Ηχηρό «όχι» από την αντιπολίτευση μετά την αιφνιδιαστική τροπολογία της Κεραμέως, που προκάλεσε σεισμό στη Βουλή
«Ναι» στην επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, αλλά «όχι» στην εθνική κάλπη είπε η Ολομέλεια της Βουλής, με τον πρωθυπουργό, σε κάθε περίπτωση, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο να στέλνει το μήνυμα πως η ρύθμιση για τις εθνικές εκλογές θα ξαναέρθει. Η Νέα Δημοκρατία έμεινε τελικώς πολιτικά απομονωμένη, καθώς ψήφισε μόνη της και στις δύο περιπτώσεις, με την αντιπολίτευση να διατρανώνει ένα ηχηρότατο «όχι».
Εκπληξη
Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο που δίνει το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου σε δημοψηφίσματα και ευρωεκλογές «πέρασε» με τις 158 ψήφους των βουλευτών της «γαλάζιας» παράταξης, ενώ 135 βουλευτές της αντιπολίτευσης καταψήφισαν. Προς έκπληξη άπασας της αιθούσης, η Πλεύση Ελευθερίας αποφάσισε να δηλώσει «παρών», αν και είχε διαφανεί από τις τοποθετήσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου πως το κόμμα της θα πει το πολυπόθητο «ναι». Από την ψηφοφορία απουσίαζε -άγνωστο για ποιο λόγο- ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαηλιού.
Η αιφνιδιαστική και εκπρόθεσμη τροπολογία της Νίκης Κεραμέως για την επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές, η οποία προκάλεσε σεισμό στη Βουλή, απορρίφθηκε από σύσσωμη την αντιπολίτευση. Ειδικότερα, υπερψήφισαν μόνο οι 158 βουλευτές της «γαλάζιας» παράταξης και καταψήφισαν 135 βουλευτές από την αντιπολίτευση, ενώ και εν προκειμένω η Πλεύση Ελευθερίας δήλωσε «παρών». Αλγεινές εντυπώσεις προκάλεσε η επιλογή του Μάκη Βορίδη να έρθει στη Βουλή και να σηκώσει το γάντι στην αντιπολίτευση επειδή άλλαξε στάση και αποφάσισε να μη στηρίξει την τροπολογία όπως και το νομοσχέδιο.
Απίστευτο κι όμως αληθινό, αλλά ελάχιστα λεπτά προτού ολοκληρωθεί η μαραθώνια έως και εξαντλητική συζήτηση και λιγοστές ώρες αφότου τοποθετήθηκε στο επίμαχο υπουργικό συμβούλιο, δηλώνοντας πως θα στρίψει διά της αποχής στην ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο υπουργός Επικρατείας ήρθε στην Ολομέλεια και σήκωσε το γάντι σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την αλλαγή πλεύσης.
Χαρακτηρίζοντας την αρχική συναίνεσή τους ευκαιριακή και προϊόν τακτικισμού, διερωτήθηκε «μήπως ποτέ δεν πιστεύατε στην επιστολική ψήφο και τώρα βρίσκετε προσχήματα για να την καταψηφίσετε;», σχολιάζοντας ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι υπεύθυνη πολιτική στάση και προσθέτοντας πως «μια εκπρόθεσμη τροπολογία δεν μπορεί να λειτουργεί ως φερετζές για ένα μείζον δημοκρατικό θέμα».
Σε μια πληρωμένη απάντηση ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δουδωνής έκανε λόγο για… παγκόσμια πρωτοτυπία, ένας υπουργός που δεν θα ψηφίσει νομοσχέδιο της κυβέρνησης να λαμβάνει τον λόγο για να επιπλήξει την αντιπολίτευση. «Σας ρωτώ: Γιατί δεν αποσύρετε την τροπολογία που χρειάζεται 200 ψήφους για να περάσει, τη στιγμή που θα την επανακαταθέσετε; Να σας πω γιατί δεν την αποσύρετε; Γιατί αυτή η κυβέρνηση μοιράζεται με τον πάπα την αξίωση του αλάθητου -ή μάλλον μοιραζόταν- γιατί και ο πάπας άλλαξε άποψη» σχολίασε δηκτικά ο βουλευτής της «πράσινης» παράταξης.
Επίθεση
Σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε και η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, κατηγορώντας τα δύο κόμματα για κυβίστηση από τις λίγες, όπως είπε χαρακτηριστικά, και στέλνοντας το μήνυμα πως δεν γίνεται να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στη δημοκρατία. «Θα φέρουμε την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές ξανά και ξανά και ξανά, εδώ θα είμαστε, θα το ξαναφέρουμε μέχρι να δώσουμε το δικαίωμα» ανέφερε η υπουργός, μένοντας πιστή στη γραμμή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με το νομοσχέδιο το οποίο αποτελεί πλέον νόμο του κράτους θεσπίζεται η δημιουργία ηλεκτρονικής εφαρμογής για την υποβολή αιτήσεων των εκλογέων για τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος με επιστολική ψήφο. Δεν τίθεται κανένας περιορισμός, πέραν της εγγραφής του εκλογέα στους εκλογικούς καταλόγους.
Επίσης, δεν τίθεται κανένας γεωγραφικός περιορισμός και δεν απαιτείται η επίκληση οποιουδήποτε λόγου επιλογής της επιστολικής ψήφου. Αυτό σημαίνει πως όχι μόνο η ομογένειά μας, αλλά και όλοι οι Ελληνες και όλες οι Ελληνίδες οι οποίοι βρίσκονται εντός της ελληνική