Η μαρτυρική πορεία προς την αποσύνθεση, που άρχισε με την εκλογή νέας ηγεσίας, συνεχίζεται εν μέσω εχθρότητας και παρασκηνιακών διεργασιών
Οι εξελίξεις στο μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ τρέχουν με ρυθμό καταιγιστικό. Το κόμμα, αντί να αλλάξει εν κινήσει, όπως είχε διακηρύξει μετά το τραυματικό εκλογικό σοκ της 21ης Μαΐου ο Αλέξης Τσίπρας, καταρρέει καθ’ οδόν προς το συνέδριο στο οποίο είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα φτάσουν όλες οι φυλές της Κουμουνδούρου.
- Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου
Η μαρτυρική πορεία προς τη φθορά και την αποσύνθεση, που άρχισε με την εκλογή νέας ηγεσίας, συνεχίζεται εν μέσω μιας πρωτοφανούς εχθρικής ατμόσφαιρας και ανταλλαγής απειλητικών μηνυμάτων, αλλά και παρασκηνιακών διεργασιών που σχετίζονται με τον χρόνο της διάσπασης, την οποία όλοι πλέον προεξοφλούν, και της ίδρυσης νέου «αριστερού κομματικού σχηματισμού» που θα στεγάσει όσους αποχωρήσουν από τον «δεξιό» ΣΥΡΙΖΑ του Στ. Κασσελάκη.
Οι χθεσινές δηλώσεις (Σκάι) του πρώην γραμματέα Δημήτρη Βίτσα, που περιέγραψε και το όνομα του νέου κόμματος (Ανανεωτική και Οικολογική Ριζοσπαστική Αριστερά), με στόχο, όπως είπε, να κατέβει στις ευρωεκλογές και να πάρει μία έδρα, έδωσαν το έναυσμα στην Κουμουνδούρου, η οποία με άτυπη ενημέρωση καταγγέλλει συνωμοσία από την πλευρά των διαφωνούντων. «Ολη αυτή η κλιμάκωση της αντιπολιτευτικής στάσης των τελευταίων ημερών απέναντι στο κόμμα και στον πρόεδρό του Στέφανο Κασσελάκη προφανώς εντάσσεται στο σχέδιο το οποίο έχει ήδη δρομολογηθεί για τη δημιουργία νέου κόμματος» υποστήριζαν προεδρικοί κύκλοι.
Ολοι αναμένουν τον χρόνο αντίδρασης της «Ομπρέλας», η οποία κατά πληροφορίες αναζητεί συντεταγμένο τρόπο αντίδρασης που θα συνοδευτεί από μαζική έξοδο, αν και ήδη μεμονωμένα στελέχη του χώρου έχουν αποφασίσει να αποχωρήσουν σε κάθε περίπτωση. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, άτυπος επικεφαλής της τάσης, σκεφτόταν να αποχωρήσει νωρίτερα, αλλά φαίνεται να κάνει συντήρηση δυνάμεων μέχρι την Κεντρική Επιτροπή στις 11-12 Νοεμβρίου, όπου θα δοθεί η σκληρή μάχη. Υπό συζήτηση είναι εισήγηση στελεχών για την κατάθεση πρότασης μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη, ενώ ο Νίκος Φίλης, που αποτελεί εμπροσθοφυλακή των επικριτών, δηλώνει (ΑΝΤ1) ότι θα θέσει θέμα ηγεσίας «διότι δεν εκφράζει το κόμμα ο Κασσελάκης».
Απάντηση
Το ιστορικό στέλεχος υποστήριξε ότι η εκλογή Κασσελάκη «αντικειμενικά ευνοεί» τα σχέδια επιχειρηματικών κύκλων εγχώριων και ξένων που δεν επιθυμούν πολιτικές εντάσεις, δεδομένου ότι στο τραπέζι βρίσκονται 75 δισ. «λεία» από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους τα επόμενα χρόνια. Η απάντηση ήρθε εις διπλούν. Προηγήθηκε ο Π. Πολάκης, ο οποίος ενορχηστρώνει τις προεδρικές αντιδράσεις, καλώντας τον Ν. Φίλη απερίφραστα: «Δέξου το αποτέλεσμα των εκλογών ή άρον τον κράββατόν σου και περιπάτει».
Ακολούθησε η εκπρόσωπος Δώρα Αυγέρη, η οποία, επιμένοντας στη γραμμή ότι «οι επιθέσεις είναι προσωπικές» και δεν έχουν πολιτική/ιδεολογική βάση, δήλωσε (One) ότι «οι διαφωνούντες αρνούνται να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών». Το αποτέλεσμα είναι σεβαστό, «αλλά δεν συνιστά λευκή επιταγή» παρατήρησε ο Διονύσης Τεμπονέρας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ξεκαθαρίσει η ταυτότητα του κόμματος στο συνέδριο.
