Το 1973, λίγο πριν από την πτώση της χούντας, η ετήσια στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ελλάδα (σε τιμές εκείνης της εποχής) ήταν 73 εκατ. δολάρια.
Το 1981, επί κυβέρνησης Γ. Ράλλη, ανήλθε σε 180 εκατ. δολάρια και καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80, επί Αν. Παπανδρέου, κυμαινόταν, σε γενικές γραμμές, στην ετήσια ζώνη των 200 εκατ., ακολουθώντας την αναλογία 7:10 στη βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ελλάδα και την Τουρκία.
Τον Ιούλιο του 1990, κατά την υπογραφή της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ (MDCA), ο πρωθυπουργός Κων. Μητσοτάκης, ο υπουργός Εξωτερικών Αντ. Σαμαράς και ο πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον και κύριος διαπραγματευτής, πρέσβης Χρ. Ζαχαράκις, επέτυχαν το (ως τότε και έκτοτε) απόλυτο ρεκόρ: δωρεάν χρηματοδότηση 345.000.000 δολαρίων, διαγραφή οφειλής 50.000.000 δολαρίων, 28 Φάντομ (F-4Ε), 28 Κορσέρ (Α-7), 6 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας Ρ3Α, 4 αντιτορπιλικά Adams και υπόσχεση (που τηρήθηκε) για την παραλαβή από τις χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας μεγάλων ποσοτήτων υλικού που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα.
Η τεράστια βοήθεια δόθηκε από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα σε μία εποχή που είχε ήδη πέσει το Τείχος του Βερολίνου και διαλυόταν το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, ενώ η Ελλάδα και η Τουρκία είχαν ήπιες σχέσεις λόγω των συναντήσεων Παπανδρέου – Οζάλ στο Νταβός το 1988 και το 1989 και των φιλικών δεσμών Μητσοτάκη – Οζάλ. Αντίθετα, σήμερα που εξελίσσονται δύο πόλεμοι (Ουκρανία και Γάζα) και ο πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν απειλεί, για πολλοστή φορά, «να ρίξει τους Ελληνες στη θάλασσα», η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχασε το δάνειο των $2 δισ. από τις ΗΠΑ και, μέσω της επιστολής Μπλίνκεν, θα αρχίσει συζητήσεις για να εξασφαλίσει μόλις 2 μεταγωγικά C-130, 10… κινητήρες αεροσκαφών P-3 και 60 τεθωρακισμένα μάχης Bradley (που πρόσφεραν οι ΗΠΑ από τις αρχές του 2023 και η ελληνική πλευρά κωλυσιεργούσε). Πιο περίπλοκες θα είναι οι διαπραγματεύσεις για τα προσφερόμενα πλοία LCS και, ασφαλώς, τα F-35.
Προφανώς, ό,τι μπορεί να λάβει η Ελλάδα από τις ΗΠΑ -με συμφέρουσες τιμές λόγω πλεονάζοντος αμερικανικού υλικού που αποσύρεται- είναι χρήσιμο, αλλά δεν είναι δυνατόν να παρουσιάζεται ως γεγονός ιστορικής σημασίας. Αλλωστε, η Ελλάδα από τον Σεπτέμβριο του 2022 έως το φετινό καλοκαίρι θα έχει παραλάβει από τις ΗΠΑ συνολικά 1.200 θωρακισμένα οχήματα M-1117, χωρίς πυροτεχνήματα εντυπωσιασμού που τώρα εκτόξευσε η κυβέρνηση, ώστε να καλύψει τη σύνδεση F-35 και F-16 και τα εσωτερικά προβλήματα στη Ν.Δ.