Είπε ότι ήταν «100% λάθος» η απόφασή του να μπλοκάρει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ
Πολλές ειδήσεις έβγαλε το συνέδριο της «Καθημερινής». Δεν ήταν μόνο ο Αλέξης Τσίπρας, που αποφάσισε την αυτοαποκαθήλωσή του, αλλά και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία, εκτός από την προσπάθειά της να μας πείσει ότι πρέπει να κάνουμε βήματα πίσω για να επιτευχθεί μια συμφωνία με την Τουρκία, φρόντισε να αποκηρύξει τη θητεία της ως υπουργού Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή όσον αφορά το θέμα των Σκοπίων.
Η Ντόρα Μπακογιάννη όχι μόνο εκθείασε τις διαπραγματευτικές ικανότητες του Νίκου Κοτζιά, του αρχιτέκτονα της προδοτικής Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά είπε ότι ήταν λάθος το βέτο που είχε βάλει το 2008 ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. «Εκατό τοις εκατό ήταν λάθος» είπε η κυρία Μπακογιάννη και συνέχισε να μιλά για εκείνη την περίοδο ουσιαστικά ασκώντας σκληρή κριτική στις δικές της πράξεις, αλλά και σε αυτές του Κώστα Καραμανλή όσον αφορά το βέτο: «Δεν έπρεπε να είχε λεχθεί και δεν το λέγαμε ποτέ στο υπ. Εξωτερικών. Απειλούσαμε με βέτο… Περάσαμε πολύ δύσκολα εκείνο το εξάμηνο. Εγώ διαπραγματευόμουν διαρκώς το ζήτημα της ονομασίας. Ο Γκρουέφσκι όμως “κοιτούσε τα παπούτσια του”, δεν ήθελε να κάνει το βήμα. Ημασταν αποφασισμένοι, αν υπήρχε λύση, να προχωρήσουμε».
Ξέχασε γρήγορα
Οσον αφορά τα πεπραγμένα Τσίπρα και Κοτζιά, που χάρισαν τη Μακεδονία στους Σκοπιανούς, η κυρία Μπακογιάννη ξέχασε γρήγορα τη διαφορετική πολιτική που είχε η Ν.Δ. και δήλωσε ότι το ζήτημα της ονομασίας ήταν μια επιτυχία της διαπραγμάτευσης του Νίκου Κοτζιά και από τα προβλεπόμενα στη Συμφωνία των Πρεσπών διαφωνούσε μόνο στα ζητήματα της ταυτότητας και της γλώσσας.
Τελικά η κυρία Μπακογιάννη, η οποία εμφανίστηκε στη γραμμή Γεραπετρίτη και φυσικά σε αυτήν του Κυριάκου Μητσοτάκη όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ρωτήθηκε για τα χωρικά ύδατα στο συγκεκριμένο συνέδριο και ζήτησε εθνική συναίνεση για να προχωρήσουμε σε λύση. Αυτό που δεν είπε όμως είναι πόσο πρέπει να υποχωρήσει η Ελλάδα επειδή το γιατί το υπονόησε: «Δεν είναι αυτό το θέμα μας σήμερα. Για την Ελλάδα υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας με αυτά τα δεδομένα; Κατά τη γνώμη μου υπάρχει, όμως το ταγκό θέλει δύο. Αν όμως δοθεί η πραγματική ευκαιρία, θα πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει; Εδώ υπάρχει η προϋπόθεση της εθνικής συναίνεσης πάνω σε αυτό το θέμα».
Η κυρία Μπακογιάννη λίγες ημέρες έπειτα από αυτά που είπε στην «Καθημερινή» απάντησε μέσω του Χ (πρώην twitter) και στον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είδε βήματα υποχώρησης στα λεγόμενά της. Ετσι απέδειξε ότι οι δηλώσεις δεν έγιναν από λάθος: «Εάν η αναζήτηση της αναγκαίας εθνικής συναίνεσης σε μείζονα θέματα εξωτερικής πολιτικής “μυρίζει διάθεση συνθηκολόγησης”, κάτι δεν πάει καλά στο βασίλειο της Δανιμαρκίας».