτικών Αρχών, ήταν να μην είναι δυνατόν να ερευνηθεί στο πεδίο αν υπήρχαν δείγματα του υλικού που προκάλεσε αυτήν τη μεγάλης ισχύος -υπό μορφή μανιταριού- έκρηξη» ανέφερε ο Δημήτρης Νατσιός.


Πυρά και από Κουτσούμπα, Χαρίτση, Ζωή

Οξεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η αντιπολίτευση, με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να καταγγέλλει πως η κυβέρνηση είναι απολύτως υπόλογη και εκτεθειμένη, κάνοντας λόγο για «προκλητικό πόρισμα συγκάλυψης». «Την πρώτη και βασική πολιτική ευθύνη για το συγκεκριμένο έγκλημα φέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης» ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, προσθέτοντας πως ευθύνεται γιατί η κυβέρνηση της Ν.Δ., παραλαμβάνοντας την αντιλαϊκή σκυτάλη από προηγούμενες, πρωτοστάτησε στην εφαρμογή, με μεγαλύτερη ταχύτητα, της «απελευθέρωσης» των σιδηροδρομικών μεταφορών.

Εκτόξευσε, μάλιστα, βέλη και σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλοντας πως όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν έχουν ευθύνη για την κατάσταση του σιδηροδρόμου. Την ίδια ώρα, σφοδρά πυρά εκτόξευσε και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης. «Εσείς που λέτε ότι θέλετε τόσο πολύ τη διαλεύκανση και να χυθεί άπλετο φως, εφόσον κατατεθεί αίτημα για προανακριτική θα το ψηφίσετε;» διερωτήθηκε, ενώ επιτέθηκε προσωπικά και στον πρωθυπουργό, σχολιάζοντας πως ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε σε αυτήν την τόσο κρίσιμη συνεδρίαση να δηλώσει απών.

«Επιλέγει να κρυφτεί πίσω από τους υπουργούς του και τους βουλευτές του, οι οποίοι βέβαια δεν είναι και πολλοί στην αίθουσα. Ολη η Ελλάδα βοά και ούτε 20 από τους 158 δεν έχουν έρθει να υπερασπιστούν την κυβέρνηση», όπως ανέφερε. «Ακούσαμε ανείπωτα πράγματα. Οτι πήγαν όλα καλά και σκοτώσατε 57 ανθρώπους. Είστε υπαίτιοι και υπόλογοι και γι’ αυτό είστε τόσο λίγοι σήμερα. Διότι ξέρουν οι βουλευτές σας ότι όποιος έρθει σήμερα μπαίνει στο κάδρο της ενοχής» ανέφερε, από την πλευρά της, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου.


Ανδρουλάκης: Διαφθορά, συγκάλυψη και ατιμωρησία είναι το πάγιο μοτίβο σας

Τα αντιπολιτευτικά ντεσιμπέλ ανέβασε από βήματος ο Νίκος Ανδρουλάκης, καταγγέλλοντας πως ο πρωθυπουργός έχει «καβαλήσει το καλάμι της αλαζονείας» και πως είναι «προκλητικά απών» από τη Βουλή. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, παρεμβαίνοντας στη μαραθώνια συζήτηση στην Ολομέλεια επί των πορισμάτων στην εξεταστική για τα Τέμπη, υποστήριξε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης όφειλε να είναι στο Κοινοβούλιο και πως με τη στάση του αυτή γυρνάει την πλάτη στην κοινωνία, αντί να αναλάβει τις ευθύνες του.

Μάλιστα, όπως ανέφερε, τα Τέμπη θα συμβολίζουν για πάντα την ηθική και την πολιτική χρεοκοπία της κυβέρνησης. «Διαφθορά, συγκάλυψη και ατιμωρησία. Αυτό είναι πλέον το πάγιο μοτίβο σας. Είστε μια αγέλη εξουσίας, όταν απειλείστε, μετατρέπεστε σε ύαινες και επιτίθεστε σε πολιτικούς αντιπάλους, αλλά και συγγενείς θυμάτων» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για εξεταστική-παρωδία και επαναφέροντας την πρόταση της «πράσινης» παράταξης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής στη βάση της δικογραφίας της ευρωπαϊκής εισαγγελίας. Σε κάθε περίπτωση, τα περιθώρια αντίδρασης είναι περιορισμένα, καθώς δεν μπορεί να καταθέσει εκ νέου αίτημα για σύσταση προανακριτικής για τα ίδια αδικήματα και την ίδια δικογραφία.

«Πρέπει να λάμψει η αλήθεια»

Στην πραγματικότητα, τα χέρια των κομμάτων είναι δεμένα και μόνο εάν κατατεθεί και νέα δικογραφία, η οποία να αναφέρεται σε πολιτικά πρόσωπα, μπορεί να εκκινήσει τις διαδικασίες ώστε να αιτηθεί τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Και σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, θα πρέπει η δικογραφία να είναι δεμένη ώστε να έχει έστω και την παραμικρή πιθανότητα. Σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε πως βασική αιτία της έλλειψης τηλεδιοίκησης είναι η επιλογή της Ν.Δ. «να στήνει ρουσφετομάγαζα».

«Συμπεριφέρεστε ως μια πολιτική ελίτ που αντιμετωπίζει το κράτος ως λάφυρο, ως επιχείρηση. Γι’ αυτό στέκομαι και στεκόμαστε απέναντι σε αυτές τις πρακτικές. Εχουμε χρέος να σταθούμε απέναντι σε όλα αυτά τα φαινόμενα για το παρόν και το μέλλον του λαού μας. Αλλά πάνω απ’ όλα γιατί πρέπει να λάμψει η αλήθεια. Τη χρωστάμε στις νεότερες γενιές που βγήκαν πέρυσι στους δρόμους συγκινημένες, αγανακτισμένες» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στέλνοντας το μήνυμα πως θα συνεχίσει το πρέσινγκ αναφορικά με τα αίτια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα