Τι είπε και τι ζήτησε στη συνεδρίαση του Ε.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ. Επιχείρηση να λιώσουν οι πάγοι με Αχτσιόγλου
Οι προσδοκίες από τη χθεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου που συγκάλεσε ο Στέφανος Κασσελάκης ύστερα από δεκαήμερη απουσία στην Αμερική, εν μέσω κρίσιμων πολιτικών γεγονότων, ήταν περιορισμένες. Το Εκτελεστικό Γραφείο είναι όργανο της εποχής Τσίπρα, χωρίς αποφασιστικές αρμοδιότητες, και συνιστούσε οιονεί πρωινό καφέ, όπου όσοι συμμετέχουν, στη χειρότερη περίπτωση, διάκεινται ευμενώς απέναντί του.
Ωστόσο, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος φρόντισε να δώσει ενδιαφέρον με όσα συνέβησαν εκτός αιθούσης. Λίγη ώρα πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, ο Σ. Κασσελάκης, σε μια κίνηση καταλλαγής, δέχθηκε στο γραφείο του τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος διαφωνεί μεν με αρκετές από τις πολιτικές θέσεις του προέδρου, οι οποίες, όπως σχολιάζει, «δεν ανήκουν στο πλαίσιο των διεκδικήσεων της Αριστεράς», αλλά κρατήθηκε επιμελώς έξω από τον αλλοπρόσαλλο χορό των επιθέσεων που εξαπέλυσαν τα στελέχη της παλιάς φρουράς κηρύσσοντας τον «πόλεμο των έξι τηλεοπτικών ημερών».
«Είχαμε μια συνάντηση σε καλό κλίμα» δήλωσε κατά την έξοδο ο Ε. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Του εξήγησα όμως ότι για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, για τα σχέδια που έχει, για τα σχέδια που έχω, δεν μπορούν να γίνουν σε καλό κλίμα όσο υπάρχουν οι απειλές για διαγραφές. Με άκουσε με θετικό τρόπο. Θα δούμε τι θα κάνει και, αν το λύσει αυτό, θα είμαστε σε καλύτερη θέση για να συζητήσουμε και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, πόσο πιθανή ή όχι είναι η ενότητα. Είπε θα μεριμνήσει».
Απαντώντας σε ερώτηση αν αυτό είναι προϋπόθεση για να παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι δεν τέθηκε τέτοιο θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε στον συνομιλητή του: «Θέλω πειθαρχία στα ΜΜΕ, στις εμφανίσεις σας, και όποιος θέλει κάτι να πει έχει το ελεύθερο να το λέει στα όργανα του κόμματος, σύμφωνα με το καταστατικό».
Αγκαλιά
Το κλίμα στη συνεδρίαση που ακολούθησε βοήθησε να λιώσουν οι πάγοι μεταξύ Κασσελάκη – Αχτσιόγλου και επισφραγίστηκε με μια διαχυτική αγκαλιά, η οποία ωστόσο δεν αίρει τις πολιτικές διαφωνίες.
Εισαγωγικά, ο Σ. Κασσελάκης απηύθυνε έκκληση σε όλα τα μέλη του κόμματος να χαμηλώσουν τους τόνους, ζητώντας από όλους «να μην αμφισβητούν την εντιμότητα του κόμματος και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε τη δική μου ούτε και κανενός άλλου». Παραδέχθηκε δε ότι «όπως συμβαίνει με κάθε νέα αρχή, είναι φυσικό να υπάρχουν αρρυθμίες και ορισμένα ζητήματα να απαιτούν διόρθωση στον τρόπο λειτουργίας μας».
Ο νέος πρόεδρος έκανε ένα βήμα πίσω, δεσμευόμενος ότι «το κόμμα θα λειτουργεί συντεταγμένα, θεσμικά, συλλογικά. Θα λειτουργούμε με βάση το καταστατικό και τις θέσεις μας» και αναγνώρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «βρίσκεται σε μια φάση ανασυγκρότησης και μπροστά σε ένα συνέδριο, και είναι απολύτως λογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις».
