Ο «σουλτάνος» έρχεται στην Αθήνα με προκλητική ατζέντα, γεμάτη διεκδικήσεις, που θέτουν σε αμφισβήτηση την ελληνική κυριαρχία
Με την προσδοκία ότι η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα αποτελέσει ένα σταθερό βήμα προς την αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών έπειτα από μια μακρά περίοδο έντασης, προκλήσεων και απειλών από τη μεριά της Τουρκίας περιμένει η κυβέρνηση την αυριανή επίσκεψη στην Αθήνα του Τούρκου προέδρου.
Ωστόσο, οι δύο πλευρές φαίνεται ότι προσέρχονται στην αυριανή συνάντηση με διαφορετική στόχευση, καθώς η ελληνική κυβέρνηση προβάλλει τη λεγόμενη «θετική ατζέντα», ενώ ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται ότι θέλει να ανοίξει τη βεντάλια των προκλητικών θεμάτων που βάζει. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση επιδιώκει την εδραίωση της ηρεμίας μεταξύ των δύο χωρών, που μπορεί να αποτελέσει -όπως λένε- τη βάση για τις καλές σχέσεις γειτονίας.
Τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, που είναι ο δρόμος για την εξομάλυνση, ώστε κάποια στιγμή, αν είναι δυνατόν, να συζητηθούν τα δύσκολα θέματα, και την εστίαση των συζητήσεων στη θετική ατζέντα, η οποία, εκτός του Μεταναστευτικού, περιλαμβάνει και μία σειρά από περίπου 20 συμφωνίες που μπορούν, όπως λένε στην κυβέρνηση, να αποκαταστήσουν ένα καλό κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες οι συμφωνίες αυτές αναμένεται να «κλειδώσουν».
Την ίδια στιγμή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (που προσέρχεται στη συνάντηση με τη λογική τού «καζάν καζάν», δηλαδή να κερδίσουν και οι δύο πλευρές), σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, επιδιώκει μια συμφωνία για το Μεταναστευτικό, θα ζητήσει οδικό χάρτη για την οριοθέτηση ΑΟΖ – υφαλοκρηπίδας, ενώ θα θέσει θέματα για τη μειονότητα στη Θράκη και για την ενέργεια. Επίσης, θέλει να συζητήσει με τον κ. Μητσοτάκη και τις σχέσεις της Ε.Ε με την Τουρκία.
Πάντως, όπως δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, «τα ζητήματα που αποτελούν “κόκκινες γραμμές” με την Τουρκία δεν τίθενται σε διαπραγμάτευση. Διαφωνίες υπάρχουν και θα υπάρχουν σε πολύ σημαντικά ζητήματα. Σημαντικό είναι οι διαφωνίες αυτές να μην παράγουν κρίσεις». Επίσης, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας υπογράμμισε: «Η Ελλάδα προσέρχεται στις συζητήσεις με την Τουρκία όχι φοβικά, αλλά με εθνική αυτοπεποίθηση. Θέματα εθνικής κυριαρχίας η ελληνική κυβέρνηση δεν συζητάει. Είναι γνωστή η διαφορά που έχουμε σε σχέση με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Δεν είναι το θέμα που μπορεί να λυθεί τώρα. Προχωράμε σε θέματα που μπορούμε να συνεργαστούμε, και αυτό θα είναι προς όφελος και των δύο χωρών».
Την αυριανή συνάντηση τη βλέπουν θετικά και την ενθαρρύνουν και οι ΗΠΑ. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε χθες: «Οι ΗΠΑ καλωσορίζουν την επικείμενη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας και συνεχίζουν να ενθαρρύνουν την ηρεμία στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο μεταξύ των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ».