Υπογράμμισε από το Βερολίνο ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η δημοσιονομική μας πειθαρχία και τόνισε πως έχει δεσμευτεί να μην περάσουμε ξανά ό,τι έγινε το 2010
Απολύτως σύμφωνος με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί «ιδιοκτησίας» του δημοσιονομικού δρόμου κάθε κράτους-μέλους αλλά και για δημοσιονομική ευελιξία, με αντάλλαγμα τη συνεπή υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων εν όψει της αναμόρφωσης του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας, τάχθηκε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε με τον επικεφαλής του CDU Φρίντριχ Μερτς, σε εκδήλωση του Ιδρύματος «Κόνραντ Αντενάουερ» με τίτλο «Ελλάδα και Ευρώπη: ένα νέο κεφάλαιο με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη».
Ο πρωθυπουργός, που σήμερα συναντάται με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς, υπογράμμισε ότι «είναι αδιαπραγμάτευτη η δημοσιονομική μας πειθαρχία, μέσω μιας φιλοαναπτυξιακής πολιτικής» και τόνισε πως δεσμεύθηκε προς τους Ελληνες «να μην περάσουμε ξανά ό,τι έγινε το 2010 με την οικονομική κρίση». Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τόνισε πως «με την Τουρκία έχουμε συμφωνήσει σε έναν Οδικό Χάρτη για την εξομάλυνση των διμερών μας σχέσεων, ώστε να προβάλλουμε τη “θετική” ατζέντα» και να μην επιτρέψουμε στις δυσκολίες που έχουμε να καταλήξουν σε μία στρατιωτική αναμέτρηση».
Αντιπαραγωγική
Όπως είπε: «Πείσαμε την Τουρκία πως η προηγούμενη αναθεωρητική της στάση έναντι της Ελλάδος ήταν εξόχως αντιπαραγωγική. Τους τελευταίους μήνες οι σχέσεις μας χαρακτηρίζονται από détente».
Σε σχέση με τη στάση της Τουρκίας στο Μεσανατολικό, σημείωσε πως «προφανώς και διαφωνώ απόλυτα με τα σχόλιά του για τη Χαμάς, αλλά αυτό δεν αποτελεί λόγο για να μην τον καλωσορίσω στην Ελλάδα σε κάτι λιγότερο από έναν μήνα, όπου θα συζητήσουμε για τις διμερείς μας σχέσεις». Μάλιστα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «έχουμε όλοι μας συμφέρον να μη γενικευτεί η σύρραξη ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς».
Οσον αφορά το Μεταναστευτικό, υποστήριξε πως «πλέον στην Ελλάδα μπορούμε να διαχειριστούμε τις ροές και να προωθούμε ταυτόχρονα τις διαδικασίες απονομής ασύλου».
Τόνισε, όμως, πως «χρειαζόμαστε περισσότερη βοήθεια, περισσότερα χρήματα, καλύτερη συνεργασία με τις τρίτες χώρες και αποτελεσματικότερη πολιτική επιστροφών. «Εάν η Γερμανία είναι ένας μεγάλος “μαγνήτης” για τους μετανάστες, τότε η διαχείριση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ενωσης θα γίνει πολύ δυσκολότερη» είπε.
Χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός παρακάθισε με τους ομολόγους του της Κύπρου, της Αυστρίας, του Βελγίου, της Ουγγαρίας και της Λετονίας σε δείπνο που παρέθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Την Παρασκευή θα είναι στο Βερολίνο και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.