Βλέποντας ότι δεν περνά η εκδοχή περί ανθρώπινων λαθών, λένε τώρα, με πρώτο τον Μητσοτάκη, ότι οι… εργασίες έγιναν για να μπουν οι γερανοί ώστε να σωθούν τυχόν επιζώντες
Στην επιχείρηση συγκάλυψης των πραγματικών υπευθύνων για το έγκλημα των Τεμπών η κυβέρνηση χθες προσέθεσε νέα επεισόδια, μετά τη μέχρι τώρα αποτυχημένη προσπάθειά της να επιρρίψει τις ευθύνες σε ανθρώπινα λάθη του σταθμάρχη και των μηχανοδηγών. Βλέποντας ότι η κοινή γνώμη δεν πιστεύει την κυβερνητική εκδοχή περί ανθρώπινων λαθών (είναι χαρακτηριστικό ότι το 77% των ερωτηθέντων σε πρόσφατη δημοσκόπηση της ΑΛΚΟ θεωρεί ότι υπάρχει συγκάλυψη), η κυβέρνηση άλλαξε το αφήγημά της για το μπάζωμα του χώρου, με απώτερο στόχο να απαλλάξει τον τέως περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό αλλά και τον υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο, τον οποίο οι συγγενείς κατονομάζουν ως αυτόν που έδωσε τη σχετική εντολή. Ενώ λοιπόν μέχρι χθες το αφήγημά τους έλεγε ότι το μπάζωμα έγινε για να πατήσουν σταθερά οι γερανοί ώστε να καθαρίσουν τον χώρο, τώρα υποστηρίζουν ότι το μπάζωμα έγινε για να μπουν οι γερανοί και να σώσουν ανθρώπους που τυχόν ήταν ακόμα ζωντανοί!
Πρώτος… αφηγητής αυτού του νέου σεναρίου είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που έφτασε στο σημείο να πει ότι δεν έχει ιδέα για τα βαγόνια που χάθηκαν, ούτε για τα χημικά που μετέφερε το ένα τρένο. Συγκεκριμένα, σχετικά με τα δημοσιεύματα που θέλουν υπόλογη την κυβέρνηση ως προς το μπάζωμα του σημείου και σε όσα ακούγονται περί συγκάλυψης, ανέφερε μιλώντας χθες στον Σκάι πως «έπρεπε να μπει ο γερανός να ψάξει αν υπήρχαν επιζώντες» και τόνισε: «Τα ακούω και εγώ αυτά για τα δύο βαγόνια που κάτι κουβαλούσαν. Πού πήγαν αυτά τα βαγόνια; Εγώ ξέρω ότι όλα αυτά είναι ανυπόστατα». Ανέφερε επίσης πως η Δικαιοσύνη θα δώσει απαντήσεις σε όλα και θα έχει τον τελικό λόγο, και συμπλήρωσε ότι ήταν από τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής του όταν ο ίδιος βρέθηκε στο σημείο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος. «Δεν θα το ξεχάσω ποτέ» είπε και προσέθεσε πως «τιμώ και σκύβω το κεφάλι στις οικογένειες των θυμάτων».
Στη συνέχεια επιτέθηκε στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο, κατηγορώντας τον πως προσπαθεί να χτίσει καριέρα πάνω στην τραγωδία των Τεμπών. «Πρώτος εγώ θέλω να μάθω όλη την αλήθεια» για τα Τέμπη, υπογράμμισε, ενώ προσέθεσε ότι ο σιδηρόδρομος σήμερα είναι όσο ασφαλής θα μπορούσε να είναι με τις διαχρονικές παθογένειες. Για το αν καλύπτονται ευθύνες είπε πως όσοι πιστεύουν ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες πρέπει να καταθέσουν αίτημα προανακριτικής και «πρώτος εγώ θέλω να μάθω όλη την αλήθεια». Στο ίδιο πνεύμα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης χαρακτήρισε συκοφαντικές και ατεκμηρίωτες τις κατηγορίες περί συγκάλυψης, ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση για εργαλειοποίηση του δυστυχήματος. Ωστόσο, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, χθες, επί της ουσίας δίκασε και καταδίκασε τους νεκρούς μηχανοδηγούς, που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, αλλά και τον προφυλακισμένο σταθμάρχη, με επιχειρήματα καφενείου.
