Στόχος του Αλβανού πρωθυπουργού δεν είναι μόνο η πολιτική εξόντωση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, αλλά και η γελοιοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης
Μια δίκη σε ευρωπαϊκά πρότυπα δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει στην Αλβανία του Εντι Ράμα. Αυτό ήταν ήδη γνωστό πριν από την απόφαση για τον Μπελέρη. Ετσι, η χθεσινή καταδίκη για τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας δεν θεωρείται έκπληξη.
- Από τον Βασίλη Γαλούπη
Ηταν η πλέον αναμενόμενη εξέλιξη, αφού αυτή ήταν η εκπεφρασμένη επιθυμία του Αλβανού πρωθυπουργού σε μια χώρα όπου η Δικαιοσύνη είναι φερέφωνό του και δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε κατ’ ελάχιστον στους ευρωπαϊκούς κανόνες για το κράτος δικαίου. Ο προφυλακισμένος Μπελέρης καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση για απόπειρα εξαγοράς ψήφων, ενώ σε 18 μήνες με 3ετή αναστολή καταδικάστηκε ο στενός συνεργάτης του Παντελής Κοκαβέσης.
Στην απολογία του ο εκλεγμένος δήμαρχος άσκησε σφοδρή κριτική στη διαδικασία, κάνοντας λόγο για δίκη «που θα μπορούσε να γίνει μια φορά κι έναν καιρό, αλλά όχι σε ένα ευρωπαϊκό κράτος εν έτει 2024, όπου επισήμως δεν βρισκόμαστε σε δικτατορία». Διαμαρτυρήθηκε πως τα εισαγγελικά πορίσματα «δείχνουν ξεκάθαρα μια μνημειολογία ανυπόστατων ψεμάτων» και σχολίασε πως οι εισαγγελείς μπορούν με… υπερηφάνεια να στείλουν τα πορίσματα στους πολιτικούς προϊσταμένους τους, «με το μήνυμα ότι η αποστολή ολοκληρώθηκε επιτυχώς».
Ο Μπελέρης κατηγόρησε το δικαστήριο ότι δεν υποχρέωσε την κρατική αστυνομία να υποβάλει την παράνομη απόφαση για την πληρωμή του μάρτυρα, όπως και ότι δεν κάλεσε τον μάρτυρα στο ακροατήριο για αντιπαράθεση με το πρόσωπο της φωτογραφίας που η Εισαγγελία ισχυρίζεται ότι είναι ο μάρτυρας. Νωρίτερα, με επιστολή του, ο Μπελέρης απευθύνθηκε στους πρέσβεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αλβανία. Η Ε.Ε. με αντιπροσωπία της παρακολουθεί στενά τις διαδικασίες όλους αυτούς τους μήνες.
Μετά την απόφαση δήλωσε: «Ηταν μια δίκη-παρωδία. Με πλαστό ποινικό μητρώο, χωρίς αποδείξεις, χωρίς άλλους μάρτυρες, εκτός από έναν που χρηματιζόταν από την αστυνομία, με “διορισμένη” δικαστή, μέσα σε ένα γυάλινο κλουβί, χωρίς επικοινωνία με τον δικηγόρο μου, το αλβανικό δικαστήριο με καταδίκασε σε δύο χρόνια φυλάκιση. Το έγκλημά μου είναι ότι εμείς οι Χειμαρραίοι θέλουμε να είμαστε οι κύριοι της προγονικής μας γης. Το έγκλημά μου είναι ότι οι συμπατριώτες μου Χειμαρραίοι με εξέλεξαν δήμαρχο ενάντια στα σχέδια του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα. Ευρωπαϊκή Ενωση και ΗΠΑ, αυτή είναι η Δικαιοσύνη που θέλετε για εμάς;»
Οι συνήγοροί του αναμένεται να υποβάλουν έφεση κατά της απόφασης του αλβανικού δικαστηρίου. Αμεση ήταν και η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ μετά την έκδοση της απόφασης: «Η καταδικαστική απόφαση εντείνει τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν σχετικά με την αντικειμενικότητα της διαδικασίας. Και τούτο λόγω κλονισμού του τεκμηρίου αθωότητας, εξαιτίας έξωθεν δηλώσεων και πράξεων που συνηγορούσαν υπέρ της καταδίκης και δεδομένου ότι η τελική ποινή είναι προφανώς δυσανάλογη σε σχέση με την έκταση του φερόμενου αδικήματος».
