Ενας μετά τον άλλον οι βουλευτές βγαίνουν δημόσια και δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο
Κλίμα… ικανοποίησης άφησε στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος η χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού και όσα είπε για το νομοσχέδιο που αφορά τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Για πρώτη φορά από το 2019 έως σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται αδύναμος να κάνει πράξη τη θέλησή του και από κοινού με την εκσυγχρονιστική ομάδα του Μαξίμου να οδηγήσει ολόκληρη τη «γαλάζια» παράταξη σε μετάλλαξη και οριστική απομάκρυνση από τις αρχές και τις αξίες της.
Η στάση του πρωθυπουργού αλλά και όσα είπε για το ζήτημα της κομματικής πειθαρχίας ερμηνεύτηκαν από ορισμένους «γαλάζιους» ως ένδειξη αδυναμίας και πίσω βήματα από το κακό σενάριο που ήθελε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υιοθετεί τη σκληρή γραμμή και να βάζει ζήτημα πειθαρχίας. Το γεγονός, μάλιστα, πως έδωσε την επιλογή της αποχής στους βουλευτές του φαίνεται πως θα λειτουργήσει ως σημαντική βαλβίδα αποσυμπίεσης, καθώς μια μεγάλη μερίδα βουλευτών θα ακολουθήσει τον δρόμο αυτό.
Ακόμα και χθες, λίγες ώρες πριν από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού, το ένα μετά το άλλο τα στελέχη που είχαν δηλώσει ότι διαφωνούν έβγαιναν δημόσια και έλεγαν ότι δεν θα ψηφίσουν. Μεταξύ αυτών, η βουλευτής Αννα Καραμανλή, αλλά και ο «νέος» στην ομάδα των αντιδρώντων Κώστας Γκιουλέκας.
Αντίθετοι
Οι άλλοι βουλευτές, αλλά και υπουργοί, που δηλώνουν σαφώς την αντίθεσή τους και πως δεν πρόκειται να το ψηφίσουν είναι ο Μάκης Βορίδης, ο Θάνος Πλεύρης, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Κώστας Καραγκούνης, ο Νότης Μηταράκης, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ενώ υπολογίζεται ότι συνολικά υπάρχει μια ομάδα 60-70 βουλευτών που δεν θα το ψηφίσει. Ο Κώστας Γκιουλέκας, βουλευτής Θεσσαλονίκης, είπε χθες ότι διαφωνεί με το νομοσχέδιο «αν περιλαμβάνεται η τεκνοθεσία», σημειώνοντας ότι είναι από τους βουλευτές που ψηφίζουν κατά συνείδηση, υπογραμμίζοντας πως «κομματική πειθαρχία σε κοινωνικά θέματα δεν μπαίνει».
Από την πλευρά της, η βουλευτής Αννα Καραμανλή είπε ότι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών και η τεκνοθεσία είναι «θέματα συνείδησης» και ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει το νομοσχέδιο, ακόμα και αν μπει κομματική πειθαρχία. «Η ψήφιση του πολιτικού γάμου πάει μαζί με την τεκνοθεσία και αυτό θα επιφέρει αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο» επεσήμανε, σημειώνοντας ότι η ίδια καταψήφισε και το σύμφωνο συμβίωσης.
Στον αντίποδα, μετά τον Δημήτρη Καιρίδη που άφησε σαφή αιχμή κατά του Μάκη Βορίδη, στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Νικήτας Κακλαμάνης. «Οποιος υπουργός δεν θέλει να ψηφίσει, γιατί θα είναι ελεύθερη η ψήφος, παραιτείται» τόνισε, σημειώνοντας ότι οι υπουργοί οφείλουν να ταχθούν υπέρ οποιουδήποτε σχεδίου νόμου, αφού πρόκειται για κυβερνητικές αποφάσεις. Την ίδια ώρα ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε τόνισε ότι «η συζήτηση άνοιξε με άναρχο τρόπο».
Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια που θα κατατεθεί θα είναι ενιαίο, όπως και η ψήφος σε αυτό, και κάλεσε την αντιπολίτευση να μην το προσεγγίσει με μικροκομματική σκοπιμότητα. Την ίδια ώρα ο Ακης Σκέρτσος φαίνεται πως έχει πάρει το όπλο του και έχει αρχίσει τις συναντήσεις και το «μασάζ» στους διαφωνούντες βουλευτές. Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού έχει πάρει στις πλάτες του μια πολύ δύσκολη αποστολή και το αμέσως επόμενο διάστημα θα φανεί αν μπορεί να τη φέρει εις πέρας.
Εντολή για «δολοφονία χαρακτήρων»
Ο αόρατος αρχισυντάκτης του Μαξίμου φαίνεται πως έδωσε εντολή για «δολοφονία χαρακτήρα» σε όσους διαφωνούν με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Κάπως έτσι είχαμε χθες δημοσιεύματα ειρωνικά, αν όχι άκρως επιθετικά και εμπρηστικά, εις βάρος δύο «γαλάζιων» βουλευτών που δήλωσαν πως θα καταψηφίσουν. Το παιχνίδι θα χοντρύνει ακόμα περισσότερο, όπως μαθαίνουμε, καθώς το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών μπορεί να γίνει θρυαλλίδα εξελίξεων.