Η εθνική γραμμή που καθιερώθηκε το 2017 με τις αποστομωτικές απαντήσεις του τότε Προέδρου Πρ. Παυλόπουλου στον Ερντογάν
Εκατό χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης, ο Αγγελος Συρίγος με τις άκρως προκλητικές και επικίνδυνες δηλώσεις του ρίχνει νερό στον μύλο του τουρκικού αναθεωρητισμού, απορρίπτοντας την πάγια θέση της Ελλάδας, η οποία βασίζεται στην κοινή λογική, ότι η συνθήκη ισχύει και θα ισχύει στο ακέραιο, καθώς δεν δύναται νομικά να αναθεωρηθεί λόγω της ίδιας της τής υπόστασης.
Παρά τους αισχρούς ισχυρισμούς περί δήθεν ανεπίκαιρης συνθήκης και παρά το θράσος της Αγκυρας, η οποία επιδιώκει κατά πάγια τακτική την αναθεώρησή της, η Συνθήκη της Λωζάννης δεν αναθεωρείται. Αρχικώς, όσα προβλέπονται δεν αφορούν μόνο στις σχέσεις Ελλάδος – Τουρκίας, αλλά έχουν ευρύτερη γεωπολιτική σημασία και σε καμία περίπτωση δεν έχει ημερομηνία λήξης, δεδομένου ότι αποτελεί εχέγγυο της εδαφικής ακεραιότητάς μας και της πολιτικής ασφάλειας, με την οριστική κατοχύρωση των εθνικών συνόρων μας σε διεθνές συμβατικό πλαίσιο.
Εκτός γραμμής
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως ο Αγγελος Συρίγος είναι απολύτως εκτός γραμμής -και εκτός τόπου και χρόνου, βεβαίως-, εφόσον η εθνική γραμμή της Ελλάδας για τη μη αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης καθιερώθηκε ουσιαστικά στις 7 Δεκεμβρίου 2017, όταν ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος έδωσε ρητές κατηγορηματικές απαντήσεις μπροστά στον Ταγίπ Ερντογάν και μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά την επίσκεψη του δεύτερου στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τον τέως Πρόεδρο, βασική εθνική θέση μας είναι και το ότι από τη φύση της κατά το Διεθνές Δίκαιο η Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 -και όλες οι μεταγενέστερες, κάθε μορφής, εκτελεστικές ρυθμίσεις της- δεν επιδέχεται, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, αναθεώρηση. «Αρα», όπως είχε ξεκαθαρίσει ο Προκόπης Παυλόπουλος, «το σύνολο των ρυθμίσεων της Συνθήκης της Λωζάννης αποτελεί -και θ’ αποτελεί και στο μέλλον- το συμπαγές θεσμικό και πολιτικό θεμέλιο των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, τόσο ως προς τα μεταξύ τους σύνορα όσο και ως προς όλα τα επιμέρους ζητήματα, τα οποία εμπίπτουν στο κανονιστικό πλαίσιό τους».
Σαφείς απαντήσεις
Σημειωτέον πως τότε, μετά τις σαφείς απαντήσεις, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του όσο ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Προκόπης Παυλόπουλος. Ο τελευταίος, δε, έχει επαναλάβει ως σήμερα δεκάδες φορές την πάγια εθνική θέση της χώρας μας μιλώντας για τη Συνθήκη της Λωζάννης και για το ζήτημα των μειονοτήτων. Το ακριβώς ίδιο έχει πράξει ως σήμερα, υπερασπιζόμενος την εθνική γραμμή, και ο Νίκος Δένδιας, είτε ως υπουργός Εξωτερικών είτε ως υπουργός Εθνικής Αμυνας. Με βάση όλα τα παραπάνω, καθίσταται απολύτως σαφές ότι όλα όσα ξεστόμισε ο «γαλάζιος» βουλευτής -και στα οποία, μάλιστα, αποφάσισε προκλητικά να επιμείνει- έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όσα έχουν διαμηνυθεί από όλα τα αρμόδια χείλη.
Αξίζει να σημειωθεί σε κάθε περίπτωση πως οποιαδήποτε θέση περί δυνατότητας αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης, πέραν του ότι αντιβαίνει σαφώς στο Διεθνές Δίκαιο, θα ήταν καταστροφική και για πολλά άλλα εθνικά θέματα σε σχέση με την Τουρκία, και ιδίως όσον αφορά τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. Κι αυτό διότι είναι απολύτως σαφές ότι ο Ερντογάν και η Τουρκία επιδιώκουν αναθεώρηση, έτσι ώστε να υπάρξει δήθεν τουρκική μειονότητα. Γι’ αυτό τον λόγο δεν αποκλείεται μακροπρόθεσμα να εγείρουν θέμα αυτονόμησης της ελληνικής Θράκης.