Επέμεινε, όμως, ότι «έχουν ξεπεραστεί κάποια όρια» και ξεκαθάρισε: «Δεν αναφέρομαι στις διαφορετικές πολιτικές απόψεις, ούτε στην πολιτική κριτική. Δεν με ευχαριστεί αυτή η κατάσταση. Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα του άλλου είναι ταυτοτικό ζήτημα για εμένα. Θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια στην κατεύθυνση της ενότητας».
Από την πλευρά της, η Εφη Αχτσιόγλου επανέφερε την πρόταση για νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και επίσπευση του συνεδρίου προκειμένου να συζητηθεί με πολιτικούς όρους η σοβούσα κρίση, ενώ ζήτησε την ανάκληση των διαγραφών και τον τερματισμό των προσωπικών επιθέσεων που και η ίδια δέχεται.
Δηλητηριώδεις αιχμές Τσακαλώτου κατά Πολάκη, που απάντησε με απειλές
Προσπάθησε φιλότιμα να κινηθεί θεσμικά και να μη ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά που καίει τον ΣΥΡΙΖΑ χθες τα μεσάνυχτα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά δεν τα κατάφερε. «Οταν βάζεις τον κ. Πολάκη ως συντονιστή, δεν δίνεις (ενωτικό) σήμα. Γιατί είναι ο πιο επιθετικός, το έχει δείξει όλα τα προηγούμενα χρόνια, αυτός έλεγε ότι υπονομεύαμε τον Τσίπρα» είπε στην Αναστασία Γιάμαλη στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra.
Σαν να τον περίμενε στη γωνία, ο Πολάκης χτύπησε μέσω του γνωστού πληκτρολογίου με το απειλητικό μήνυμα: «Ευκλείδη, με προκάλεσες πολύ, αλλά δεν θα σου απαντήσω. Μην ανησυχείς και μην μπερδεύεσαι, δεν υπάρχουν αδιέξοδα, θα τα πούμε στα Οργανα». Να σημειωθεί ότι ο Ε. Τσακαλώτος, όπως και ο Ν. Φίλης, ήταν μεταξύ αυτών που αντέδρασαν σφοδρά στην απόφαση Τσίπρα να διαγράψει προεκλογικά τον Πολάκη, ο οποίος αμφισβητούσε διαρκώς την επίσημη γραμμή του κόμματος.
Νωρίτερα ο πρώην υπουργός Οικονομικών, όταν ρωτήθηκε αν ετοιμάζει τη «μεγάλη έξοδο», ξεκαθάρισε: «Αυτό που παίζεται τις επόμενες εβδομάδες είναι αν υπάρχει εντός του ΣΥΡΙΖΑ χώρος για την ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά. Εγώ δεν έχω την απαίτηση να είμαι σε ένα κόμμα που όλοι συμφωνούμε με έναν. Ο ΣΥΡΙΖΑ χτίστηκε ως μια πλατιά συμμαχία που είχε στον κορμό τη ριζοσπαστική ενωτική αριστερά. […] Αυτή τη στιγμή δεν βλέπω από την άλλη πλευρά ότι έχουν διάθεση για την ενότητα. Συζητάει η Πολιτική Γραμματεία εξοντωτικά για να μπορείς να βρεις την ενότητα. Και το άλλο πρόβλημα είναι ότι δεν συζητάνε πολιτικά».
Καταλόγισε μεγάλη ευθύνη στον ηγετικό κύκλο του Κασσελάκη για τα τραύματα που προκλήθηκαν και επανέλαβε: «Τις επόμενες εβδομάδες δοκιμάζεται η ενότητα του κόμματος. Δεν είμαι αισιόδοξος, δεν έχει χαθεί το παιχνίδι, αλλά δοκιμάζεται».
Τον Κασσελάκη, διαπίστωσε, η κοινή γνώμη δεν τον θεωρεί αριστερό, και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι η πλειοψηφία έχει χάψει το αφήγημα του κ. Κασσελάκη ότι αν έχουμε ένα λαμπρό πρόσωπο, αν βγαίνουμε συνέχεια στα ΜΜΕ, θα πειστεί ο κόσμος. Πιστεύω ότι έχει αλλάξει ο κόσμος».