Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ξεφύγει από την εσωστρέφεια – Στο συνέδριο και πριν από τις ευρωεκλογές θα τεθεί θέμα ηγεσίας, καθώς ο χρόνος δεν είναι με το μέρος του νέου αρχηγού
Θα μας πολεμήσουν!» προειδοποίησε στωικά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης το μεσημέρι του Σαββάτου από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, η οποία στόχο είχε να στείλει προς τα έξω ισχυρό μήνυμα ανασύνταξης και επανεκκίνησης εν όψει του προσεχούς συνεδρίου στις 23 Φεβρουαρίου. Η αλήθεια είναι ότι τα καταφέρνει μια χαρά στον ρόλο αυτόν και από μόνος του.
- Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου
Ως εκ τούτου, κοινή διαπίστωση πολλών ήταν ότι ο χρόνος δεν είναι πλέον με το μέρος του και υπάρχει πιθανότητα «να μην του φθάσει» μέχρι τις προσεχείς ευρωεκλογές. Σε μια ομιλία η οποία από πολλές πλευρές χαρακτηρίστηκε «πολιτικά αφυδατωμένη και άνευρη», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας δυσθυμία, επέλεξε να αφήσει έναν δηλητηριώδη υπαινιγμό εναντίον των στελεχών της Νέας Αριστεράς που αποχώρησαν, υποστηρίζοντας ευθέως ότι ήταν «αυλικοί των τραπεζών».
Αναφερθείς στους διαχειριστές «κόκκινων» δανείων, θεώρησε καλό να συμπληρώσει, εισπράττοντας το χλιαρό χειροκρότημα μιας αίθουσας από την οποία απουσίαζε δραματικά ο πολιτικός ηλεκτρισμός άλλων εποχών: «Μια και αναφέρθηκα στους servicers, θεωρώ, επειδή ακούγονται πολλά περί μετάλλαξης ΣΥΡΙΖΑ, ότι η μόνη μετάλλαξη που έχει υπάρξει είναι ότι πλέον δεν υπάρχουν αυλικοί που δουλεύουν για τους servicers στις τράπεζες. Και ποτέ δεν πρόκειται επιχειρηματικά συμφέροντα να ελέγξουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό να είστε σίγουροι».
Διερμηνεύοντας τη διάχυτη δυσαρέσκεια ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, όταν έλαβε τον λόγο, παρατήρησε αιχμηρά: «Ανοίγει πάλι μια εσωστρεφής αντιπαράθεση. Να ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, κάτι: Δεν υπήρχαν επί Τσίπρα και δεν υπήρχαν και μετά αυλικοί των τραπεζών μέσα στο κόμμα. Οπως δεν υπήρχε “πέμπτη φάλαγγα”, δεν υπήρχαν και αυλικοί των τραπεζών». Με ανάρτησή του και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από τη Νέα Αριστερά διερωτήθηκε: «Ολοι οι υπουργοί της κυβέρνησης και ο πρωθυπουργός (Α. Τσίπρας) δούλευαν για τις τράπεζες ή μόνο οι πρώην υπουργοί που έφυγαν από το ΣΥΡΙΖΑ;»
Μεγαλώνει το κενό
Σχολιάζοντας στη «δημοκρατία» την εμφάνιση Κασσελάκη, στελέχη δήλωναν απερίφραστα ότι «ήταν ένας εντελώς απολίτικος λόγος. Μια δημοσιογραφική καταγραφή δεδομένων χωρίς να ανοίγει δρόμους». Αντί να καλλιεργήσει, όπως έλεγαν, κλίμα επανεκκίνησης, με τη δήλωσή του περί «αυλικών» συντήρησε την εσωστρέφεια. «Κάτι τέτοιο είναι κατανοητό από αυτούς που έφυγαν, αλλά δεν κρατά τον ΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το κενό μεγαλώνει και ο κίνδυνος να έχουμε δύο συστημικά κόμματα όπως στις ΗΠΑ είναι πλέον υπαρκτός». Η κλεψύδρα της υπομονής για τον Στ. Κασσελάκη λιγοστεύει. Φάνηκε αυτό από τα λόγια του Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη να επανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στις ράγες ενός εναλλακτικού πολιτικού φορέα, αφήνοντας εύληπτα να εννοηθεί ότι η παρουσία όσων επιμένουν να παραμένουν στο κόμμα δεν συνιστά κάποιου είδους άλλοθι. «Αν ο πρόεδρος θέλει να είναι ο Ελληνας Μακρόν, ας μας το πει» έλεγαν κάποιοι στη «δημοκρατία».
