Ελληνική και βρετανική κυβέρνηση αλληλοκατηγορούνται για την ακύρωση της συνάντησης μεταξύ του Μητσοτάκη και του Σούνακ με φόντο τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Απαράδεκτη και προσβλητική όχι μόνο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά για την ίδια τη χώρα μας η πρωτοφανής στα διπλωματικά χρονικά κίνηση του Βρετανού πρωθυπουργού να ακυρώσει την τελευταία στιγμή τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, με αφορμή τις δηλώσεις του για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Ταυτόχρονα όμως αυτό το γεγονός, που καταδικάστηκε και από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, αποτελεί και ένα σοβαρό διπλωματικό φιάσκο της ελληνικής κυβερνητικής αποστολής, η οποία δεν μπόρεσε να προβλέψει και να προλάβει την αντίδραση του Βρετανού πρωθυπουργού, ο οποίος είναι σταθερά αντίθετος με την επιστροφή των Γλυπτών, βρίσκεται σε μία μακρά προεκλογική περίοδο και υπολείπεται των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις, με αποτέλεσμα να αναζητεί σανίδα σωτηρίας σε θέματα όπως αυτό των Γλυπτών, που είναι ψηλά στον ενδιαφέρον των Βρετανών Συντηρητικών (σ.σ.: το Εργατικό Κόμμα του κ. Στάρμερ προηγείται του Συντηρητικού Κόμματος του Σούνακ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις με διαφορά 21 μονάδων, καθώς συγκεντρώνει το 46% έναντι 25%).
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το παρασκήνιο της ακύρωσης της συνάντησης έχει σχέση με τις προεκλογικές σκοπιμότητες του κ. Σούνακ εν όψει των εκλογών του 2024 και εκτιμούν ότι εντάσσεται σε μία «επιχείρηση» του κ. Σούνακ να παραστήσει «τον σκληρό στους Τόρις», καθώς είναι γνωστό ότι οι Συντηρητικοί εναντιώνονται στο ενδεχόμενο επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα. «Αν κάτι είχε ενοχλήσει τον κ. Σούνακ από την προβολή του ελληνικού αιτήματος στο BBC ONE, παραμένει το ερώτημα: Γιατί δεν συνάντησε τον πρωθυπουργό να του το εκθέσει ενώπιος ενωπίω;» σχολίαζαν οι ίδιες πηγές και τόνιζαν πως όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης δεν ήταν διαφορετικά από όσα έχει πει μέχρι τώρα και αποτελούν πάγιες ελληνικές θέσεις.
Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση απορρίπτει τον ισχυρισμό της βρετανικής κυβέρνησης, όπως αποτυπώνεται σε απανωτά δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου (BBC, SkyNews κ.λπ.), σύμφωνα με τον οποίο «οι Ελληνες αθέτησαν την υπόσχεσή τους να μη σηκώσουν το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα». Μία απαράδεκτη θέση και αξίωση που υπονοεί πως είχαν ζητήσει από τον κ. Μητσοτάκη να μη θέσει το θέμα. Θα ήταν επίσης απαράδεκτο αν η ελληνική κυβέρνηση είχε μπει στη διαδικασία να αποδεχτεί αυτή την αξίωση, όμως διαψεύδεται κατηγορηματικά. Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας δήλωσε χθες ότι «ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι θα θέσει το ζήτημα, όπως συνέβη και στη συνάντηση με τον ηγέτη των Εργατικών αλλά και στην προηγούμενη συνάντηση με τον Μπόρις Τζόνσον».
Ο κ. Τσιόδρας έκανε λόγο για «καθαρό φάουλ» του κ. Σούνακ, προσθέτοντας ότι «το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη ήταν γνωστό και είχε ανακοινωθεί από την Πέμπτη, ενώ εκτίμησε πως με την κίνηση Σούνακ το ζήτημα των Γλυπτών επανήλθε πιο δυναμικά στο προσκήνιο. Πρόσθεσε ότι το ζήτημα των Γλυπτών είναι μία πάγια θέση την οποία ο πρωθυπουργός έχει εκφράσει δημοσίως σε κάθε ευκαιρία και δεν υπήρχε περίπτωση να μην το θίξει όταν ρωτήθηκε σχετικά από το BBC. Η βρετανική κοινή γνώμη έχει αρχίσει και μεταστρέφεται. Προφανώς αυτό ενόχλησε τον κ. Σούνακ» είπε.
