Στόχος δεν είναι η αναβάθμιση και βελτίωση του κυβερνητικού έργου, αλλά η επίτευξη λεπτών ισορροπιών μέσα στο πολυδαίδαλο σύστημα εξουσίας που στηρίζει την κυβέρνηση
Ανασχηματισμός για τα μάτια του κόσμου και την ικανοποίηση των… συμφερόντων. Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσει σε μίνι ανασχηματισμό μόλις επτά μήνες από την επανεκλογή του ως πρωθυπουργού αποδεικνύει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πως η «ομάδα» χρειάζεται αλλαγές, αλλά κυρίως πως ο «προπονητής» είναι δέσμιος μεγάλων και μικρών συμφερόντων. Και αυτό διότι, όπως φαίνεται, στόχος δεν είναι η αναβάθμιση και βελτίωση του κυβερνητικού έργου, αλλά η επίτευξη λεπτών ισορροπιών μέσα σε αυτό το πολυδαίδαλο σύστημα εξουσίας που στηρίζει την κυβέρνηση.
Από τον χθεσινό ανασχηματισμό οι μόνοι δύο που μπορούν να νιώθουν απόλυτα ικανοποιημένοι είναι το σύστημα Ολυμπιακού, που είχε βάλει στο… μάτι το δίδυμο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, και η Ειρήνη Αγαπηδάκη, που είχε βάλει στόχο της -πολιτικής- ζωής της την απομάκρυνση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη από το υπουργείο Υγείας. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσα από αυτόν τον ανασχηματισμό, το έκανε πράξη, καθώς στην πραγματικότητα καρατόμησε τους δύο του υπουργούς, την ίδια ώρα που δικαίωσε με την απομάκρυνση των δύο όσους τους είχαν καταγγείλει δημόσια για τα μέτρα κατά της οπαδικής βίας.
Οι Γιάννης Οικονόμου και Κώστας Κατσαφάδος μπορεί να ήταν σε απόλυτη συνεννόηση με το Μαξίμου για το ζήτημα των μέτρων, ωστόσο φαίνεται πως αυτό δεν ήταν αρκετό για να γλιτώσουν το κεφάλι τους. Η πίεση εξάλλου προς τους δύο υπουργούς ήταν κάτι παραπάνω από έντονη από διάφορα κέντρα και παράκεντρα εντός της Αθήνας και του… Πειραιά, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να τους αναφέρουν ονομαστικά σε ανακοινώσεις και συνεντεύξεις Τύπου. Κάπως έτσι, από την Κατεχάκη έχουν μαζέψει ήδη τα πράγματά τους ο Γιάννης Οικονόμου και ο Κώστας Κατσαφάδος, και τις βαλίτσες τους ετοιμάζουν ο πολύπειρος Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Ανδρέας Νικολακόπουλος ως υφυπουργός.
Η εξέλιξη αυτή φαίνεται πως έχει προκαλέσει ικανοποίηση όμως όχι μόνο στον Πειραιά, αλλά και στην οδό Αριστοτέλους και συγκεκριμένα στον πρώτο όροφο του υπουργείου Υγείας, καθώς η Ειρήνη Αγαπηδάκη φαίνεται πως έστησε «πάρτι» με την απομάκρυνση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Οι δύο άλλωστε είχαν μια ιδιαίτερα τεταμένη σχέση, απόρροια των φιλοδοξιών, της άγνοιας, αλλά και της διαρκούς προσπάθειας υπονόμευσης του υπουργού από την Ειρήνη Αγαπηδάκη. Στον δεύτερο όροφο του υπουργείου Υγείας θα επιστρέψει ο… παλιός γνώριμος του υπουργείου Αδωνις Γεωργιάδης και αυτό που μένει να φανεί είναι το κατά πόσο θα μπορέσει να περιορίσει το «εκτόπισμα» της αναπληρώτριας υπουργού.
Η Ιωάννα Λυτρίβη
Η απομάκρυνση του Αδωνη Γεωργιάδη από το υπουργείο Εργασίας έφερε την αναβάθμιση της Δόμνας Μιχαηλίδου στη θέση της υπουργού, κερδίζοντας στα σημεία τον Βασίλη Σπανάκη, του οποίου επίσης το όνομα είχε παίξει δυνατά για τη θέση. Την ίδια ώρα, νέα υφυπουργός Παιδείας ορίστηκε η Ιωάννα Λυτρίβη, ενώ αναβάθμιση υπήρξε και για τον Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος ορίστηκε υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ.
Ιδιαίτερη σημασία έχει πως αμέσως μετά την ανακοίνωση του μίνι ανασχηματισμού κυβερνητικές πηγές άρχισαν το «μασάζ», κάνοντας λόγο για «διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου», ενώ δεν αποκλείστηκε και το ενδεχόμενο μεγαλύτερου ανασχηματισμού λίγο πριν από τις ευρωεκλογές. Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη στις έξι το απόγευμα.
Ειρωνικά και επικριτικά σχόλια από την αντιπολίτευση
Με ειρωνικά και συνάμα άκρως επικριτικά σχόλια υποδέχθηκαν στην αντιπολίτευση την παρωδία ανασχηματισμού. Εξαίρεση ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συνέδεσε τις εξελίξεις με τις δηλώσεις Συρίγου, υποστηρίζοντας ότι «κανένας ανασχηματισμός δεν μπορεί να καλύψει τις δηλώσεις Συρίγου» και καλώντας τον πρωθυπουργό «να απαντήσει αν τις στηρίζει»…
Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, «ο κ. Χρυσοχοΐδης επιστρέφει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αφού πρώτα είχε απομακρυνθεί ως αποτυχημένος μετά τις πυρκαγιές του 2021, και με “διαπιστευτήρια” την αναποτελεσματική παρουσία του στο υπουργείο Υγείας, καθώς το ΕΣΥ καταρρέει και απαξιώνεται συστηματικά.
Ως φαίνεται, το υπουργείο Υγείας είναι μονοπώλιο των πολιτικών τέκνων του Γιώργου Καρατζαφέρη. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέτυχε παταγωδώς να εγγυηθεί την ασφάλεια σε μια σειρά από γεγονότα και χρειάστηκαν έξι μήνες στον κ. Μητσοτάκη για να το ομολογήσει».
Αποτυχία
Για το ΚΚΕ, «ο μόνος στόχος που υπηρετούν οι ονομαζόμενες “διορθωτικές” αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είναι η επιτάχυνση της λεγόμενης “μεταρρυθμιστικής” ατζέντας της κυβέρνησης της Ν.Δ., που για την εργατική – λαϊκή πλειοψηφία σημαίνει νέα βάρη».
Σύμφωνα με την Ελληνική Λύση, «ο περιορισμένος ανασχηματισμός της κυβέρνησης είναι άλλη μία ομολογία της “διευρυμένης” κυβερνητικής αποτυχίας. Ο κ. Μητσοτάκης “ανασχημάτισε” υπουργούς που ο ίδιος είχε “ανασχηματίσει” κατά την πρωθυπουργική του θητεία!».
Για «ανακύκλωση της κυβερνητικής αποτυχίας» κάνει λόγο η Νέα Αριστερά, ερμηνεύοντας ότι μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα: «Είτε ότι ο πρωθυπουργός έχει στερέψει από πολιτικό προσωπικό και προθύμους είτε ότι εργαλειοποιεί τη διακυβέρνηση της χώρας για εσωτερικούς σκοπούς. Και στις δύο περιπτώσεις ένα είναι σίγουρο: το αδιέξοδο του συστήματος Μητσοτάκη».