Ο υπουργός Αμυνας έχει θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα τον μετασχηματισμό των Ε.Δ. και χαρακτηρίζει αυτή την αναγκαία μεταρρύθμιση προϋπόθεση εθνικής επιβίωσης
Αποφασισμένος να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στο στράτευμα είναι ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος έχει θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα τον μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων και φυσικά την προσαρμογή τους στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα και των νέων ζητημάτων ασφαλείας που προκύπτουν σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο. Ο υπουργός, μάλιστα, χαρακτηρίζει αυτή την αναγκαία μεταρρύθμιση προϋπόθεση εθνικής επιβίωσης. «O τομέας της Εθνικής Αμυνας πρέπει να κάνει μια τεράστια μεταρρύθμιση, γιατί ο κόσμος αλλάζει, ο κόσμος μεταβάλλεται.
Υψηλή στρατηγική
Και η ύπαρξη ενός στέρεου αμυντικού μηχανισμού είναι προϋπόθεση εθνικής επιβίωσης» είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας σε εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας, δείχνοντας πως απόλυτη προτεραιότητά του είναι η εφαρμογή μιας νέας υψηλής στρατηγικής και όχι απλά η διαχείριση των κρίσεων που θα προκύπτουν. Ο ίδιος μάλιστα, κόντρα στο αφήγημα του Μαξίμου, που μεταφράζει το καλό κλίμα των τελευταίων μηνών μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας σε στρατηγική σύγκλισης, τόνισε πως ο Στρατός θα προστατεύσει με κάθε τρόπο όποιον επιβουλεύεται την εθνική κυριαρχία.
«Δεν έχει καμιά έννοια τι έχεις μέσα σε ένα σπίτι, αν δεν μπορείς να κρατήσεις οποιονδήποτε το επιβουλεύεται έξω από την πόρτα. Εάν οποιοσδήποτε επιβουλεύεται το σπίτι σου, μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να ανοίξει την πόρτα και να μπει μέσα – οτιδήποτε και αν φτιάξεις μέσα στο σπίτι δεν έχει καμιά σημασία» υπογράμμισε. Για τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα ο υπουργός τόνισε τη σημασία των F-35, όμως απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στα «σαπάκια» που ετοιμάζονται να δώσουν στη χώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες.
«Δίπλα στα F-16 Viper που ήδη έχουμε, δίπλα στα Rafale που ήδη έχουμε, τα καλύτερα αεροσκάφη στην περιοχή, θα προσθέσουμε και το πιο σύγχρονο όπλο που έχει οποιαδήποτε αεροπορία στον κόσμο, το F-35, το πιο σύγχρονο που υπάρχει». Πρέπει, συνέχισε, «να φτιάξουμε το πιο ισχυρό Πολεμικό Ναυτικό που είχαμε ποτέ. Και το κάνουμε αυτό σχεδιάζοντας το αύριο. Θα πάρουμε τις τρεις λαμπρές φρεγάτες Belharra, τα πιο σύγχρονα πλοία στη Μεσόγειο. Αλλά σχεδιάζουμε επίσης πώς θα κατασκευάσουμε τη φρεγάτα που θα μας φτάσει στον επόμενο αιώνα και θα τη ναυπηγήσουμε στην Ελλάδα και θα δώσουμε δουλειές και υπεραξία στη δική μας ναυπηγική βιομηχανία». Ο υπουργός όμως φαίνεται πως είναι αποφασισμένος να βάλει -επιτέλους- την Ελλάδα στον κόσμο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Η Τουρκία, άλλωστε, στο κομμάτι αυτό βρίσκεται χιλιόμετρα μπροστά από την Ελλάδα, έχοντας όχι μόνο έναν στόλο από drones που αλωνίζουν στο Αιγαίο, αλλά και έχοντας μετατραπεί σε έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς. «Πρέπει να περάσουμε σε νέα συστήματα, μικρότερης αξίας, αλλά μεγαλύτερης δυνατότητας. Δεν μπορεί η Ελλάδα να μην κατασκευάζει drones» είπε και συμπλήρωσε πως «θα φτιάξουμε οχήματα όχι μόνο στον αέρα, αλλά ακόμα στη θάλασσα και κάτω από τη θάλασσα. Θα αλλάξουμε τελείως σκηνικό». Τέλος, όσον αφορά τη θητεία, ο κ. Δένδιας επεσήμανε την ανάγκη να αλλάξει: «Οχι να τη μειώσουμε. Να την αλλάξουμε, ώστε ο κληρωτός, ο έφεδρος να εκπαιδεύεται πραγματικά, όχι μόνο να κάνει σκοπιά και να κάνει αγγαρεία. Να αποκτήσει ψηφιακές δεξιότητες, να γίνει ένα πραγματικό εργαλείο μάχης για τον Ελληνικό Στρατό».