Εύλογα ερωτήματα για το αν εξυπηρετούν εθνικά συμφέροντα ή προσωπικές επιδιώξεις οι αναφορές του μετά την επίθεση στην Οδησσό
Με υψηλούς τόνους κατά της Ρωσίας, που προκαλούν εύλογα ερωτήματα για το αν εξυπηρετούν εθνικά συμφέροντα ή προσωπικές επιδιώξεις, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μία ημέρα μετά την επίθεση στην Οδησσό, έστειλε μήνυμα προς τη Μόσχα, από το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Βουκουρέστι, λέγοντας: «Δεν θα φοβηθούμε, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία και τους γενναίους πολίτες της για όσο χρειαστεί και παραμένουμε ενωμένοι σε αυτό το θέμα».
Αργότερα, στο πλαίσιο συνομιλίας του με Ελληνες δημοσιογράφους, αναφερόμενος στην πυραυλική επίθεση των ρωσικών δυνάμεων κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στην Οδησσό, είπε πως «εκεί αντιλαμβάνεται κανείς τι σημαίνει πόλεμος. Εμείς ήμασταν εκεί επτά ώρες. Για τους Ουκρανούς είναι καθημερινή πραγματικότητα. Και αυτό επιβεβαιώνει την ορθότητα της επιλογής της Ε.Ε. να στηριχθεί η Ουκρανία απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα» και πρόσθεσε: «Ολοι μας ανησυχήσαμε. Αν σκεφτείτε ότι ήμασταν σε ανοιχτό χώρο, χωρίς τη δυνατότητα να καλυφτούμε οπουδήποτε, ήταν κάτι πολύ άγριο». Ο πρωθυπουργός ήταν ο τελευταίος από τους ηγέτες που ανέβηκαν στο βήμα του συνεδρίου και δεν μίλησε μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για τις επερχόμενες ευρωεκλογές, τις γεωπολιτικές, τις οικονομικές και τις κοινωνικές προκλήσεις στον ορίζοντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την Ελλάδα, αλλά και τις προτεραιότητες των Βρυξελλών, με αιχμή την ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης αλλά και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
«Βρισκόμαστε σε αυτήν την ιστορική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα για μια μάχη η οποία πραγματικά θα ορίσει το μέλλον μας, το μέλλον της Ευρώπης» είπε και εξήρε τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος: «είμαστε πραγματικά πρωτοπόροι στην προετοιμασία της Ενωσης για τη νέα πραγματικότητα, την οποία πλέον καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε». «Αντιμετωπίσαμε την προκλήσεις αυτές με ενότητα, αλληλεγγύη. Εργαστήκαμε μαζί για να καταστήσουμε πιο ανθεκτική την Ευρώπη και να είναι πιο εύκολες οι συνθήκες και η επιστροφή στην κανονικότητα, δημιουργήσαμε νέες θέσεις εργασίας, ενισχύσαμε την κοινωνική συνοχή, επιταχύναμε την οικονομική» πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τη συνεχάρη για τον ρόλο που έπαιξε σε μια περίοδο με «μια πρωτοφανή πανδημία, η οποία πραγματικά συγκλόνισε όλο τον πλανήτη, έναν παράνομο και κτηνώδη πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης και μία ενεργειακή κρίση, η οποία απείλησε να αποσταθεροποιήσει τις οικονομίες μας». Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη δική της ομιλία ανταπέδωσε στον πρωθυπουργό τις φιλοφρονήσεις, λέγοντας «είμαστε περήφανοι επειδή επανέφερε την Ελλάδα στον δρόμο της επιτυχίας».
Υποψήφια
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χρίστηκε χθες και επισήμως από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) υποψήφια για μια δεύτερη πενταετή θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Φον ντερ Λάιεν υποστηρίχθηκε ευρέως από τα παρόντα μέλη (400 ψήφοι υπέρ, 89 κατά), ανακοίνωσε από το βήμα μια εκπρόσωπος του ΕΛΚ μετά το τέλος της ψηφοφορίας. Η προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα κριθεί μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Η ίδια, μιλώντας στο συνέδριο του ΕΛΚ, ανέφερε τον πόλεμο στην Ουκρανία, την κρίση στη Γάζα που αποσταθεροποιεί τη Μέση Ανατολή και την άνοδο της Κίνας ως τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η 27μελής Ε.Ε. των 450.000.000 κατοίκων.
Επίσης το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο συνέδριό του υιοθέτησε το προεκλογικό του μανιφέστο με το οποίο η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά μπαίνει και επίσημα στην προεκλογική της εκστρατεία με το βλέμμα στο ορόσημο του Ιουνίου. Τέλος, στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά το τέλος του συνεδρίου ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, εν όψει των ευρωεκλογών, τόνισε: «Βλέπω το ΕΛΚ ενωμένο και συντεταγμένο πίσω από την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και πολιτικά δικαιωμένο για τις επιλογές που έκανε. Προσερχόμαστε με ισχυρή πολιτική πλατφόρμα στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Το ΕΛΚ είναι αναντικατάστατος εταίρος στις διαπραγματεύσεις της επόμενης μέρας».