Οι υπουργοί Βασίλης Κικίλιας και Χρήστος Σταϊκούρας επιρρίπτουν ο ένας την ευθύνη στον άλλον για το γεγονός ότι δεν έχει καθαριστεί το ρέμα. Στη μέση ο απερχόμενος περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης
Ο φόβος μιας καταστροφικής πλημμύρας στην Αττική εφάμιλλης αυτής στη Θεσσαλία είχε ως αποτέλεσμα τρία σημαίνοντα στελέχη της Ν.Δ. να αλληλοκαρφώνονται για το ποιος έχει την αρμοδιότητα για το ρέμα της Ραφήνας. Οι υπουργοί Βασίλης Κικίλιας και Χρήστος Σταϊκούρας και στη μέση ο απερχόμενος περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης επιρρίπτουν ο ένας την ευθύνη στον άλλον για το γεγονός ότι το ρέμα δεν έχει καθαριστεί, κι ενώ οι κάτοικοι της περιοχής έχουν προσφύγει δικαστικά καθώς υποστηρίζουν ότι αυτό που έχει σχεδιαστεί να υλοποιηθεί ισοδυναμεί με οικολογική καταστροφή.
Κικίλιας: Απαιτώ να καθαριστεί άμεσα
Την Τετάρτη ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Κικίλιας προχώρησε σε μια άκρως επιθετική δήλωση ύστερα από αυτοψία στην περιοχή, παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων: «Ο προορισμός μας, η δουλειά μας και υποχρέωσή μας είναι να προασπίζουμε τους πολίτες, τον κόσμο από το οποιοδήποτε καιρικό φαινόμενο. Ξαναείχαμε «Ιανό» και μπορεί να έχουμε ξανά, δεν ξέρουμε πότε. Είμαστε σε περίοδο κλιματικής κρίσης. Απαιτείται, λοιπόν, όλοι αυτοί να κάνουν τη δουλειά τους. Δηλαδή απαιτούνται μέτρα και τώρα, σήμερα, όχι αύριο, όχι μεθαύριο» είπε ο υπουργός. «Φυσικά, και αυτή η αυτοψία υπογεγραμμένη θα πάει σε όλους τους αρμοδίους προκειμένου για τα δέοντα. Και έχω την απαίτηση, όπως μπήκαν και σωστά και καθάρισαν και καθαρίζουν τον Κηφισό, ομοίως το ίδιο να γίνει και εδώ στην Ανατολική Αττική. Δηλαδή, είναι ένα θέμα τα βαριά αντιπλημμυρικά έργα και πώς έχουν δρομολογηθεί να γίνουν και πότε θα γίνουν, και είναι ένα άλλο θέμα και πολύ πιο άμεσο να μπούνε εδώ πέρα και να καθαρίσουν μέσα στις κοίτες των ρεμάτων».
Πατούλης: Ευθύνεται το υπουργείο Υποδομών
Στον υπουργό απάντησε λίγες ώρες αργότερα ο απερχόμενος περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, επιρρίπτοντας την ευθύνη, με εξίσου επιθετικό ύφος, με τη σειρά του στο υπουργείο Υποδομών: «Με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Κικίλια στο ρέμα της Ραφήνας και την κατάσταση που διαπίστωσε, όσον αφορά τον καθαρισμό του, θα θέλαμε για την έγκυρη ενημέρωση των πολιτών της Αττικής να επισημάνουμε τα παρακάτω: Στο ρέμα της Ραφήνας βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο έργο που αφορά τη διευθέτησή του, με στόχο την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής. Το έργο αυτό υλοποιείται με ευθύνη του υπουργείου Υποδομών και έχει χαρακτηριστεί «έργο εθνικού επιπέδου».
Στο ρέμα Ραφήνας πλέον έχει εγκατασταθεί ανάδοχος εργολάβος ο οποίος εκτελεί το έργο. Συνεπώς, είναι υποχρέωση του αναδόχου του έργου να το συντηρεί και να το καθαρίζει, διατηρώντας την καλή υδραυλική του λειτουργία κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των έργων. Με βάση λοιπόν τα ισχύοντα, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής δεν μπορούν να παρεμβαίνουν σε εργοταξιακούς χώρους χωρίς να τους ανήκει η επίβλεψη των έργων. Αυτή η υποχρέωση ανήκει στο υπουργείο Υποδομών και στην ανάδοχο εταιρία, όπως προκύπτει από τα παραπάνω έγγραφα καθώς και από την έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και τη λειτουργία του έργου.
Θεωρούμε απολύτως δικαιολογημένη την αγανάκτηση του κ. Κικίλια για την εικόνα που αντίκρισε και πιστεύουμε πως μετά τις διευκρινίσεις που δημοσιοποιούμε, θα αναζητήσει ευθύνες, τόσο προς την πλευρά όσων ευθύνονται για τον καθαρισμό του ρέματος όσο και προς την πλευρά όσων δεν τον ενημέρωσαν ως όφειλαν έγκυρα για το ποιοι έχουν τις ευθύνες αυτές».
Σταϊκούρας: Φταίνε οι προσφυγές κατοίκων
Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών παραδέχτηκε εν τέλει χθες ότι έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου της διευθέτησης και οριοθέτησης του ρέματος Ραφήνας. Ωστόσο, επέρριψε με τη σειρά του τις ευθύνες στους κατοίκους οι οποίοι, μεταξύ άλλων κινητοποιήσεων, έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αποτέλεσμα πολύμηνες καθυστερήσεις. Αφού πέτυχαν τη διακοπή του έργου επί σειρά μηνών, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, στα τέλη Σεπτεμβρίου δόθηκε τελικά το πράσινο φως στον εργολάβο να συνεχίσει τις εργασίες.
Οι κάτοικοι αντιδρούν στην τσιμεντοποίηση
Η Κίνηση για την Προστασία και την Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, η οποία προσέφυγε στο ΣτΕ, έχοντας στο πλευρό της πλήθος φορέων, όπως η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, υποστηρίζει πως το δεύτερο μεγαλύτερο ποτάμι της Αττικής απειλείται να μετατραπεί με τσιμεντοποίηση στον «Κηφισό» της Ανατολικής Αττικής, έναν οχετό ομβρίων.
Το έργο διευθέτησης του μεγάλου ρέματος, που προβλέπει αντικατάσταση της φυσικής κοίτης μήκους 17 χιλιομέτρων καθ’ όλο της το μήκος, κατά ένα τμήμα με τσιμέντο και κατ’ άλλο τμήμα με λιθοπλήρωτα συρματοκιβώτια (σαρζανέτια), πέραν του ότι παραβιάζει ενωσιακές οδηγίες για το περιβάλλον, αντιβαίνει στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030. Προσθέτουν δε ότι θα πρέπει η τεχνική καθοδήγηση και η χρηματοδότηση από την Ε.Ε. να στραφούν προς μια προκαταρκτική μελέτη σκοπιμότητας σχετικά με την εφαρμογή λύσεων που βασίζονται στη φύση για τη μείωση του κινδύνου πλημμύρας, τη βελτίωση της ποιότητας των υδάτων, τη βιοποικιλότητα και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.