Επί ώρες ο μηχανισμός του Μαξίμου αποσιωπούσε την πρόταση Δένδια να ηγηθεί η Ελλάδα της ευρωπαϊκής αποστολής, ενώ την ίδια στιγμή ο Γεραπετρίτης… ορκιζόταν πίστη στους Αμερικανούς
Η τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στην Ερυθρά Θάλασσα φέρνει στο προσκήνιο μια σύγκρουση που κρατάει πάνω από πενήντα χρόνια στους κόλπους της Ενωμένης Ευρώπης ανάμεσα σε εκείνους που θέλουν τη γηραιά ήπειρο αυτόνομο πρωταγωνιστή των εξελίξεων και εκείνους που αποζητούν τη θαλπωρή των Ηνωμένων Πολιτειών στα ζητήματα ασφάλειας και άμυνας.
Αυτή η σύγκρουση φαίνεται πως έχει ξεσπάσει για τα καλά και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με το Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών να μπαίνουν στη σειρά των χωρών που θέλουν να ενισχύσουν τις αμερικανικές πρωτοβουλίες εναντίον των ανταρτών της Υεμένης Χούθι και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας να θέτει ως ύψιστης σημασίας την αυτόνομη δράση της Ενωμένης Ευρώπης με στόχο να υπερασπιστεί τα ζωτικά της συμφέροντα. Η σύγκρουση αυτή αποτυπώθηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τη χθεσινή ημέρα, με τον Γιώργο Γεραπετρίτη να μένει πιστός στη συμφωνία Μητσοτάκη και Μπλίνκεν για αρωγή της Ελλάδας στις αμερικανικές επιχειρήσεις και τη σχεδόν ταυτόχρονη πρόταση Δένδια η Ελλάδα να ηγηθεί της ευρωπαϊκής αποστολής στην Ερυθρά Θάλασσα, πρόταση μάλιστα που έγινε δεκτή από τους Ευρωπαίους.
Οι διαφορετικές προσεγγίσεις που εκφράστηκαν την ίδια ημέρα από τους δύο πυλώνες που συνθέτουν την παρουσία της Ελλάδας στο εξωτερικό φαίνεται πως οδήγησαν σε «βραχυκύκλωμα» ακόμα και τον προπαγανδιστικό μηχανισμό του Μαξίμου, που αποσιώπησε για ώρες την πρωτοβουλία του Νίκου Δένδια. Συγκεκριμένα, προσερχόμενος στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Αμυνας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, ο Ν. Δένδιας δήλωσε τα εξής: «Θα μιλήσουμε σήμερα, εκτός από την Ουκρανία, για την Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα. Αφενός μεν για να δούμε τι ευκαιρίες υπάρχουν για την ενίσχυση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, αλλά και για να δούμε τι συμβατότητες μπορεί να δημιουργηθούν για το Ελληνικό Σύστημα Αμυντικής Καινοτομίας το οποίο προσπαθούμε να δημιουργήσουμε. Επίσης, θα συζητήσουμε για την ευρωπαϊκή επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα και θα προτείνω, θα προσφέρω, να αναλάβει η Ελλάδα τη διοίκηση της επιχείρησης, όπως επίσης θα προσφέρω το στρατηγείο της Λάρισας ως στρατηγείο για την επιχείρηση».
Σχεδόν την ίδια ώρα ο Γιώργος Γεραπετρίτης, από βήματος Βουλής, επιβεβαίωνε τη συμμετοχή της χώρας στην επιχείρηση που ηγείται το Ηνωμένο Βασίλειο με τις ευλογίες της Ουάσινγκτον, με μια φρεγάτα που θα έχει αμυντικό και συνοδευτικό χαρακτήρα στην επιχείρηση για την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.
Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία για τη συμμετοχή της Ελλάδας στις επιχειρήσεις με ονομασία «Prosperity Guardian» επετεύχθη μεταξύ του πρωθυπουργού και του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ανδρών στα Χανιά. Η κυβέρνηση, άλλωστε, της Αθήνας έχει αποδείξει πως οι παραινέσεις των Αμερικανών και οι προτροπές τους υλοποιούνται πάντα και χωρίς καμία καθυστέρηση από το Μαξίμου. Αυτό που μένει να φανεί αυτή τη φορά είναι αν η προσπάθεια του Νίκου Δένδια η Ελλάδα να ηγηθεί και να δράσει εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου θα καταφέρει να κυριαρχήσει και να μεταφραστεί σε πράξη.