Εγινε υπό άκρα μυστικότητα για λόγους ασφαλείας. Θερμή συνάντηση με Νετανιάχου, αλλά ούτε κουβέντα για τον Αγιο Πορφύριο
Οι πληροφορίες που ήθελαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μεταβαίνει στο Ισραήλ για να συναντήσει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου επιβεβαιώθηκαν, και έτσι νωρίς χθες το πρωί οι πρώτες φωτογραφίες του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Ισραηλινό ομόλογό του είδαν το φως της δημοσιότητας.
Οπως ήταν αναμενόμενο, η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ έγινε υπό άκρα μυστικότητα, ώστε να τηρηθούν κατά γράμμα όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας για την ελληνική αποστολή. Οπως φυσικά αναμενόμενα ήταν και τα υποστηρικτικά μηνύματα της ελληνικής πλευράς προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό για το χτύπημα της Χαμάς που άφησε πίσω του πάνω από 1.200 νεκρούς.
Ο διάλογος των δύο ανδρών που είδε το φως της δημοσιότητας επιβεβαίωσε τους στενούς δεσμούς των δύο χωρών αλλά και την εμφανή στήριξη της Αθήνας στον πόλεμο που έχει εξαπολύσει στη Γάζα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Εκτιμώ την αλληλεγγύη σας, της κυβέρνησής σας και του ελληνικού λαού, αυτή τη σκοτεινή ώρα. Είναι μια μάχη του πολιτισμού ενάντια στη βαρβαρότητα.
Είμαστε στη μεριά του πολιτισμού και πρέπει να ενωθούμε όλοι μαζί απέναντι στη Χαμάς, που είναι το Ισλαμικό Κράτος (ISIS)» είπε ο Μπίμπι, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά πως «η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή υπερασπίστηκε και υποστήριξε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα» και να συμπληρώνει πως «θα συνεχίσουμε να σας στηρίζουμε και να ελπίζουμε πως ό,τι και αν συμβεί πρέπει να συμβεί χωρίς μεγάλο ανθρωπιστικό κόστος. Μπορείτε να υπολογίζετε στην υποστήριξή μας, τη βοήθειά μας».
Ξένισε
Ωστόσο, αυτό που δεν ήταν αναμενόμενο και ξένισε, σε μια επίσκεψη που σε γενικές γραμμές μπορεί να λογιστεί ως θετική, ήταν η συνειδητή επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να μη θέσει στον Ισραηλινό ομόλογό του το ζήτημα του βομβαρδισμού του Αγίου Πορφυρίου. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί στον Πατριάρχη πως η ιστορική για την ορθοδοξία εκκλησία, που έμεινε αλώβητη για πάνω από δέκα αιώνες, θα έμενε εκτός του κάδρου των πολεμικών επιχειρήσεων.
Παρά τις διαβεβαιώσεις, η ισραηλινή πλευρά όχι μόνο δεν τήρησε τη δέσμευσή της, αλλά, αφού βομβάρδισε την εκκλησία, εξέδωσε και ανακοίνωση με την οποία ανέλαβε την ευθύνη, μιλώντας για στόχο της ισλαμικής Τζιχάντ που ήθελε να «εξολοθρεύσει».
Σε αυτό το λεπτό ζήτημα, που αγγίζει τις χορδές όχι μόνο της χώρας αλλά και σύσσωμου του χριστιανικού κόσμου, ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να είναι σαφής και αμείλικτος. Γιατί οι καλές φιλίες απαιτούν πρώτα καθαρούς λογαριασμούς. Και στην προκειμένη περίπτωση ο καλός λογαριασμός θα απαιτούσε η ισραηλινή πλευρά να αναγνωρίσει το λάθος και να δεσμευτεί για προστασία των εκκλησιών και των μνημείων.
Τετ α τετ με οικογένειες ομήρων της Χαμάς
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Ισραήλ ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με δύο οικογένειες ομήρων της Χαμάς, οι οποίες του ζήτησαν την ασφαλή επιστροφή των οικείων τους, έκκληση που έχουν απευθύνει σε πολλούς ηγέτες.
Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε συγκλονισμένος από τις δύσκολες στιγμές που περνούν και για τις τελευταίες επικοινωνίες που είχαν με τους δικούς τους ανθρώπους, όταν ήδη είχαν οδηγηθεί στη Γάζα. Ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Νόαμ Κατς, σε ανάρτησή του στο X δημοσίευσε και τις φωτογραφίες.