Το υπουργείο Εξωτερικών καταλήγει ότι «η επιμέτρηση της ποινής, ώστε να μην αποφυλακιστεί, εμποδίζει τον εκλεγμένο δήμαρχο να αναλάβει, έστω σήμερα, τα καθήκοντά του και διατηρεί στη δημαρχία τον ηττηθέντα υποψήφιο, παρά τη ρητή προ μηνών δικαστική απόφαση που επέβαλε την άμεση απομάκρυνσή του. Η επιλεκτική εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων και η προεξόφληση δικαστικών κρίσεων δεν συνάδει με τις αρχές του κράτους δικαίου. Η ελληνική κυβέρνηση θα παρακολουθεί στενά την υπόθεση και προσβλέπει σε μια δίκαιη και αντικειμενική κρίση στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας».
Οι ευρωπαϊκές πιέσεις που δέχεται η Αθήνα για να δεχτεί την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε. ήταν ισχυρές το προηγούμενο διάστημα. Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς έχει ήδη διαμηνύσει μέσω διπλωματικών διαύλων ότι δεν πρέπει να «διμεροποιούνται» οι ενταξιακές διαδικασίες, με την Αθήνα να επαναλαμβάνει ότι προϋπόθεση είναι η υπόθεση Μπελέρη. Οι οιωνοί για την έφεση είναι εξίσου αποθαρρυντικοί. Ο εκδικητικός Ράμα θέλει να τον θέσει εκτός πολιτικής δράσης και να του απαγορεύσει ουσιαστικά να αναλάβει έστω και για μερικές ημέρες καθήκοντα δημάρχου.
Το σχέδιο του Ράμα για την πολιτική εξόντωση του Μπελέρη είναι σε πλήρη εξέλιξη, με σύμμαχο την αλβανική Δικαιοσύνη. Ο Αλβανός πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί ότι η ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας θα σημάνει και την προκήρυξη νέων εκλογών για τη Χειμάρρα. Ομως, μια πιθανή καταδίκη και στην έφεση θα σημάνει αυτόματα πως, λόγω βεβαρημένου μητρώου, ο Μπελέρης δεν θα έχει το δικαίωμα να κατέβει σε άλλες εκλογές. Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ήδη στα αλβανικά ΜΜΕ διακινούνται διαρροές περί μαγνητοφωνημένων συνομιλιών του Μπελέρη με κυβερνητικά στελέχη στην Ελλάδα που μπορεί, εάν δουν το φως, να φέρουν σε δύσκολη θέση την Αθήνα.
Αλλωστε, ο Μπελέρης λειτουργεί ως «όχημα» προκειμένου ο Ράμα να γελοιοποιήσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς και να φτάσει μέχρι τον αφανισμό της ελληνικής μειονότητας. Η συγκεκριμένη απόφαση είναι η «απάντηση» των Αλβανών στις πρωτοβουλίες Μητσοτάκη και Παπασταύρου υπέρ του Μπελέρη (που μάλλον δεν ήταν και τόσο… θερμές). Οπως αποδείχτηκε ο Ράμα χλεύασε και τους δύο. Ο Ράμα μπορεί να «πουλάει» ευρωπαϊσμό, αλλά η χώρα του απέχει… μίλια από την Ε.Ε., κάτι που οφείλει να πιστοποιεί διαρκώς η Ελλάδα. Αλλωστε, μόλις το 2017 ο Αλβανός πρωθυπουργός είχε πιαστεί «στα πράσα» να συνεννοείται με μέλη του οργανωμένου εγκλήματος για νοθεία στις εκλογές εκείνης της χρονιάς με οργανωμένη δωροδοκία κι εκφοβισμούς ψηφοφόρων. Οι πρακτικές διαφθοράς είναι η μοναδική πραγματική «βιτρίνα» που έχει να παρουσιάσει η θητεία του Ράμα…
ΦΡΕΝΤΙ ΜΠΕΛΕΡΗΣ
Εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Γεννήθηκε το 1972 στη Χειμάρρα. Σπούδασε στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων στο Πάντειο και από νεαρή ηλικία ενεπλάκη με την Αυτοδιοίκηση, διεκδικώντας τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Το 2015 κατέβηκε για πρώτη φορά στις εκλογές στον Δήμο Χειμάρρας, χωρίς ωστόσο να επικρατήσει. Τον Μάιο του 2023, δύο ημέρες πριν από τις εκλογές στις οποίες νίκησε, συνελήφθη με την κατηγορία εξαγοράς ψήφων. Παρέμεινε προφυλακισμένος, με αντιπροσωπία της Ε.Ε. να παρακολουθεί στενά τις διαδικασίες.