Η οργανωτική αναδιάταξη του κόμματος θεωρήθηκε «αιτία πολέμου» από την εσωκομματική μειοψηφία
Σε βαρύ κλίμα, που ενισχύεται από την ηχηρή εκλογική αποτυχία των αυτοδιοικητικών εκλογών αλλά και τις πρώτες κινήσεις της νέας ηγεσίας για την οργανωτική αναδιάταξη του κόμματος που θεωρούνται «αιτία πολέμου» από την εσωκομματική μειοψηφία, συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Η συζήτηση, όπως αναφέρουν με υπηρεσιακή σοβαρότητα όλες οι πλευρές, αφορά τις οργανωτικές εκκρεμότητες, τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, αλλά και το θέμα που άνοιξε για την πιθανή συνεργασία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ.- ΠΑΣΟΚ. Για τον μικρόκοσμό του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, καθεμία από αυτές τις ενότητες μπορεί να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτης έντασης εκρήξεις.
Οργανωμένη αντίδραση
Ορισμένες πλευρές υποστήριζαν ότι από την πλευρά της «Ομπρέλας» καταβάλλεται προσπάθεια συμπαγούς αντίδρασης. Είναι όμως ξεκάθαρο ότι δεν υιοθετούν όλοι, στην παρούσα τουλάχιστον φάση, όπως οι Νίκος Φίλης και Πάνος Σκουρλέτης, τη ρήξη με τη νέα ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη. Ο άτυπος ηγέτης του χώρου Ευκλείδης Τσακαλώτος παρακολουθεί από διακριτή απόσταση τον εσωκομματικό εμφύλιο, χωρίς να έχει λάβει ακόμη τις οριστικές του αποφάσεις.
Σκληροπυρηνικά στελέχη όμως των «53+» κινούνται ήδη σε τροχιά δυναμικής αναμέτρησης, ενώ και μετριοπαθείς κομματικοί παράγοντες, όπως ο Δημήτρης Βίτσας, ζητούν εξηγήσεις για τη θέση Κασσελάκη στον ΣΕΒ, διαμηνύοντας ότι «θα κουνήσουν» ή «θα μας κουνήσουν μαντίλι από ένα κόμμα που δεν αναγνωρίζει τη βασική αντίθεση ανάμεσα στο κεφάλαιο και στην εργασία». Τα στελέχη αυτά, μάλιστα, σημειώνουν ότι δεν πρέπει να απειλεί ο νέος πρόεδρος ότι θα μείνει εκτός ψηφοδελτίων «όποιος υπονομεύει την ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας», προσθέτοντας ότι η προεδρική πλευρά είναι αυτή που δυναμιτίζει την κομματική συνοχή.
Με σημαντικές διαφοροποιήσεις η Εφη Αχτσιόγλου και όσοι την υποστηρίζουν, αλλά και στελέχη της κίνησης «6+6», όπου εντάσσονται οι Αλέξης Χαρίτσης, Δημήτρης Τζανακόπουλος και Νάσος Ηλιόπουλος, ετοιμάζονται να απορρίψουν τη μομφή ότι έχουν κατέβει σε «λευκή απεργία», όπως τους κατηγορεί η πλευρά του Παύλου Πολάκη. Ο πρώην υπουργός, που ορίστηκε από τον Στ. Κασσελάκη επικεφαλής όλων των τομεαρχών, βοήθησε τον πρόεδρο να κάνει κάποια επιτυχή ανοίγματα στην όχθη της Αχτσιόγλου, αλλά δεν παύει να αποτελεί «κόκκινο πανί» για πολλούς εντός κόμματος.
Στο σημείο που βρισκόμαστε το κυρίαρχο ζήτημα είναι ο χρόνος διεξαγωγής του επόμενου συνεδρίου. Η ηγετική ομάδα εδώ και καιρό καλλιεργεί την ιδέα της μετάθεσης στους πρώτους μήνες του 2024, ποντάροντας στην κόπωση και στον εκνευρισμό των θερμόαιμων της «άλλης πλευράς», οι οποίοι διαφωνούν, όπως λένε, με την «αμερικανοποίηση του κόμματος» και την εγκατάλειψη των αρχών της Αριστεράς.
«Aμερικανοποίηση»
Πρόκειται όμως για ένα θέμα όπου η πίεση προς τον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου βαθμηδόν εντείνεται. Το μεγαλύτερο μέρος της «Ομπρέλας» ζητεί να τηρηθούν οι αποφάσεις και να διεξαχθεί το συνέδριο στις 22 Νοεμβρίου. Από την πλευρά των υπολοίπων, ωστόσο, αναγνωρίζεται ότι χρειάζεται κάποιος εύλογος χρόνος μέχρι να οργανωθεί το συνέδριο, αξιώνουν όμως επιτακτικά να συμφωνηθεί ένας οδικός χάρτης, υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα δεν μπορεί να πάει στις ευρωεκλογές χωρίς να έχει ξεκάθαρη πολιτική γραμμή.
Στη σημερινή συνεδρίαση ο Στ. Κασσελάκης θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης από τις ΗΠΑ. Στο μεταξύ, ανακοίνωσε ότι θα συστήσει ποικίλα θεματικά think tanks, τα οποία θα αναφέρονται απευθείας στον ίδιο, με επικεφαλής την κορυφαία στον κόσμο στη Ρομποτική Διάνα Βουτυράκου.