Κινούμενος σε ένα ιδιωτικό σύμπαν, ο Στ. Κασσελάκης δήλωνε την ίδια ώρα από την Αμερική: «Οποιος δεν θέλει να συνεργαστεί μαζί μου, επειδή είμαι απόδημος, επειδή είμαι διαφορετικός ή δεν μεγάλωσα με θεωρητικά βιβλία στο μαξιλάρι μου, δεν πειράζει, παιδιά. Εγώ είμαι εδώ για τον κόσμο, αυτός με εξέλεξε, σ’ αυτόν λογοδοτώ. Και σε όποιον αρέσει».
Πρόσθεσε δε ότι «δεν χρειαζόταν την άδεια κανενός» για τη διαγραφή Τζουμάκα. «Ας μελετήσει επιτέλους το καταστατικό του κόμματος του οποίου είναι πρόεδρος και ας αφήσει κατά μέρος τα “αποφασίζομεν και διατάσσομεν” μέσω tweet και συνεντεύξεων, τα οποία δεν είναι επιζήμια μόνο για την Αριστερά αλλά και για την ίδια τη δημοκρατία» σχολίασε το μετριοπαθές στέλεχος Φωτεινή Βάκη. «Οταν ο κόσμος έχει τόσα προβλήματα, θεωρώ λάθος να συζητάμε δημοσίως αν μας αρέσει ή δεν μας αρέσει ο πρόεδρος» υπογράμμισε και ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης.
Στο μεταξύ, ο πόλεμος μαίνεται στα πρωινάδικα και στο διαδίκτυο με απίστευτη εχθρότητα, που καθιστά αμφίβολο αν θα προλάβουν να φτάσουν σώοι μέχρι την Κεντρική Επιτροπή στις 11-12 Νοεμβρίου. Για το συνέδριο του Φεβρουαρίου ούτε συζήτηση. Το πράγμα θα έχει ξεκαθαρίσει μέχρι το τέλος της χρονιάς, λένε όσοι γνωρίζουν…
Ο Κούλογλου τα βρόντηξε από την ευρωομάδα
Η κακή μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε χθες από το πρωί, όταν δημοσιοποιήθηκε ανοιχτή επιστολή του Στ. Κούλογλου προς την ηγεσία, στην οποία γνωστοποιούσε ότι αποχωρεί από την ευρωομάδα του κόμματος. «Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο κόμμα στερείται σοβαρότητας» ήταν η ελαφρύτερη μομφή, ενώ στη συνέχεια υποστήριζε ότι η υπερπροβολή της προσωπικής ζωής του προέδρου επισκιάζει τις πολιτικές λειτουργίες του κόμματος.
«Ηδη πριν την εκλογή σας η δημόσια συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την προσωπική σας ζωή κι όχι γύρω από τις πολιτικές σας προτάσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε να τροφοδοτεί με κουτσομπολιά τα πρωινάδικα, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έχει αφεθεί μόνος και ανενόχλητος να κάνει πολιτική στα δελτία ειδήσεων» γράφει χαρακτηριστικά. Και προσθέτει: «Αυτό δεν έχει συμβεί στην ιστορία των αξιωματικών αντιπολιτεύσεων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Για αυτό έχετε εσείς τη βασική ευθύνη και, παρά τις σχετικές επισημάνσεις, τίποτα δεν έχει αλλάξει. Μόλις χθες, προσπαθώντας να δικαιολογήσετε παλαιότερα αντισύριζα, συντηρητικά γραπτά σας, επικαλεστήκατε μεταξύ των άλλων “μια σχέση με μια κοπέλα που δεν ήμουν χαρούμενος”».
Αντεπίθεση
Η Κουμουνδούρου, περνώντας στην αντεπίθεση, κάλεσε αμέσως τον ευρωβουλευτή να παραδώσει την έδρα του. Ανακάλεσε μάλιστα και αυτή με τη σειρά της παλαιότερα κείμενα του Στ. Κούλογλου, στα οποία ο βουλευτής εμφανίζεται να υποστηρίζει θέσεις που ήταν απέναντι στην ηγεσία Τσίπρα.
Ο ίδιος ο Κούλογλου αρνείται να παραιτηθεί, αναφέροντας ότι θα μπορούσε να προσποιηθεί τον κομματικά νομοταγή και να ξαναεκλεγεί στην Ευρωβουλή, ενώ δηλώνει διαθέσιμος για μελλοντική συνεργασία με κάποιο άλλο αριστερό κόμμα που ενδεχομένως προκύψει. Σε υπεράσπισή του έτρεξε και πάλι ο Ν. Φίλης, δηλώνοντας ότι «ο Κούλογλου εξελέγη με τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι με το κόμμα του κ. Κασσελάκη».