Πραγματοποιήθηκε χθες στην Αγκυρα η συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης από τον εγκεκριμένο κοινό κατάλογο ΜΟΕ του 2010
Στον απόηχο της εντεινόμενης κρίσης στην ανατολική Μεσόγειο, της στροφής της Τουρκίας απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και των προβοκατόρικων δημοσιευμάτων του τουρκικού Τύπου πραγματοποιήθηκε η συζήτηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, οι συνομιλίες που έγιναν, με επικεφαλής τον πρέσβη Θεοχάρη Λαλάκο, αφορούσαν την κατάρτιση δραστηριοτήτων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης έτους 2024, από τον εγκεκριμένο, κοινό κατάλογο ΜΟΕ που καταρτίστηκε το 2010 και περιλαμβάνει, για παράδειγμα, την οργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων, την ανταλλαγή επισκέψεων στρατιωτικών αντιπροσωπιών, την ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των διοικητών παραμεθόριων μονάδων, την τηλεφωνική γραμμή μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων Λάρισας και Εσκί Σεχίρ.
Από νωρίς το πρωί, ωστόσο, ο τουρκικός Τύπος -προφανώς- με εντολή του Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε να δυναμιτίσει το κλίμα, υποστηρίζοντας πως στον διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών θα τεθεί το ζήτημα των NAVTEX. Ωστόσο, η αποκάλυψη αυτή διαψεύστηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο από την κυβέρνηση και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος τόνισε πως δεν υφίσταται τέτοιο θέμα, παραπέμποντας στον κατάλογο του 2010 για το περιεχόμενο των συνομιλιών. «Η Ελλάδα προσέρχεται στις συνομιλίες με την Τουρκία χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης από τα κυριαρχικά της δικαιώματα» τόνισε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση των αντιπροσωπιών Ελλάδας και Τουρκίας στην Αγκυρα, στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Διάψευση, όμως, υπήρξε και από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας: «Οι συνομιλίες αφορούν κατάρτιση δραστηριοτήτων ΜΟΕ έτους 2024, από τον εγκεκριμένο, κοινό κατάλογο ΜΟΕ που καταρτίσθηκε το 2010 (π.χ. οργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων, ανταλλαγή επισκέψεων στρατιωτικών αντιπροσωπιών, ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των διοικητών παραμεθόριων μονάδων, τηλεφωνική γραμμή μεταξύ ΕΚΑΕ Λάρισας – Εσκί Σεχίρ)». Και πρόσθεσε: «Από τα αναγραφόμενα σε μερίδα του τουρκικού Τύπου, σχετικά με το αντικείμενο της συνάντησης, δεν είναι ακριβή όσα δεν περιλαμβάνονται στο ανωτέρω πλαίσιο».
«Θετική ατζέντα»
Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί πως η συζήτηση για τα ΜΟΕ λαμβάνει χώρα παράλληλα με τον πολιτικό διάλογο, την ευθύνη του οποίου έχει η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, που ήδη έχει κάνει μια συνάντηση με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Μπουράκ Ακτσαμπάρ, ο οποίος μετέχει και στις συζητήσεις για τη λεγόμενη «θετική ατζέντα» με τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την εξωστρέφεια και την οικονομική διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη. Οπως, άλλωστε, σημειώνεται από διπλωματικές πηγές, η κινητικότητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις γίνεται εν όψει της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.