Στην κυβέρνηση δεν θεωρούν πάντως ότι η υπόθεση των Γλυπτών πήγε πίσω μετά το προχθεσινό επεισόδιο. Οπως λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού, «είναι μια εθνική προσπάθεια που γίνεται με σοβαρότητα και δεν σταματάει εδώ». Σημειώνουν ακόμα ότι «συνεχίζονται οι συζητήσεις με το Βρετανικό Μουσείο για την επανένωση των Μαρμάρων στην Αθήνα, καθώς επί της ουσίας το μουσείο είναι το αρμόδιο». Πώς αντιμετώπισε όμως ο πρωθυπουργός την κίνηση του ομολόγου του; Εκτός από την άμεση δήλωσή του με την οποία εξέφρασε την έντονη ενόχλησή του, ο κ. Τσιόδρας δήλωσε χθες πως «ήταν θυμωμένος». «Η Ελλάδα είναι μια περήφανη χώρα, έχει μια μεγάλη Ιστορία. «Ο Μητσοτάκης εκπροσωπεί αυτήν τη χώρα, αυτόν τον λαό. Δεν μπορείς να του λες ότι “κοίταξε να δεις, δεν θα γίνει αυτό και δες τον αναπληρωτή”» είπε.
Αλλαγή στάσης
Στο μεταξύ η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να επηρεάσει το γεγονός αυτό τις ελληνοβρετανικές σχέσεις στο σύνολό τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τόνισε χθες: «Εμείς δεν θέλουμε να αναβαθμίσουμε το ζήτημα με μια χώρα που έχουμε καλές σχέσεις. Για τα Γλυπτά η διαπραγμάτευση είναι μεταξύ του ελληνικού κράτους και του Βρετανικού Μουσείου και αποτελεί μια διαδικασία που εξελίσσεται και σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να θεωρηθεί γενικευμένη κρίση». Συμπλήρωσε ότι το γεγονός καταγράφεται «ως μια ατομική συμπεριφορά του Βρετανού πρωθυπουργού, αρνητική».
Προς την αποτροπή διατάραξης των ελληνοβρετανικών σχέσεων φαίνεται ότι κινούνται και μέλη της βρετανικής κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κάμερον συναντήθηκε έπειτα από δικό του αίτημα με τον ομόλογό του Γιώργο Γεραπετρίτη χθες στις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκαν και οι δύο για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, σε μια προσπάθεια να μην επηρεαστούν οι σχέσεις των δύο χωρών.
Περίεργη δήλωση του Γεραπετρίτη
Μια περίεργη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη για όσα συνέβησαν στη βρετανική πρωτεύουσα και για τη ματαίωση της συνάντησης Σούνακ – Μητσοτάκη βάζει φωτιές στο αφήγημα της ελληνικής κυβέρνησης ότι η διπλωματική εμπλοκή δεν έγινε με αφορμή τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «Σχετικά με την ακύρωση της συνάντησης, δεν μπορώ να πω ότι η ακύρωση προήλθε λόγω των ερωτήσεων για τα Γλυπτά. Επομένως, δεν μπορώ να σχολιάσω σε αυτό» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Αυτό που μπορώ να πως είναι ότι είναι θέμα αρχών να συζητάμε. Δεν ήταν το ένα και μοναδικό θέμα που ήρθαμε εδώ να συζητήσουμε. Είχαμε ισχυρή ατζέντα και συζητήσαμε με αρκετούς ανθρώπους».
Δείτε επίσης: Ο Σούνακ αποκάλυψε ποιος μπλοκάρει τα Γλυπτά