Υπάρχουν, όπως διαπιστώθηκε, πολλά στελέχη στο μήκος αυτό. Αν συνεχιστεί η σημερινή απομείωση δυνάμεων, κάτι που αποτυπώνεται και δημοσκοπικά, τίθενται εκ των πραγμάτων νέα όρια. «Ο Κασσελάκης θα αξιολογηθεί στο συνέδριο. Οι ευρωεκλογές είναι ακόμα μακριά. Κι αν ο κόσμος φύγει, δεν είναι εύκολο να γυρίσει πίσω» προειδοποιούσαν ανήσυχοι. Οπως συνόψισε ο Γ. Ραγκούσης, που διαφώνησε με την αισιοδοξία της ηγετικής ομάδας, «όταν το καράβι πλέει πρόσω ολοταχώς προς το “παγόβουνο” των ευρωεκλογών, σημασία δεν έχει σε ποια θέση κάθεσαι ή ποιο ρόλο έχεις, αλλά να κάνεις ΤΩΡΑ ό,τι μπορείς ώστε το καράβι να αλλάξει πορεία έγκαιρα. Μετά θα είναι αργά».
Νωρίτερα ο Δ. Τεμπονέρας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι με επίμονη διεκδίκηση αυτής της πλευράς αποτράπηκε ο εκφυλισμός του συνεδρίου σε πανηγυρική εκδήλωση προσωπικής αποθέωσης του προέδρου, υπογράμμισε: «Ο νυν ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαντλήσει τα ιστορικά και πολιτικά του όρια και στην πορεία προς το συνέδριο πρέπει να διαμορφωθεί ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ, που εκκινεί από το έδαφος της Αριστεράς και έχει οραματικό στόχο τον μετασχηματισμό της κοινωνίας σε σοσιαλιστική κατεύθυνση».
Αναφερθείς στη διάσπαση, χωρίς περιστροφές, επέρριψε ευθύνες και στην πλευρά Κασσελάκη, τονίζοντας σε ενωτική κλίμακα: «Προφανώς, όταν υπάρχει ένα διαζύγιο δεν φταίει μόνο ο ένας. Κατά την άποψή μου, η διάσπαση του κόμματος θα μπορούσε κατά ένα μεγάλο μέρος να είχε αποφευχθεί. Τις επιλογές όλων μας θα τις κρίνει η Ιστορία. Είμαι όμως βέβαιος ότι με αρκετά στελέχη και μέλη που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθούμε ξανά στην ίδια όχθη των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων, όπως συνέβη και στο παρελθόν».
Τσιόκας: «Συνέδριο, και όχι μια αναλώσιμη φιέστα»
Ο Χάρης Τσιόκας ζήτησε «ένα εξωστρεφές, κανονικό συνέδριο, και όχι μια αναλώσιμη φιέστα, γιατί αυτό μόνο μπορεί να ανοίξει αξιόπιστα τον δρόμο μιας στέρεης σύνδεσης του πολιτικού φορέα με την κοινωνία».
Όπως επισήμανε: «Χρειάζεται μια νέα αρχή, με ανασύνθεση και υπέρβαση». Αφού διαπίστωσε μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχασε και χάνει έδαφος στα πλοκάμια μιας εσωστρέφειας, που μέχρι χθες έδειχνε να ανέχεται και να συντηρεί», κάλεσε εμφατικά «να κρατηθεί ζωντανή η μεγάλη παρακαταθήκη της μεταπολιτευτικής περιόδου, ώστε να υπάρχει εναλλακτικός προοδευτικός πόλος διακυβέρνησης, και όχι απλά καλύτερος διαχειριστής».