Συνεντεύξεις
Σε δύο διαδοχικές συνεντεύξεις του, στον ΑΝΤ1 και τον Real FM, επεσήμανε ότι «όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε τηλεδιοίκηση, όμως εφαρμοζόταν ο κανονισμός ασφαλείας και τα τρένα λειτουργούσαν». Συνεπώς, «οι μηχανοδηγοί έχουν την ευθύνη για την τήρηση του κανονισμού λειτουργίας. Ο σταθμάρχης και οι μηχανοδηγοί διέπραξαν σειρά απαράδεκτων σφαλμάτων. Ολα ήσαν πολύ κακώς καμωμένα από συγκεκριμένους ανθρώπους που δεν έκαναν τη δουλειά τους. (…) Στον σιδηρόδρομο υπάρχει ένας γενικός κανονισμός ασφαλείας, ο οποίος λέει με απόλυτη λεπτομέρεια τα πρωτόκολλα που πρέπει να τηρούνται. Από αυτά έχουν γίνει επτά παραβιάσεις από αυτούς που έπρεπε να τα τηρήσουν. Αν δεν γίνονταν αυτές οι παραβιάσεις, το φοβερό αυτό δυστύχημα δεν θα είχε συμβεί». Αναφερόμενος στον Κώστα Αχ. Καραμανλή, τον απήλλαξε και για τη σύμβαση 717, λέγοντας ότι είχαν δοθεί επτά διαδοχικές παρατάσεις και αυτή που «βαρύνει τον κ. Καραμανλή είναι μία», η έβδομη δηλαδή, η οποία «δόθηκε με σκοπό την επιτάχυνση και ολοκλήρωση του έργου, και τώρα κατηγορούμε τον Καραμανλή για την παράταση που έδωσε».
Δεν θα μπορούσε φυσικά να έχει άλλη γνώμη ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, βουλευτής της Ν.Δ. και πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, στην οποία η κυβερνητική πλειοψηφία εξέδωσε το γνωστό ψήφισμα που αποτελεί «μαύρη σελίδα» στην ιστορία της Ν.Δ. «Ο κύριος Καραμανλής από την πρώτη στιγμή ανέλαβε την πολιτική ευθύνη» είπε και προσέθεσε: «Γιατί εξαιρείτε το ανθρώπινο λάθος έτσι απλά; Μήπως δεν συμφέρει; Το ότι υπήρχε μηχανοδηγός με δύο εγκεφαλικά το έχετε ξεπεράσει έτσι απλά; Γιατί το προσπερνάτε λες και είναι μια λεπτομέρεια; Η Hellenic Train θα μας εξηγήσει -γιατί αυτό δεν απαντήθηκε στην επιτροπή μας- αν έχει control, αν έχει έλεγχο της υγείας των μηχανοδηγών που είναι πάνω στην αμαξοστοιχία;». «Οι Εξεταστικές είναι όργανα διερεύνησης ευθυνών πολιτικών. Δεν υποκαθιστούν τη Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της και προφανώς θα αποφανθεί στην ώρα της» επεσήμανε ο κ. Μαρκόπουλος.
Συμπληρωματική μήνυση από τους συγγενείς θυμάτων εναντίον δέκα πολιτικών προσώπων
Στην αντεπίθεση πέρασαν συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, οι οποίοι κατέθεσαν χθες συμπληρωματική μήνυση εναντίον 10 πολιτικών προσώπων αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων, απαντώντας στο πόρισμα των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που απαλλάσσει τον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή και άλλα κυβερνητικά στελέχη από τις τυχόν ποινικές ευθύνες τους.
Με τη νέα μήνυση οι συγγενείς των θυμάτων ζητούν την κακουργηματική δίωξη 10 πολιτικών προσώπων και επτά στελεχών της HELLENIC TRAIN, της ΕΡΓΟΣΕ, της ΓΑΙΟΣΕ, του ΟΣΕ και της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ), επιδιώκοντας την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο εναντίον όλων όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση. Οι συγγενείς κατονομάζουν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και πολιτικοί, επισημαίνοντας πως γνώριζαν για την κατάσταση κυκλοφορίας του σιδηροδρόμου και επέτρεπαν να κυκλοφορούν τα τρένα χωρίς να έχουν θεσπίσει κανόνες ασφαλείας.
Οπως τονίζεται στη μήνυση, προκύπτει ενδεχόμενος δόλος με βάση τα δεδομένα των ερευνών των πραγματογνωμόνων των συγγενών, ενώ επικαλούνται διάταξη για την άμεση άσκηση δίωξης σε υπουργούς για κακουργήματα που άσκησαν διά παραλείψεως. Γι’ αυτό τον λόγο οι συγγενείς θυμάτων υποστηρίζουν ότι δεν υφίσταται ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και η Δικαιοσύνη μπορεί να τους ασκήσει δίωξη ως φυσικά πρόσωπα. Η μήνυση κατατέθηκε ενώπιον του εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάρισας προκειμένου να διαβιβαστεί στον εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη που χειρίζεται τη δικογραφία για το πολύνεκρο δυστύχημα. Είχε προηγηθεί πριν από μήνες η κατάθεση άλλης μήνυσης από συγγενείς των θυμάτων και τον Σύλλογο Συγγενών Θυμάτων Τεμπών.
«Καταθέτουμε νέα μήνυση για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο στα Τέμπη. Το πόρισμα της Ν.Δ. δείχνει πως γνώριζαν τι έχει συμβεί και προσπαθούσαν να μας παρουσιάσουν ότι όλα είναι ασφαλή» αναφέρει σε ανάρτησή του στα social media ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Χρήστος Κωνσταντινίδης. «Δώδεκα μήνες μετά το έγκλημα των Τεμπών, ο ανθρώπινος παράγοντας συντρέχει και σήμερα. Είμαστε όλοι εν δυνάμει θύματα, δεν έχει φτιάξει τίποτα. Ισως ο ανθρώπινος παράγοντας να αφορά τους υψηλά ιστάμενους, αυτούς που διόρισαν όποιους διόρισαν, αυτούς που δεν έφτιαξαν τα συστήματα ασφαλείας» συμπλήρωσε σε δηλώσεις του.
