Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων στο Δημόσιο
Στα χαρακώματα βρέθηκαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση, οι οποίες ήρθαν σε εφ’ όλης της ύλης μετωπική αντιπαράθεση στην Ολομέλεια της Βουλής ύστερα από αρκετές εβδομάδες, εξ αφορμής της ψήφισης του νομοσχεδίου για το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων στο Δημόσιο.
Αυτό που διατρανώνει ο πρωθυπουργός είναι πως με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα αποκομματικοποιηθεί η Δημόσια Διοίκηση. Σε τέτοιες εξαγγελίες, ωστόσο, προέβη και κατά την πρώτη του θητεία, το 2019, και, αν μη τι άλλο, λόγο δεν εκράτησε.
Είναι γεγονός πως την περασμένη τετραετία διορίστηκε σωρεία αποτυχημένων βουλευτών και πολιτευτών της Νέας Δημοκρατίας – χαρακτηριστικό παράδειγμα ο «γαλάζιος» 80χρονος που είχε διοριστεί διοικητής στο Νοσοκομείο Καρδίτσας. Επομένως και η χθεσινή εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη τίθεται εν αμφιβόλω. Σε κάθε περίπτωση η καυτή συνεδρίαση είχε από όλα: Φουλ επίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΠΑΣΟΚ, τα οποία λίγο πολύ ταύτισε, τουλάχιστον όσον αφορά τους αντιπολιτευτικούς τους τόνους, τριμέτωπα πυρά σε Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ορισμένες ειδήσεις. Οπως εξαγγέλθηκε από τα κυβερνητικά χείλη, αυξάνονται οι μισθοί των διοικητών των φορέων του Δημοσίου και των νοσοκομείων.
Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε την αύξηση των αμοιβών των διοικητικών των δημόσιων οργανισμών εθνικής εμβέλειας καθώς και των νοσοκομείων στο ύψος των απολαβών του γενικού γραμματέα, ενώ αντίστοιχη αύξηση θα δουν στις απολαβές τους και οι διοικητές των μικρότερων οργανισμών.
Ανακοίνωσε δε πως θα δίνονται και πριμ παραγωγικότητας. Επιπροσθέτως, όπως έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός, η προκήρυξη για τους διοικητές των νοσοκομείων θα έχει προχωρήσει μέχρι το τέλος του έτους. Από εκεί και πέρα προκλήθηκαν πολλαπλές εστίες σύγκρουσης ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τον Νίκο Ανδρουλάκη, με αφορμή την κριτική των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο η κυβέρνηση χαρακτηρίζει τομή.
Παίρνοντας τον λόγο για να δευτερολογήσει, αφού πρώτα άκουσε τους πολιτικούς του αντιπάλους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε σε Σωκράτη Φάμελλο και Νίκο Ανδρουλάκη, καταλογίζοντάς τους εμμονική αντιπολίτευση. «Μου θυμίζετε τους εφήβους που ακούνε τον πρώτο τους δίσκο. Μην έχοντας κάτι άλλο να κάνετε, ακούτε τον ίδιο δίσκο συνέχεια.
Αλλάξτε τροπάριο, τα ίδια λέγατε και προεκλογικά κι εμείς πήραμε 41% και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ αυτά που πήραν» ανέφερε, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της αντιπολίτευσης, η οποία καταγγέλλει πως το μόνο που κάνει το Μέγαρο Μαξίμου είναι να προβάλλει διαρκώς ως επιχείρημα το ποσοστό που έλαβε στις εθνικές εκλογές.
Η αντιπολίτευση άσκησε δριμύτατη κριτική στο νομοσχέδιο, με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο να καταγγέλλει πως η κυβέρνηση νομοθετεί τον κομματισμό και το ρουσφέτι. «Αν έχεις μπάρμπα στην Κορώνη, μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου. Αυτό νομοθετείτε με τον μανδύα του εκσυγχρονισμού» υποστήριξε.
Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης κατήγγειλε πως η κυβέρνηση δεν έχει διάθεση για βαθιές τομές, καθώς ακολουθεί την πεπατημένη των μικροδιευθετήσεων, της εξυπηρέτησης συμφερόντων, του πελατειασμού και της αναξιοκρατίας, όπως ανέφερε.
Βέλη
Ο πρωθυπουργός έστρεψε τα βέλη του και προσωπικά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, με τους δύο να έρχονται σε ευθεία αντιπαράθεση, με φόντο τον… Ανδρέα. Ολα άρχισαν όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στην εξωτερική πολιτική του ιστορικού ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και στη σχέση του με τον Γιασέρ Αραφάτ, με τον πρωθυπουργό να απαντά: «Η Ελλάδα τότε ήταν η μόνη χώρα που δεν είχε αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ. Ή δεν τα ξέρετε αυτά και θα πρέπει να διαβάσετε την ιστορία του κόμματός σας ή είστε εκτός θέματος». Ο Νίκος Ανδρουλάκης σχολίασε από τα έδρανα πως «πριν από τον Παπανδρέου υπήρχε ο Καραμανλής». Τότε ο πρωθυπουργός ανταπάντησε πως «ο Καραμανλής δεν είχε πάρει αγκαλιά τον Αραφάτ».