Επανέλαβε τη θέση που είχε εκφράσει μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τασσόμενος ακόμα μία φορά υπέρ του δικαιώματος των Ισραηλινών στην αυτοάμυνα
Πιέσεις στα σύνορα της χώρας από ένα νέο κύμα μεταναστών προερχόμενο από την εμπόλεμη περιοχή του Ισραήλ περιμένει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τάχθηκε χθες για μια ακόμα φορά υπέρ του δικαιώματος των Ισραηλινών στην αυτοάμυνα, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι «τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται», θέση που είχε εκφράσει και μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς έχει άμεση σχέση με τη δική μας χώρα, λόγω της τουρκικής προκλητικότητας.
Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με την Εσθονή ομόλογό του Κάγια Κάλας ο πρωθυπουργός είπε πως συζήτησαν, μεταξύ άλλων, και το Μεταναστευτικό, καθώς «η Ελλάδα είναι χώρα πρώτης γραμμής που φιλοξενεί μετανάστες από εμπόλεμες περιοχές, ενώ δεν αποκλείεται να δεχθεί νέες πιέσεις στα σύνορά της».
Χαρακτήρισε ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και υπογράμμισε πως «το Μεταναστευτικό έχει καταστεί κορυφαία ευρωπαϊκή προτεραιότητα, αλλά, όπως έχω τονίσει, δεν μπορεί να λυθεί αν δεν αντιμετωπιστεί η εξωτερική του διάσταση.
Πρέπει να ισορροπήσουμε ανάμεσα στην προστασία των συνόρων αλλά και τον επίσημο δίαυλο γι’ αυτούς που μπορούν να έρθουν στην Ευρώπη με τους δικούς μας, όμως, όρους». Αναφερόμενος στο Ισραήλ σημείωσε πως «η Ε.Ε. και σύσσωμος ο πολιτισμένος κόσμος καταδικάζουν την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση κατά του Ισραήλ» και πρόσθεσε: «Πρόκειται για γεγονότα που υπονομεύουν μια δίκαιη λύση στην περιοχή, το γνωρίζουμε εμείς καλά στη γειτονιάς μας, απειλούν τη διατάραξη της διεθνούς ασφάλειας και της οικονομίας μέχρι και την αναζωπύρωση του Μεταναστευτικού». Ο ίδιος τόνισε ότι «η θέση μας είναι κατηγορηματική, τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται, οι τρομοκρατικές ενέργειες δεν πρέπει να μένουν αναπάντητες».
Οσον αφορά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επισήμανε ότι «Αθήνα και Ταλίν, Ταλίν και Αθήνα μένουμε σταθερά δίπλα στην αμυνόμενη Ουκρανία, στο πλαίσιο της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στην κοινή δήλωση που συνυπογράψαμε όταν μας επισκέφτηκε εδώ, στην Αθήνα, στα τέλη Αυγούστου ο πρόεδρος Ζελένσκι».
Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την Εσθονή ομόλογό του για τις εξελίξεις στην πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, σε συνέχεια της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο Ερντογάν, για τον πολιτικό διάλογο, για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τη θετική ατζέντα.