Ξεπέρασαν το 1.325.378 οι υπογραφές
Περισσότεροι από 2.000 Ελληνες πολίτες υπογράφουν καθημερινά το ψήφισμα για τα Τέμπη, με αποτέλεσμα μέχρι χθες αργά το βράδυ αυτοί που ζητούν την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, όταν προκύπτουν ποινικές ευθύνες, να έχουν ξεπεράσει σε αριθμό το 1.325.378. Ολοι αντιδρούν στις φανερές προσπάθειες συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών.
Προς τον πρόεδρο της Βουλής οδεύουν τα κομματικά πορίσματα
Μπορεί η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, η οποία υποτίθεται πως διερεύνησε τα αίτια της τραγωδίας των Τεμπών, να έριξε προκλητικά αυλαία και τη Νέα Δημοκρατία να μην εντοπίζει πολιτικές ή ποινικές ευθύνες και το πόρισμά της να εγκρίνεται μόνο από τους βουλευτές της συμπολίτευσης, ωστόσο η αντιπολίτευση δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει πίσω και να αφήσει το σκάνδαλο να ξεχαστεί. Ο ογκωδέστατος τόμος με το πόρισμα της πλειοψηφίας και τις πορισματικές θέσεις των κομμάτων θα κατατεθεί στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα και, εάν υποβληθεί αίτημα -από 60 βουλευτές, όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής-, θα συζητηθεί στην Ολομέλεια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί την άμεση παραπομπή στη Δικαιοσύνη του Κώστα Καραμανλή, εκτιμώντας ότι αρκεί να αρθεί η βουλευτική του ασυλία. Μάλιστα, η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε το πόρισμά της στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου να διαβιβαστεί στον εφέτη ανακριτή, να συμπεριληφθεί στη δικογραφία και να αξιολογηθεί. «Εχουμε εντοπίσει ποινικές ευθύνες στον κύριο Καραμανλή, ζητούμε την άρση της βουλευτικής ασυλίας με ερμηνευτική δήλωση από όλη τη Βουλή προκειμένου να πάνε στη Δικαιοσύνη τον υπαίτιο. Εχουμε εντοπίσει ποινικές ευθύνες στον κύριο Καραμανλή και στον κύριο Τριαντόπουλο, ζητούμε την ποινική διερεύνηση και για όλους» δήλωσε ο Βασίλης Κόκκαλης, εξερχόμενος του Αρείου Πάγου, ενώ από την πλευρά του ο Γιάννης Σαρακιώτης σημείωσε πως η ελληνική κοινωνία και οι συγγενείς των θυμάτων έχουν στραμμένα τα βλέμματα σε εμάς και στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση, αλλά και στην ελληνική Δικαιοσύνη, και οφείλουμε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να σταθούμε άξιοι των περιστάσεων. Από την άλλη, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά ζητούν προανακριτική επιτροπή για πολιτικά πρόσωπα, ωστόσο οι θέσεις τους δεν πέρασαν από τη σχετική ψηφοφορία στην εξεταστική. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να ζητήσουν εκ νέου τη σύσταση προανακριτικής, στη βάση δικογραφίας που θα έρθει στη Βουλή.
Νέα δικογραφία
Υπενθυμίζεται πως δεν μπορεί να υπάρξει αίτημα για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής στη βάση της δικογραφίας της ευρωπαϊκής εισαγγελέως με επίκεντρο την επίμαχη σύμβαση 717, καθώς είχε απορριφθεί το σχετικό αίτημα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Επομένως, θα πρέπει να υπάρξει νέα δικογραφία. Αυτό που επισημαίνεται από την πλευρά των βουλευτών είναι ότι, δεδομένου ότι τα πρακτικά της εξεταστικής θα φτάσουν στα χέρια του εφέτη ανακριτή Λάρισας, εκείνος θα κρίνει εάν υπάρχει θέμα με πολιτικά πρόσωπα και θα στείλει αμελλητί τη δικογραφία στη Βουλή. Σε αυτή την περίπτωση, η Βουλή θα μπορεί να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει ή όχι στη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής, κατόπιν αιτήματος από 30 βουλευτές.
Βεβαίως, απαιτείται η πλειοψηφία 151 βουλευτών στη σχετική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής, επομένως εκτιμάται πως η Νέα Δημοκρατία θα υψώσει ξανά με τις αρνητικές της ψήφους τείχος προστασίας στον Κώστα Καραμανλή, στον Χρήστο Τριαντόπουλο και συνολικώς σε όλους τους συναρμόδιους υπουργούς της προηγούμενης περιόδου.